Recents in Beach

Κατάθεση ερώτησης βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για εξομοίωση ασφαλισμένων σε ταμεία που είναι ΝΠΙΔ (πχ ΕΔΟΕΑΠ) με τους ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ

 


Ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων κατέθεσαν 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με πρωτοβουλία της Αν. Τομεάρχη Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, Γκαρά Αναστασίας, του Τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κάτση Μάριου, και της Τομεάρχη Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, ζητώντας την εξομοίωση ασφαλισμένων που ανήκουν σε ταμεία ΝΠΙΔ με τους ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ ως προς τις προϋποθέσεις διατήρησης του τελευταίου ταμείου τους κατά τη συνταξιοδότηση με διαδοχική ασφάλιση.


Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με την ερώτησή τους ζητούν συγκεκριμένα από την Κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό να προχωρήσουν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να σταματήσει η άνιση και μη ενιαία μεταχείριση των ασφαλισμένων που δημιουργήθηκε με τον Ν. 4670/2020, ο οποίος μείωσε μόνο για τους ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ τα όρια απαιτούμενων ημερομισθίων από το τελευταίο ταμείο.


Ειδικά, μάλιστα, όσον αφορά την περίπτωση των ασφαλισμένων στο ταμείο του ΕΔΟΕΑΠ, η μη επίλυση του ζητήματος εμποδίζει εκατοντάδες εργαζόμενους να ξεκινήσουν την διαδικασία συνταξιοδότησης. Ως εκ τούτου, παραμένουν ακόμα και σήμερα στην εργασία τους, παρ’ ότι έχουν θεμελιώσει τα απαραίτητα συντάξιμα έτη, ήδη από τον Απρίλιο του 2021.


Η αδράνεια και η αδιαφορία της κυβέρνησης επιβαρύνει το Δημόσιο και επιτείνει το πρόβλημα καθιστώντας τους εργαζόμενους ομήρους, αναγκάζοντάς τους να παρατείνουν εξαναγκαστικά τον εργασιακό τους βίο, παρότι πληρούν τις προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση. 


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

Ερώτηση


Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων


Θέμα: «Εξομοίωση ασφαλισμένων που ανήκουν σε ταμεία που αποτελούν ΝΠΙΔ (π.χ. ΕΔΟΕΑΠ) με τους ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ, ως προς τις προϋποθέσεις διατήρησης του τελευταίου ταμείου τους κατά τη συνταξιοδότηση»


Το Φεβρουάριο του 2020, ψηφίστηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο ο Ν. 4670/2020. Ο νόμος αυτός, στο άρθρο 26, τροποποιεί τις προϋποθέσεις που απαιτούνται ώστε  το τελευταίο ταμείο του εργασιακού βίου των ασφαλισμένων να είναι εκείνο που θα απονέμει τη σύνταξη (και συνεπακόλουθα θα αναλαμβάνει την περίθαλψη, όπως προβλέπεται), εφόσον υπάρχει διαδοχική ασφάλιση. Οι προηγούμενες  προϋποθέσεις ήταν να υπάρχουν ασφαλιστικές εισφορές στο ταμείο αυτό για 1.500 ημερομίσθια συνολικά (5 έτη) εκ των οποίων τα 500 τουλάχιστον να έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία 5 έτη. Με το Ν.4670/2020 (άρθρο 26) οι προϋποθέσεις αυτές μειώνονται σε 1.000 ημερομίσθια (3 έτη και 4 μήνες) και 300 αντιστοίχως. Στο συγκεκριμένο νόμο υπάγονται ρητώς μόνον οι φορείς επικουρικής ασφάλισης που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ, στους οποίους δεν ανήκει ο ΕΔΟΕΑΠ και τα υπόλοιπα ταμεία που αποτελούν ΝΠΙΔ. Η εξαίρεση των ταμείων αυτών από το νόμο, δημιουργεί -χωρίς κανένα λόγο- άνιση και μη ενιαία μεταχείριση των ασφαλισμένων. 


Επιπροσθέτως, θα πρέπει να αναφερθεί, ότι το Υπουργείο σας και γενικότερα το Δημόσιο, όχι μόνον δεν θα έχει οικονομική επιβάρυνση από την επέκταση της επίμαχης διάταξης στον ΕΔΟΕΑΠ και στα λοιπά Ταμεία που αποτελούν ΝΠΙΔ, αλλά αντιθέτως θα έχει οικονομικό όφελος.


Ο ΕΔΟΕΑΠ διευρύνθηκε με χιλιάδες νέους ασφαλισμένους που εντάχθηκαν την 1η Δεκεμβρίου 2017. Πολλοί εξ αυτών έχουν θεμελιώσει συντάξιμα έτη, αλλά δεν αποχωρούν από την εργασία τους αναμένοντας την 1η Δεκεμβρίου 2022, οπότε θα έχουν καταβάλει εισφορές για 1.500 ημερομίσθια ώστε, σύμφωνα με την παλαιότερη νομοθεσία που διέπει ακόμα τον ΕΔΟΕΑΠ, να παραμείνουν σε αυτόν, όπως επιθυμούν. Αν, όμως, είχε συμπεριληφθεί και ο ΕΔΟΕΑΠ στις διατάξεις του άρθρου 26 του Ν. 4670/2020, θα μπορούσαν να έχουν αποχωρήσει από την 1η Απριλίου 2021 (αφού θα είχαν ήδη καταβάλει εισφορές για τα 1.000 ημερομίσθια). Τη ρύθμιση αυτή -εκτός των ασφαλισμένων- φαίνεται να επιθυμούν και οι διοικήσεις των ΜΜΕ στα οποία εργάζονται συμπεριλαμβανομένου και του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. 


Ο ΕΔΟΕΑΠ, από το Δεκέμβριο 2021, έχει ζητήσει την υπαγωγή του στις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης που ισχύουν για τα υπόλοιπα δημόσια ταμεία ενώ το Φεβρουάριο του 2022 έχει καταθέσει στο Υπουργείο σας αναλυτικό υπόμνημα που εξηγεί το αυτονόητο, ότι δηλαδή είναι και προς το συμφέρον του δημοσίου αλλά και των ασφαλισμένων που έχουν εξαιρεθεί από τις συγκεκριμένες ευνοϊκές διατάξεις να κατατεθεί η τροπολογία εξομοίωσής τους με τους ασφαλισμένους στον e-ΕΦΚΑ. Σχεδόν έξι μήνες μετά το Υπουργείο δεν έχει προβεί στην αναγκαία νομοθετική ρύθμιση που η οποία και θα επιλύσει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.


Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος κ.Υπουργός: 


1. Προτίθεται το Υπουργείο να προχωρήσει στην κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης η οποία είναι ταυτοχρόνως και προς το συμφέρον του δημοσίου αλλά και των ενδιαφερόμενων ασφαλισμένων που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης. Οφείλεται σε σκοπιμότητα ή αδιαφορία;


2. Αναλαμβάνει το υπουργείο την ευθύνη του κόστους της δια βίου περίθαλψης των ασφαλισμένων -που εν τω μεταξύ αυξάνεται κάθε μέρα- το οποίο επιβαρύνει το Δημόσιο μέσω του ΕΦΚΑ, λόγω της δική σας αδιαφορίας και ακατανόητης καθυστέρησης;


3. Δεσμεύεται ο Υπουργός ότι θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση επίλυση του ζητήματος; 


Οι ερωτώντες βουλευτές


Γκαρά Αναστασία

Κάτσης Μάριος

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα




Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σία

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυγέρη Δώρα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βαρεμένος Γιώργος

Γιαννούλης Χρήστος

Ηγουμενίδης Νίκος

Θραψανιώτης Μανώλης

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μπαλάφας Γιάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Γιάννης

Μωραΐτης Θάνος

Νοτοπούλου Κατερίνα

Παπαηλιού Γιώργος

Παπανάτσιου Κατερίνα

Πέρκα Θεοπίστη

Πούλου Γιώτα

Σαντορινιός Νεκτάριος

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νίκος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτρης

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γιώργος





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">