Recents in Beach

Μπορεί η Θράκη να γίνει το κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης;


 Του Σπύρου Δέδογλου


Το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής, όπως ήταν φυσικό αφού υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις, δεν ήταν ενιαίο, το κάθε κόμμα κατέθεσε του δικό του.

Η ΝΔ του υιού και της θυγατρός Μητσοτάκη, επιβεβαίωσε με το πόρισμα της τον στόχο της, ο οποίος εξ αρχής φαινόταν ότι ήταν επικοινωνιακού χαρακτήρα. 

Ένα πρόγραμμα στηριγμένο σε αυτό του εκλεκτού της περιφερειάρχη, γαρνιρισμένο με ολίγες προτάσεις των φορέων.

Να σπείρουμε κερασιές και ακτινίδια λέει σε κάποιο σημείο για την αγροτική ανάπτυξη.

Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι δεν χρειαζόμαστε ακόμη ένα πρόγραμμα το οποίο μάλιστα δεν είναι κοστολογημένο. Αυτό που χρειάζεται είναι ένας στρατηγικός σχεδιασμός που θα δίνει τις κατευθύνσεις για την ανάπτυξη της περιοχής και θα αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα της.

Αυτό έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με το δικό του πόρισμα, κατέθεσε στρατηγικό σχέδιο.

Πιλοτική εφαρμογή του 5G από τη Θράκη, δημιουργία τεχνολογικού campus, φορέας στήριξης μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, Φορέας συν αντίληψης και συν ανάπτυξης των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με έδρα την περιοχή μας, αυτές είναι  κάποιες σημαντικές  προτάσεις που περιλαμβάνει το πόρισμα.

Η πρόταση για τη δημιουργία "φορέα συναντίληψης και συνανάπτυξης των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης"αναδεικνύει τη γεωστρατηγική θέση της Θράκης και δημιουργεί  τις προϋποθέσεις επανασύνδεσης με τον ιστορικό της χώρο.

Για να την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος  θα πρέπει, κατά την άποψη μου, να υπάρξει ένα γενναίο χρηματοδοτικό πρόγραμμα από την Ε.Ε. ώστε και οι υπό ένταξη χώρες να αποκτήσουν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται.

Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τις προοπτικές που δημιουργούνται για τη Θράκη από τη δημιουργία αυτού του φορέα ο οποίος θα σχεδιάζει και θα υλοποιεί.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο μόνος πρωθυπουργός που κατάλαβε την τεράστια γεωπολιτική της Θράκης και για αυτό η κυβέρνηση του σχεδίασε την αξιοποίηση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, την Ηλεκτροσιδηροδρομική Εγνατία, για την οποία δημιουργήθηκε "Διακρατική Εταιρεία" με την Βουλγαρία.

Οι δυνατότητες υπάρχουν, η πολιτική είναι αυτή που λείπει, όπως έλεγε ο αείμνηστος δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ηλίας Ευαγγελίδης "Έχουμε την Ιστορία και τη Γεωγραφία με το μέρος μας. Ας πάρουμε μαζί μας και την Πολιτική"

Η Θράκη, έστω με καθυστέρηση 30 χρόνων, μπορεί να γίνει πρωταγωνίστρια.


Ιούλης 2022

Σπύρος Δέδογλου

Πρ. Συντονιστής Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Έβρου 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">