Recents in Beach

ΧΡΥΣΗ ΠΡΟΤΟΜΗ ΣΕΠΤΙΜΙΟΥ ΣΕΒΗΡΟΥ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Η ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ;

 


Κείμενο του Ιωάννη Α. Σαρσάκη (Καστροπολίτη)


Στις 26 Ιουνίου 2022 η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε το Διδυμότειχο. Σε συνάντηση που είχε με τον Δήμαρχο της πόλης κ. Ρωμύλο Χατζηγιάννογλου, μεταξύ άλλων θεμάτων που αφορούν τα μνημεία του Δήμου, αναφέρθηκε και στην επιστροφή της χρυσής προτομής του Ρωμαίου αυτοκράτορα Σεπτιμίου Σεβήρου, η οποία είχε βρεθεί στον αρχαιολογικό χώρο της Αγίας Πέτρας (Πλωτινόπολης) Διδυμοτείχου το 1965, και τις τελευταίες δεκαετίες αποτελεί έκθεμα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κομοτηνής. Ο Δήμαρχος στις ανακοινώσεις που έκανε στο Δημοτικό Συμβούλιο, αναφέρθηκε στο γεγονός της επιστροφής αυτού του εντυπωσιακού και πάρα πολύ σημαντικού αρχαιολογικού ευρήματος, και ακολούθως προέβη σε δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ. Επίσης πολλές τοπικές δημοσιογραφικές ιστοσελίδες αναφέρθηκαν στο γεγονός της επιστροφής.

Στο συγκεκριμένο Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε η ανακοίνωση από τον Δήμαρχο Διδυμοτείχου, έκανα παρέμβαση και ρώτησα, αν η επιστροφή της προτομής του Σεπτιμίου Σεβήρου θα είναι μόνιμη ή προσωρινή. Ο λόγος που έκανα αυτή την ερώτηση είναι διότι έχω στην κατοχή μου έγγραφο του Υπουργείου Πολιτισμού (ΑΔΑ: 4Α92Γ-ΠΔ) με ημερομηνία 10 Ιαν 2011 και θέμα : Έγκριση παραχώρησης αρχαιοτήτων αρμοδιότητας των ΙΘ’ ΕΠΚΑ και ΛΑ’ ΕΠΚΑ και μεταφοράς αρχαιοτήτων από την 12η ΕΒΑ, προκειμένου να συμπεριληφθούν στη μόνιμη έκθεση του Βυζαντινού Μουσείου Διδυμοτείχου, το οποίο φέρει την υπογραφή του τότε Υπουργού Πολιτισμού κ. Παύλου Γερουλάνου.




Να διευκρινίσω ότι μέχρι το 2014 αρμόδιες υπηρεσίες για τις αρχαιότητες στην Θράκη ήταν : η ΙΘ’ Ε.Π.Κ.Α. Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων και η 15η Ε.Β.Α Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με έδρα την Κομοτηνή. Από το 2014 και μετά ο κάθε νομός έχει την δική του Εφορεία Αρχαιοτήτων. Έτσι στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου, εντάχθηκαν οι αρχαιότητες του Έβρου, για τις οποίες ήταν αρμόδιες : η ΙΘ’ ΕΠΚΑ και η 15η ΕΒΑ.

Στο έγγραφο του Υπουργείου που προανέφερα, στην παράγραφο Α3 γράφει τα εξής : (Αποφασίζουμε) Τον δανεισμό για πέντε (5) έτη από την ΙΘ’ ΕΠΚΑ προς τη 15η ΕΒΑ, με δυνατότητα ανανέωσης και την ενδεχόμενη αντικατάστασή της μετά το πέρας της περιόδου δανεισμού με ακριβές αντίγραφο, της χρυσής προτομής του Σεπτιμίου Σεβήρου, σπάνιου ευρήματος από την Πλωτινόπολη.

Δηλαδή στην απόφαση για τον Σεπτίμιο Σεβήρο αναγράφεται ρητά, ότι αφορά δανεισμό χρονικής διάρκειας 5 ετών και όχι παραχώρηση, όπως αναγράφεται π.χ. στην παράγραφο Α2 και αφορά το ψηφιδωτό δάπεδο όπου απεικονίζεται η Λήδα με το Δία/κύκνο, και το οποίο εξ αρχής έχει τοποθετηθεί στο Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου. Επίσης στην ίδια παράγραφο (Α3) αναφέρει περί ενδεχόμενης αντικατάστασής της προτομής του Σεπτιμίου Σεβήρου, μετά το πέρας της περιόδου δανεισμού με ακριβές αντίγραφο !!!

Ως γνωστόν στα κράτη και στα υπουργεία υπάρχει συνέχεια, οπότε αν δεν υφίσταται κάποιο άλλο έγγραφο, που να ακυρώνει ή να τροποποιεί την παράγραφο Α3 του υπόψη εγγράφου, τότε αυτό που αποκαλούμε σήμερα ως επιστροφή της χρυσής προτομής του Ρωμαίου αυτοκράτορα Σεπτιμίου Σεβήρου στο Διδυμότειχο, δεν είναι επιστροφή αλλά ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ και μάλιστα μικράς διαρκείας, μόλις 5 ετών !!! Και αν ακόμη υπάρξει κάποια ανανέωση του δανεισμού (όπως αναφέρει το έγγραφο), με το πέρας της, η προτομή θα αντικατασταθεί με αντίγραφο.

Το εξοργιστικό στην όλη υπόθεση είναι, ότι θα μας δανείσουν κάτι που δικαιωματικά ανήκει στην πόλη μας. Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει αν το Μουσείο του Διδυμοτείχου είναι Βυζαντινό και όχι Αρχαιολογικό, όπως θα έπρεπε να είναι άλλωστε. Και αν κάπου πρέπει να εκτεθεί το αντίγραφο της προτομής, τότε ας είναι στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κομοτηνής. Για το λόγο αυτό ζήτησα και θα ξαναζητήσω από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Διδυμοτείχου, να εκδώσουμε ένα ψήφισμα, το οποίο να αποστείλουμε στο Υπουργείο Πολιτισμού, όπου θα αιτηθούμε τα παρακάτω :

1. Αποχαρακτηρισμός του Μουσείου Διδυμοτείχου από Βυζαντινό σε Αρχαιολογικό, έτσι ώστε να υπάρχουν εκθέματα, τα οποία θα καλύπτουν όλη την ιστορική διαχρονία της περιοχής μας.

2. Επιστροφή και μόνιμη έκθεση της χρυσής σφυρήλατης προτομής του Σεπτιμίου Σεβήρου από το αρχαιολογικό Μουσείο της Κομοτηνής στο Μουσείο του Διδυμοτείχου, όπου υπάρχει η σχετική προθήκη.

Όταν υπάρχουν τέτοια θέματα που αφορούν την πολιτιστική μας κληρονομιά, τότε πρέπει να λειτουργούμε δραστικά και ενωτικά, καθώς απ’ ότι φαίνεται τίποτα δεν είναι αυτονόητο στις εποχές που ζούμε. Επί παραδείγματι, έτσι απλά αποφασίζεται να μεταφερθούν σχολές προς την Αλεξανδρούπολη (βλέπε Σχολή Νοσηλευτικής), υποβαθμίζονται Νοσοκομεία που εξυπηρετούν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων (βλέπε Νοσοκομείο Διδυμοτείχου), χαρακτηρίζονται μουσεία, δίχως να ληφθεί υπόψη το ιστορικό βάθος μιας πόλης (βλέπε Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου αντί για Αρχαιολογικό), δεν επιστρέφουν οι αρχαιότητες εκεί όπου ανήκουν (βλέπε προτομή Σεπτιμίου Σεβήρου) κλπ. Με όλες αυτές τις αποφάσεις μειώνονται οι δυνατότητες ανάπτυξης που έχει μια περιοχή, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανεργία, ειδικά στους νέους, οι οποίοι αναγκάζονται να φύγουν από τον τόπο τους, και κατά συνέπεια ο τόπος αυτός σε λίγα χρόνια θα ερημώσει, και τότε ίσως αναρωτηθούν οι ιθύνοντες τι δεν έγινε σωστά !!!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">