Recents in Beach

Πληθωρισμός, ενεργειακό και ακρίβεια «ροκανίζουν» το εισόδημα των Ελλήνων πολιτών

 


Το ΙΝΚΑ και οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ σε εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τη μάχη κατά της ακρίβειας

 

Στο πλαίσιο της μάχης έναντι της ακριβείας, που ταλαιπωρεί το μεγαλύτερο μέρος των συμπολιτών μας και αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για αμφοτέρους, η κα Κατερίνα Ανδρικοπούλου Σακοράφα, Συμπρόεδρος των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ και ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών, κος Γεώργιος Λεχουρίτης, ήρθαν σε τηλεφωνική επικοινωνία και συζήτησαν ενδελεχώς πλήθος θεμάτων.

Ο κος Λεχουρίτης επισήμανε «ότι στην πραγματική οικονομία ο σημερινός καταναλωτής έχει χάσει σχεδόν το 50% από το εισόδημα του λόγω της ακρίβειας». Η κα Ανδρικοπούλου Σακοράφα, συνεχάρη θερμά τον κο Λεχουρίτη για την πρωτοβουλία και όλο το έργο του ΙΝΚΑ σχετικά με την προσφυγή στην δικαιοσύνη με συλλογική αγωγή, η οποία έφτασε να απαριθμεί περί τους 8.000 εναγόμενους, κατά της καταχρηστικής ρήτρας αναπροσαρμογής. Ο κος Λεχουρίτης ενημερώνοντας με τις τελευταίες εξελίξεις για το θέμα είπε ότι «τα βασικά ζητούμενα της αγωγής είναι η κατάργηση της καταχρηστικής ρήτρας, η επιστροφή των χρημάτων στους εναγόμενους και η παύση της μονομερούς αλλαγής συμβολαίων από τις εταιρείες ηλεκτρικού ρεύματος. Ήδη έχει κερδηθεί έως την εκδίκαση της υπόθεσης η μη διακοπή του ρεύματος των εναγόμενων που δεν έχουν καταβάλει την ρήτρα». Περαιτέρω επισήμανε ότι και ο συνήγορος του καταναλωτή, κος Λευτέρης Ζαγορίτης, έχει αναγνωρίσει τις παρατυπίες της ρήτρας, ενώ ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό να συμμετάσχουν στην αγωγή όλοι όσοι πλήττονται από τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος, για να έχουν την δυνατότητα πιστωτικού για τις χρεώσεις της ρήτρας.

Αμφότεροι εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι τόσο η αναστολή της ρήτρας που έγινε με νομοθετική ρύθμιση προσφάτως για ένα έτος, αλλά και η ενδεχόμενη κατάργηση της, ίσως να μην είναι το τέλος αυτού του θέματος, καθώς υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι οι εταιρείες θα ενσωματώσουν τεχνηέντως αυτή τη χρέωση με άλλους τρόπους στα τιμολόγια. Παρά ταύτα οι προσπάθειες κατά της ρήτρας δεν είναι μάταιες, καθώς αποτελούν παράδειγμα, αλλά και ενδεχόμενο δεδικασμένου έναντι αδίκων και καταχρηστικών χρεώσεων, ενώ αμφότεροι δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες έως ότου υπάρξει δίκαιη τιμολόγηση στο ρεύμα το οποίο αποτελεί κοινωνικό αγαθό και όχι είδος πολυτελείας.

Περαιτέρω συμφώνησαν, ότι το θέμα της ενεργειακής ακρίβειας δεν είναι μόνο εθνικό. Η κα Ανδρικοπούλου δήλωσε «ότι είναι υψίστης σημασίας να υπάρξουν κινήσεις σε επίπεδο Ε.Ε., όπως η δυναμική αξίωση εξαίρεσης από κάποια μέτρα που επιβάλλει η επιτήρηση και οι όροι για την δημοσιονομική σταθερότητα λόγω του έκτακτου της κατάστασης, η αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από αυτήν της ηλεκτρικής ενέργειας, η διαχείριση των τιμών του ρεύματος να γίνεται σε εθνικό επίπεδο όπως έκαναν η Ισπανία με την Πορτογαλία, η επιβολή πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου, καθώς και η επιτάχυνση των διαδικασιών της Ε.Ε. για την κοινή προμήθεια φυσικού αερίου».

Στο θέμα της ενεργειακής ακρίβειας η κα Ανδρικοπούλου Σακοράφα, ενημέρωσε περαιτέρω με τις προτάσεις – λύσεις των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ που βασίζονται στις αρχές της ενεργειακής δημοκρατίας, όπως η ορθολογική και με σωστό σχεδιασμό δημιουργία, τοποθέτηση και αξιοποίηση ανανεώσιμων και εναλλακτικών πηγών ενέργειας, αλλά και η σύσταση ενεργειακών κοινοτήτων σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, όπου φυσικά πρόσωπα θα μπορούν να συμβάλλουν στη ζήτηση για καθαρή ενέργεια, ενισχύοντας έτσι την τοπική επιχειρηματικότητα, αλλά και την καλύτερη χωροταξική διασπορά των υποδομών ενέργειας. Ο κος Λεχουρίτης όντας πλήρως ενημερωμένος και σε θέματα «πράσινης» ενέργειας συμφώνησε με τα ανωτέρω και υπερθεμάτισε κι εκείνος με την σειρά του στο πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει σωστός χωροταξικός αλλά και γενικότερος σχεδιασμός για την τοποθέτηση και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ δηλώνει υπέρ των ενεργειακών κοινοτήτων από τη δεκαετία του ‘90.

Η κα Ανδρικοπούλου ενημερώθηκε από τον κο Λεχουρίτη και για λοιπές καταγγελίες που φθάνουν στο ΙΝΚΑ. Έχει παρατηρηθεί ότι εν όψει της επιδότησης συσκευών (energy pass), υπάρχουν περιπτώσεις αύξησης των τιμών κλιματιστικών και ψυγείων, συνεπώς κρίνονται απαραίτητοι οι έλεγχοι για την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας. Επίσης έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα όπου σε διάφορα εμπορικά καταστήματα άλλη τιμή αναγράφεται στο ράφι και άλλη πληρώνει τελικά ο καταναλωτής στο ταμείο.

Η κα Ανδρικοπούλου συνεχάρη επίσης τον κο Λεχουρίτη για την αντίδραση του ΙΝΚΑ στην επαναφορά του ΦΠΑ από 6% σε 24% για τα μέσα προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κλπ.), καθώς χάρη στη δημοσιότητα που έδωσε το ΙΝΚΑ, η κυβέρνηση υπαναχώρησε για ένα εξάμηνο ακόμα.  Στο πλαίσιο αυτό η κα Ανδρικοπούλου τόνισε ότι είναι απαραίτητη η μείωση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, στην οποία έχουν ήδη προβεί 11 χώρες στην Ευρώπη, αλλά και η δημιουργία μιας ευρύτερης διαβαθμισμένης κλίμακας ΦΠΑ όπου για τα βασικά είδη θα πρέπει το ποσοστό να είναι το ελάχιστο δυνατό, ενώ για να υπάρξει δημοσιονομικός χώρος είναι απαραίτητη η αποτελεσματική πάταξη της φοροδιαφυγής από τους «έχοντες και κατέχοντες».

Η κα Ανδρικοπούλου Σακοράφα, ενημέρωσε τον κο Λεχουρίτη ότι οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ θα συνεχίσουν τη μάχη κατά της ακριβείας, που ναι μεν έχει επί του παρόντος ως μία από τις βασικές της αιτίες το ενεργειακό, συνάμα όμως αποτελεί σύμπτωμα και πλήθους άλλων θεμάτων για τα οποία το ΙΝΚΑ και οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ, δηλώνουν αρωγοί στη μάχη για την καταπολέμησή τους.

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">