Recents in Beach

Ο Πούτιν κλιμακώνει κατά των ΗΠΑ: Θέλει να κάνει ναυτική υπερδύναμη τη Ρωσία

 


Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε από την Αγία Πετρούπολη ότι η βασική απειλή της Ρωσίας είναι οι ΗΠΑ.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκεται σήμερα στην Αγία Πετρούπολη, με αφορμή τις εκδηλώσεις για την Ημέρα του Ναυτικού, και το είπε ξεκάθαρα: η βασική απειλή της Ρωσίας είναι οι ΗΠΑ.

Ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε την Κυριακή ένα νέο ναυτικό δόγμα που καθιστά τις Ηνωμένες Πολιτείες τον κύριο αντίπαλο της Ρωσίας και καθορίζει τις παγκόσμιες θαλάσσιες φιλοδοξίες της Ρωσίας για κρίσιμες περιοχές όπως η Αρκτική και η Μαύρη Θάλασσα.

Μιλώντας την Ημέρα του Ναυτικού της Ρωσίας στην πρώην αυτοκρατορική πρωτεύουσα της Αγίας Πετρούπολης που ιδρύθηκε από τον Τσάρο Πέτρο τον Μέγα, ο Πούτιν επαίνεσε τον Πέτρο που έκανε τη Ρωσία μεγάλη θαλάσσια δύναμη και αύξησε την παγκόσμια θέση του ρωσικού κράτους.

Μετά την επιθεώρηση του ναυτικού, ο Πούτιν έκανε μια σύντομη ομιλία στην οποία υποσχέθηκε ότι αυτό που διαφημίζει ως τους μοναδικούς υπερηχητικούς πυραύλους της Ρωσίας, μπορούν να της χρησιμεύσουν για να νικήσει τυχόν πιθανούς επιτιθέμενους.

Λίγο πριν από την ομιλία, υπέγραψε ένα νέο ναυτικό δόγμα 55 σελίδων, το οποίο καθορίζει τους γενικούς στρατηγικούς στόχους του ρωσικού ναυτικού, συμπεριλαμβανομένων των φιλοδοξιών του ως «μεγάλης θαλάσσιας δύναμης» που εκτείνεται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η κύρια απειλή για τη Ρωσία, λέει το δόγμα, είναι «η στρατηγική πολιτική των ΗΠΑ να κυριαρχούν στους ωκεανούς του κόσμου» και η μετακίνηση της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ πιο κοντά στα σύνορα της Ρωσίας.

Η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική της δύναμη κατάλληλα για τους ωκεανούς του κόσμου, εάν εξαντληθούν άλλες ήπιες δυνάμεις, όπως τα διπλωματικά και οικονομικά εργαλεία, λέει το δόγμα.

Ο Πούτιν δεν ανέφερε τον πόλεμο στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, αλλά το στρατιωτικό δόγμα προβλέπει μια «συνολική ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης της Ρωσίας» στη Μαύρη και την Αζοφική Θάλασσα.

Καθόρισε επίσης τον Αρκτικό Ωκεανό, τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η Ρωσία προσπαθεί να στρατιωτικοποιήσει, ως περιοχή ιδιαίτερης σημασίας για τη Ρωσία.

Η τεράστια ακτογραμμή της Ρωσίας μήκους 37.650 χιλιομέτρων, η οποία εκτείνεται από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας έως τη Λευκή Θάλασσα, περιλαμβάνει επίσης τη Μαύρη Θάλασσα και την Κασπία Θάλασσα.

«Μπορούμε να απαντήσουμε αστραπιαία»

Ο Πούτιν είπε ότι η παράδοση των υπερηχητικών πυραύλων κρουζ Zircon στη φρεγάτα Admiral Gorshkov θα ξεκινήσει εντός μηνών. Η τοποθεσία της ανάπτυξής τους θα εξαρτηθεί από τα ρωσικά συμφέροντα, είπε.

«Το βασικό εδώ είναι η ικανότητα του ρωσικού ναυτικού... Είναι σε θέση να απαντήσει με αστραπιαία ταχύτητα σε όλους όσοι αποφασίζουν να παραβιάσουν την κυριαρχία και την ελευθερία μας», υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Τα υπερηχητικά όπλα μπορούν να ταξιδέψουν με ταχύτητα έως και εννέα φορές την ταχύτητα του ήχου και η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει προηγούμενες δοκιμαστικές εκτοξεύσεις του Zircon από πολεμικά πλοία και υποβρύχια τον περασμένο χρόνο.

Στην Κριμαία, ο κυβερνήτης της Σεβαστούπολης Μιχαήλ Ραζβοζάγιεφ είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν το αρχηγείο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη ρωσική πόλη-λιμάνι νωρίς την Κυριακή, τραυματίζοντας πέντε μέλη του προσωπικού.

https://www.ieidiseis.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">