Recents in Beach

«Συνθήκες γαλέρας και άβατο στο αεροδρόμιο της Ρόδου»

  


     Άθλιες εργασιακές συνθήκες βιώνουν οι εργαζόμενοι στο Αεροδρόμιο της Ρόδου, σύμφωνα με καταγγελίες που έρχονται καθημερινά στο Παράρτημα Δωδεκανήσου του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η ΕΝΩΣΗ». Σύμφωνα με αυτές, οι εργαζόμενοι (security, handling, καθαριότητα, εμπορικά καταστήματα κ.α) είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται καθημερινά και αδιάκοπα δίχως ρεπό έως και 12 ώρες σε συνθήκες συνεχούς πίεσης λόγω της αυξημένης κίνησης του αεροδρόμιου, σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού χωρίς να τηρούνται τα βασικά που προβλέπονται από την εργατική νομοθεσία.

Από τις καταγγελίες των εργαζομένων – μελών μας που φτάνουν καθημερινά στη συνδικαλιστική μας οργάνωση, αλλά και από αυτά που έχουμε διαπιστώσει ιδίοις όμμασι καταγγέλλουμε τα παρακάτω:

  • Εργασία για περισσότερες από δώδεκα ώρες συνεχόμενα και καθημερινά υπό συνθήκες εργασιακής εντατικοποίησης.

  • Να μην τηρείται το 11ωρο ξεκούρασης που προβλέπεται από το νόμο μεταξύ βαρδιών.

  • Να μην τηρούνται οι προβλεπόμενες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας για το σύνολο των εργαζομένων.

  • Εργασία σε δυο και τρία πόστα, με συναδέλφισσες και συνάδελφους να καλούνται να δουλέψουν σπαστό ωράριο ακόμα και «τρίσπαστo» προκειμένου να βγει η δουλειά χωρίς να έχουμε φτάσει ακόμα στο πικ της σεζόν.

     Η ιδιωτικοποίηση του Αεροδρόμιου έφερε το άβατο απ’ ότι φαίνεται και για τους  για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, καθότι όπως οι ίδιοι οι ελεγκτές του ΣΕΠΕ ισχυρίζονται, χρειάζεται ενημέρωση και ειδική άδεια από την εταιρεία που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο ώστε να γίνει έλεγχος.

Καλούμε τη διοίκηση του Αεροδρομίου της Ρόδου να συμμορφωθεί με τα προβλεπόμενα στην εργατική νομοθεσία και να σεβαστεί τα δικαιώματα των εργαζομένων, τόσο η ίδια ως απώτερος εργοδότης, όσο και οι εργολαβικές εταιρείες που με την άδεια της έχουν εγκατασταθεί και επιβάλλουν τέτοιες εργασιακές συνθήκες.  Σε αντίθετη περίπτωση το Σωματείο μας θα προβεί σε κινητοποιήσεις στο χώρο του αεροδρομίου ώστε να διασφαλιστούν τ’ αυτονόητα.

     Καλούμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της περιοχής ΙΚΑ και ΣΕΠΕ, σε συνεννόηση με το Σωματείο μας και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρόδου, να προβούν άμεσα σε ελέγχους εντός των επιχειρήσεων του αεροδρομίου. Οι αστυνομικές αρχές οφείλουν να ελέγξουν άμεσα όλα όσα μας πληροφορούν οι ελεγκτές, ότι υπάρχει σοβαρότατη καθυστέρηση στην είσοδο των ελεγκτών -σε βαθμό παρεμπόδισης- από τη διοίκηση του Αεροδρομίου. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, η Ελληνική Αστυνομία θα πρέπει να διευκολύνει την απρόσκοπτη και άμεση είσοδο των ελεγκτών στους χώρους του αεροδρομίου, ώστε ο έλεγχος να μην χάνει το στοιχείο του αιφνιδιασμού. 

     Τέλος, καλούμε τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους να μη συμβιβαστούν με αυτή την κατάσταση. Να έρθουν τώρα σε επαφή με Παράρτημα Δωδεκανήσου του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η ΕΝΩΣΗ», που στεγάζεται στον 1ο όροφο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ρόδου στην οδό Στεφάνου Καζούλη 30 τηλ. επικοινωνίας 22410-24730, προκειμένου να βάλουμε μαζί φρένο στην εργοδοτική ασυδοσία. Εγγυόμαστε και διασφαλίζουμε στο 100% την ανωνυμία των καταγγελλόντων – μελών μας. Τώρα είναι η ώρα για αγώνα για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που θα κατοχυρώνουν τους εργαζόμενους απέναντι σε τέτοια ζητήματα, μετά το πέρας της σεζόν θα είμαστε απλά μερικοί ακόμα αριθμοί που οι περισσότεροι εξ αυτών θα μείνουν έξω και από το ταμείο ανεργίας.

     Κανένας εργαζόμενος μόνος του!!

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">