Recents in Beach

"Λαϊκή Συσπείρωση" Ορεστιάδας: Διευθέτηση στεγαστικών δανείων Ελλήνων Τσιγγάνων


 Με βάση τις υπ’ αριθμ. 13576/31.03.2003 όπως τροποποιήθηκε από την 36871/21.08.2003 Κοινές Αποφάσεις των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομίας και Οικονομικών και τις υπ’ αριθμ. 2/20589/0025/10.06.2003 όπως τροποποιήθηκε από την 2/49320/0025/02.09.2003 Αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών περί παροχής της εγγύησης του Δημοσίου, χορηγήθηκαν στεγαστικά δάνεια σε Έλληνες Τσιγγάνους, οι οποίοι διαβιούν σε καταυλισμούς της χώρας, μέσα σε σκηνές, παράγκες ή άλλες κατασκευές που δεν πληρούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις μόνιμης κατοικίας για τη στεγαστική αποκατάσταση τους. Τα δάνεια χορηγήθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου με ανώτατο ύψος τις 60.000€ για την αγορά πρώτης κατοικίας, την κατασκευή αυτής ή και τη βελτίωση της ήδη υφιστάμενης πρώτης κατοικίας τους.


Σήμερα, ωστόσο, και υπό το βάρος της νέας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης πολλές οικογένειες αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και έρχονται σχεδόν καθημερινά αντιμέτωποι με διαταγές πληρωμής για το σύνολο της οφειλής στεγαστικών τους δανείων με κίνδυνο να στερηθούν την μοναδική τους κατοικία.


Αυτό συμβαίνει λόγω των διατάξεων του άρθρου 103 του ν.4549/2018 της κυβέρνησης "ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ" και της κατ' εξουσιοδότηση του εκδοθείσας Υπουργικής Απόφασης 2/94253/0025/21.12.2018, που προβλέπουν ότι δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου μπορούν να ρυθμίζονται μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων και των δανειοληπτών χωρίς την παρέμβαση του Ελληνικού Δημοσίου!

Ενώ το όλο πρόβλημα επιδεινώνεται περεταίρω και από την 2/18649/0025/5-6-2020 Απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, που αφορά τα δάνεια που δόθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και κατ' ουσία έδωσαν το "πράσινο φως" στα πιστωτικά ιδρύματα για την αύξηση των πιέσεων απέναντι στους δανειολήπτες, με την αποστολή ειδοποιητηρίων, περί μεταβίβασης των ανεξόφλητων οφειλών στις αρμόδιες ΔΟΥ ή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης και κατάσχεσης σε βάρος τους.


Στην περιοχή της Ορεστιάδας, το πρόβλημα αφορά πάνω από 30 οικογένειες, οι οποίες ήδη από τον Ιούλιο του 2021 έχουν λάβει διαταγές πληρωμής από το Πρωτοδικείο Ορεστιάδας για συνολικό πόσο άνω των 70.000€ ενώ από τον Ιανουάριο του 2022 το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει βεβαιώσει στην ΑΑΔΕ οφειλές ύψους 30.000€, οφειλές οι οποίες προσαυξάνονται κάθε μήνα.


Ως Λαϊκή Συσπείρωση Ορεστιάδας θεωρούμε πως η καπιταλιστική οικονομική κρίση, η ακρίβεια καθιστούν αναγκαία την ύπαρξη ειδικών ρυθμίσεων σχετικά με :


 α) την αναπροσαρμογή των όρων της εξόφλησης του στεγαστικού δανείου από τις δανείστριες τράπεζες για τους οφειλέτες, για τους οποίους διαπιστώνεται αδυναμία εξόφλησης αυτών,


β) την εξόφληση των ήδη ληξιπρόθεσμων οφειλών έναντι του Ελληνικού Δημοσίου με διακανονισμό προκειμένου να καταστεί εφικτή η αποπληρωμή αυτών, και


 γ) την αναστολή της αναγκαστικής εκτέλεσης υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου σε περίπτωση, που έχει επιβληθεί αναγκαστική κατάσχεση των ακινήτων, τα οποία αποκτήθηκαν μέσω του προγράμματος στεγαστικής αποκατάστασης, και την είσπραξη των οφειλών αυτών με ηπιότερα μέσα (π.χ. δόσεις ανάλογα με το εισόδημα των οφειλετών, επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης κλπ). 


¨Όλα τα παραπάνω αιτήματα είναι αιτήματα των συμπολιτών μας και καλούμε το ΔΣ να τα υιοθετήσει και να πιέσει ώστε, η κυβέρνηση να προβεί σε άμεσες ενέργειες για να επιλυθεί το πρόβλημα της ρύθμισης των δανείων προκειμένου να μην χάσουν τα σπίτια τους.


Σε σχέση με όσα ακούστηκαν στο ΔΣ, για μας η στέγη και η κατοικία αποτελούν αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα ανεξαρτήτως φυλής, ιθαγένειας, θρησκεύματος ή ομάδας. Δικαίωμα που μεθοδευμένα αφαίρεσαν, βήμα-βήμα όλες οι κυβερνήσεις με την σταδιακή άρση της προστασίας των λαϊκών κατοικιών, με την παράδοση των κόκκινων δανείων στα funds, με την ποινικοποίηση των λαϊκών αντιδράσεων ενάντια στους πλειστηριασμούς.


Τα παραπάνω αιτήματα δεν αποτελούν ιδιαίτερη μεταχείριση υπέρ μια κοινωνικής ομάδας, παρά τις ιδιαιτερότητες, στη χορήγηση των συγκεκριμένων δανείων με εμπλεκόμενους στελέχη της τότε τοπικής διοίκησης, μηχανικούς και δικηγόρους…


Η διαφορά σε σχέση με τους υπόλοιπους δανειολήπτες είναι ότι το κράτος αφού φρόντισε να εξοφλήσει τα πιστωτικά ιδρύματα ως εγγυητής και προστάτης τους, βεβαίωσε τα ποσά αυτά στην ΑΑΔΕ. Οι οφειλέτες έτσι δεν έχουν καμία δυνατότητα ρύθμισής των οφειλών τους καθώς οι ρυθμίσεις στις ΔΟΥ είναι συγκεκριμένες και με μεγάλες προσαυξήσεις, καθιστώντας αδύνατη οποιανδήποτε προσπάθεια αποπληρωμής.


24/08/2022

Ο δημοτικός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση

Κωνσταντίνος Ζαλουφλής


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">