Recents in Beach

Μπορούμε να επαναφέρουμε την πολιτική στο προσκήνιο, να την κάνουμε και πάλι πρωταγωνίστρια;

 


Του Σπύρου Δέδογλου 

Η απαξίωση της πολιτικής είναι το πρώτο βήμα για τη μετατροπή του πολίτη σε υπήκοο ή οπαδό, αυτό οι εξωθεσμικοί παράγοντες το ξέρουν καλά και το δουλευουν διαχρονικά με την ανοχή ή και με τη στήριξη του παλιού πολιτικού συστήματος της χώρας.

Είναι προφανές ότι οι οπαδοί και οι υπήκοοι καθοδηγούνται εύκολα και έτσι είναι "χρήσιμοι".

Θυμάμαι από τα νεανικά μου χρόνια όταν η πολιτική ήταν στο προσκήνιο, τότε που είχαμε  κοινωνία πολιτικοποιημένη η οποία κατάφερε να ανατρέψει την καθεστωτική δεξιά, να γίνονται προσπάθειες απαξίωσης της.

Όσοι ασχολούνται με την πολιτική γίνονται "κομματόσκυλα", οι εκλογές πρέπει να γίνονται αθόρυβα, να μη γίνονται αντιληπτές ισχυρίζονται και η αποχή θεωρείται αντίσταση!

Η ιδιωτική τηλεόραση στο τέλος της δεκαετίας του 80 έρχεται δημιουργώντας προσδοκίες πλουραλισμού κάτι που πολύ σύντομα διαψεύδεται. Η επικοινωνία αρχίζει να κυριαρχεί έναντι της πολιτικής με το τηλεοπτικό Αθηναϊκό πριγκιπάτο να καθορίζει τις εξελίξεις.

Έρχεται και οι εποχή του "όλοι ίδιοι είναι" και το "μαζί τα φάγαμε" που είναι η εξίσωση του θύτη με το θύμα.

Σήμερα ο υιός Μητσοτάκη, ο οποίος δεν δίστασε να πει δημόσια ότι τον ενδιαφέρει η επικοινωνία κι όχι η ουσία, καταφέρνει να απαξιώσει  περαιτέρω και πιο  έντονα την πολιτική.

Κυβερνά τη χώρα τρία χρόνια τώρα με όπλο την επικοινωνία με τα μέσα των ολιγαρχών να τον στηρίζουν με προκλητικό τρόπο αποκρύπτοντας πολλές φορές την πραγματικότητα ή διαστρεβλώνοντας την.

Φυσικά τίποτα δεν γίνεται τζάμπα, οι απευθείας αναθέσεις 6.5 δις σε ημέτερους, η διοχέτευση πόρων από το ταμείο ανάκαμψης σε λίγους οικονομικά ισχυρούς είναι το αντίτιμο, πέραν της λίστας Πέτσα φυσικά.

Ο λαός πρέπει να πειστεί ότι όλα γίνονται για το καλό του κι ότι είναι κανονικότητα να δουλεύει για την πληρωμή του ηλεκτρικού ρεύματος κι αν του περισσέψει κανένα ευρώ να βάλει και βενζίνη.

Αυτό έχει αναλάβει να το κάνει μια ομάδα αυτοαποκαλούμενων  δημοσιογράφων οι οποίοι εκτελούν πιστά εντολές.

Μπορεί να αλλάξει αυτή η κατάσταση; Μπορεί να υπάρχει δημόσιος διάλογος που θα γίνεται με όρους πολιτικής; Μπορούν οι υπήκοοι και οι οπαδοί να γίνουν πολίτες που θα τους ενδιαφέρει το συλλογικό συμφέρον, που θα μπορούν να έχουν απόψεις και θέσεις;

Φυσικά και μπορεί θα πω εγώ, αλλά θα συμπληρώσω ότι έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας και ότι χρειάζεται πολύς χρόνος, οφείλουμε όμως να προσπαθήσουμε και είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε.

Το διαδίκτυο μπορεί να είναι σύμμαχος μας αν το αξιοποιήσουμε σωστά.

Η πολιτική μπορεί και πρέπει να επανέλθει στο προσκήνιο, η ήττα της από την επικοινωνία πρέπει να μην είναι οριστική.

Ευθύνη έχουμε όσοι συμμετέχουμε στο δημόσιο διάλογο να διαμορφώσουμε το κατάλληλο περιβάλλον για συζητήσεις επί της ουσίας. Σε αυτό δεν θα είναι μαζί η δεξιά του υιού Μητσοτάκη,ο οποίος εξάλλου το έχει ομολογήσει ότι μόνο η επικοινωνία τον ενδιαφέρει. Οι δημοκρατικοί και προοδευτικοι πολίτες όμως, όπως και τα στελέχη αυτού του χώρου, πρέπει να το κάνουν, σε αντίθετη περίπτωση η Ορμπανικού τύπου νεοφιλελευθερη δεξιά του υιού Μητσοτάκη θα συνεχίσει να "αλωνίζει".

Ο  ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ ως κύριος εκφραστής του προοδευτικού χώρου πρέπει να ηγηθεί αυτής της δύσκολης προσπάθειας.

Η #πολιτική_αλλαγή,  την οποία έχει ανάγκη  η Ελληνική κοινωνία, θα έχει ακόμη μια ευθύνη απέναντι στην ιστορία, να επαναφέρει την πολιτική στο προσκήνιο.

Η δημοκρατία έχει επιδείξει μεγάλες αντοχές στη χώρα μας, αλλά οφείλουμε να την στηρίζουμε διαρκώς, να την τροφοδοτούμε με  πολιτική.

Από την ποιότητα της θα εξαρτηθεί το μέλλον της χώρας και του λαού.

* Ο Σπύρος  Δέδογλου είναι πρ. συντονιστής της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Έβρου

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">