Recents in Beach

''Παρακολουθούσαν και μη αρεστούς υπαλλήλους της ΕΥΠ.''


Στην αποκάλυψη ότι έγιναν απόπειρες παρακολουθήσεων και «μη αρεστών» και «μη χειραγωγήσιμων» υπαλλήλων της ΕΥΠ με το κακόβουλο λογισμικό Predator, πέρα από τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη και τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη, προχωρά σήμερα με ρεπορτάζ της η Εφημερίδα των Συντακτών. Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η ΕΦΣΥΝ, την Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021 υπάλληλος της ΕΥΠ με αρκετά χρόνια προϋπηρεσίας δέχθηκε μήνυμα στο κινητό  από άγνωστο αριθμό: “Κοριτσάκι μου θυμάσαι΄” και από κάτω υπήρχε ένα link του youtube.Επρόκειτο για ένα από τα domain names, παραλλαγές γνωστών ιστοσελίδων, που χρησιμοποιήθηκαν  στο πλαίσιο εφαρμογής παρακολούθησης με το κακόβουλο λογισιμικό Predator (Youtube.gr.live).

Την ίδια περίοδο, άλλη υπάλληλος της ΕΥΠ που στο παρελθόν είχε νευραλγική θέση στην υπηρεσία δέχθηκε μήνυμα στο κινητό της, πάλι από άγνωστο αριθμό: «Καλησπέρα.Θα βγουν όλα στη φόρα με αυτούς σε λίγο καιρό. htppsQ//zougla.news/hFf».Η ίδια υπάλληλος σε δεύτερο χρόνο δέχθηκε ακόμα ένα μήνυμα παγίδα, από άλλο κινητό αυτή τη φορά. Σε αυτήν την περίπτωση το μήνυμα δεν ήταν μόνο παραπλανητικό, προκειμένου να μολύνει το κινητό, αλλά και απειλητικό, σαν να γνώριζε ο αποστολέας τη διαμάχη που είχε η εν λόγω υπάλληλος της ΕΥΠ με ανώτερό της.

Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα της META (Facebook) αποκάλυψε ένα ευρύ πλέγμα domains, που θεωρείται ότι η εταιρία CYTROX χρησιμοποίησε για να πλαστογραφήσει νόμιμες ιστοσελίδες στις χώρες ενδιαφέροντος, προκειμένου να μολύνει με το κατασκοπευτικό λογισμικό τους χρήστες – στόχους. Στην έρευνα της META περιλαμβάνονται περισσότερες από 310 πλαστές ιστοσελίδες, 42 εκ των οποίων στήθηκαν αποκλειστικά για να παραπλανήσουν ενδεχόμενους στόχους στην Ελλάδα. Μία από αυτές χρησιμοποιήθηκε και στον εν λόγω υπάλληλο της ΕΥΠ. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία, όπως σημειώνει στο ρεπορτάζ της η ΕΦΣΥΝ, είναι ότι τα παραπάνω μηνύματα «χακαρίσματος» των κινητών τηλεφώνων, στάλθηκαν σε μία περίοδο, που οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι είχαν στείλει εξώδικη διαμαρτυρία επωνύμως στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη διαμαρτυρόμενοι  για το ότι είχαν μετακινηθεί σε νέες υποδιευθύνσεις, και σε «θέσεις-ψυγεία».Την ίδια περίοδο είχαν απευθύνει αναφορές και στον τότε διοικητή της ΕΥΠ, κ. Παναγιώτη Κοντολέοντα, χωρίς να λάβουν καμία απάντηση. «Ταυτόχρονα, καταβάλλονταν προσπάθειες από τη Διεύθυνση Ασφαλείας της ΕΥΠ να βρει μία δικαιολογία στο πλαίσιο ελέγχου ασφαλείας, για να κατάσχει τα κινητά μας τηλέφωνα. 

Τον Νοέμβριο, λίγο πριν από την αποστολή του μηνύματος και ενώ βρισκόμουν στο πάρκινγκ με δύο συναδέλφους, αστυνομικός της Διεύθυνσης Ασφαλείας  εξήλθε του κτιρίου και απαίτησε να ξαναμπώ στην υπηρεσία, μισή ώρα αφού είχα αποχωρήσει, για να με ελέγξει. Όταν ρώτησα το λόγο δεν πήρα απάντηση ούτε από εκείνη, ούτε από τον Διευθυντή Ασφαλείας, ως εκ τούτου κατέθεσα αναφορά, η οποία δεν εξετάστηκε. Όπως και καμία άλλη αναφορά που κατέθεσα τα έτη 2020-2021 καθώς και μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών για υπέρβαση καθήκοντος» αναφέρει στην ΕΦΣΥΝ ένας από τους υπαλλήλους της ΕΥΠ που επιχειρήθηκε να παγιδευθούν οι συνομιλίες του με το κακόβουλο λογισμικό. Τα δύο στελέχη που δέχθηκαν τα ύποπτα link που στην συνέχεια μετατάχθηκαν από την ΕΥΠ - χωρίς καμία εξήγηση - στην Ελληνική Αστυνομία χωρίς να τους έχει ανατεθεί κανένα καθήκον από τον Ιανουάριο του 2022 έως και σήμερα.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα  οι συγκεκριμένες απόπειρες λαμβάνουν χώρα περίπου δύο μήνες μετά την απόπειρα μόλυνσης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη με το Predator. Τέλος, η ΕΦΣΥΝ καταλήγει πως μετά από διασταυρωμένες πληροφορίες, φαίνεται πως η χρήση του Preadator  από την ΕΥΠ ήταν δεδομένη και λειτουργούσε συμπληρωματικά με τις νόμιμες επισυνδέσεις. «Όταν δεν έπιανε το Predator γινόταν – ή γίνεται και ακόμα – η επισύνδεση μέσω της άρσης του απορρήτου. Η επισύνδεση αφορούσε στο να βρεθούν όλες οι επαφές και τα ενδιαφέρονταν ενός στόχου. Βάσει αυτής της βολιδοσκόπησης και της αναβαθμισμένης πληροφόρησης γινόταν και νέα απόπειρα με το Predator. Τα δύο συστήματα λειτουργούσαν συμπληρωματικά» εξηγεί.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">