Recents in Beach

Μίλησε λίγο ...είπε πολλά !!

 




Ο αντιδήμαρχος Φερών και πρωτογενή  τομέα  Κολγιώνης Δημήτρης κατά τον δικό του χαιρετισμό στα εγκαίνια της 25ης  Αγροτικής Έκθεσης,  χρειάστηκε λίγο χρόνο για να πει ουσιαστικά πράγματα.

Μίλησε λίγο είπε πολλά λοιπόν ο κ. Κολγιώνης ο οποίος  άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης αλλά και του περιφερειάρχη κ. Μέτιου ο οποίος  παραβρισκόταν  στα εγκαίνια.

Απευθυνόμενος στον περιφερειάρχη έθεσε το θέμα των καταπατήσεων γης, ενα πρόβλημα τεράστιο που κανείς δεν αγγίζει κι έτσι πολλά στρέμματα βρίσκονται παράνομα σε λίγους ανθρώπους ενώ θα μπορούσαν να διατεθούν σε νέους αγρότες.

Ο αντιδήμαρχος  άνοιξε ενα σοβαρό θέμα το οποίο δεν πρέπει να κλείσει χωρίς να λυθεί. 

εμείς θα το παρακολουθούμε και θα το αναδεικνύουμε 

Ολόκληρη η ομιλία του

Άγιοι Πατέρες,
Κύριοι Βουλευτές,
Κύριε Περιφερειάρχη,
Αγαπητέ Δήμαρχε,
Κύριοι Δήμαρχοι,
Κύριε Αντιπεριφερειάρχη
κύριοι Αντιδήμαρχοι,
κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι
φίλες και φίλοι,
μετά από ένα διάλειμμα δύο ετών, είμαστε εδώ όλοι μαζί για να εγκαινιάσουμε την 25η Πανέβρια Αγροτική Έκθεση Φερών. Πρόκειται για μια Έκθεση καταξιωμένη στην συνείδηση αγροτών και κτηνοτρόφων που τόσο έλειψε το προηγούμενο διάστημα.
Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εργαζόμενους του Δήμου μας και τους εργαζόμενους του προγράμματος της «ΘΡΑΚΗΣ» που και φέτος κατάφεραν να είναι έτοιμα όλα στην ώρα τους και θεωρώ ότι πρέπει το επόμενο διάστημα ο Δήμαρχος, ο Περιφερειάρχης και οι Βουλευτές να προγραμματίσουμε επίσκεψη στο Υπουργείο Εργασίας προκειμένου να ζητήσουμε την παράταση και συνέχιση του προγράμματος.
Στις Φέρες οικονομικό κέντρο της περιοχής στα 100 χρόνια σύγχρονης ιστορίας τους, λειτουργούσε η περίφημη ζωοπανήγυρη.
Με την εκβιομηχάνιση της γεωργίας αυτό εκ των πραγμάτων καταργήθηκε. Και ήρθε το 1996 με δήμαρχο τον αείμνηστο Γιώργο Δουδουλακάκη που αποφάσισε τη διοργάνωση της Πανέβριας Αγροτικής Έκθεσης. Γεωπόνος και άριστος γνώστης του αγροτικού γίγνεσθαι, οραματίστηκε, σχεδίασε και υλοποίησε αυτό που εμείς σήμερα καλούμαστε να συνεχίσουμε, βελτιώνοντας κάθε χρόνο την παρακαταθήκη που μας άφησε.
Κυρίες και κύριοι,
Οι Φέρες και η ευρύτερη περιοχή είναι ένα αγροτικό και κτηνοτροφικό κέντρο. Ο πρωτογενής τομέας πάντα ήταν η βασική πηγή εισοδήματος των κατοίκων. Διαχρονικά σ’ αυτόν τον τόπο χτυπούσε και εξακολουθεί να χτυπά η καρδιά της γεωργίας και της κτηνοτροφίας του Νομού. Οι Φέρες και σήμερα σε πείσμα των καιρών αποτελούν ένα φωτεινό παράδειγμα αγροτικής και κτηνοτροφικής ανάπτυξης. Είναι από τις λίγες περιοχές της Ελλάδας που νέοι αγρότες και κτηνοτρόφοι μοχθούν και παράγουν την αγροτική και κτηνοτροφική τους παραγωγή. Και είναι από τις ελάχιστες περιοχές που οι νέοι μας δεν ντρέπονται για τη δουλειά που κάνουν, δεν το κρύβουν και μάλιστα νιώθουν άνετοι και υπερήφανοι για το επάγγελμά τους.
Φίλες και φίλοι,
Είναι γεγονός ότι ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις και στον πρωτογενή τομέα. Το κόστος παραγωγής που αποτελούσε πάντα το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής γεωργίας, ήρθε να το μεγιστοποιήσει η ενεργειακή κρίση. Η ραγδαία εκτίναξη των τιμών σε πετρέλαιο, ρεύμα, λιπάσματα, πολλαπλασιαστικό υλικό τείνει να καταστήσει ασύμφορη κάθε καλλιέργεια.
Η έλλειψη έργων υποδομής συμβάλει επίσης στην αύξηση του κόστους παραγωγής.
Χρειάζεται άμεσα η παρέμβαση και η στήριξη της πολιτείας. Είναι απαραίτητη η μεταφορά πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης στον πρωτογενή τομέα. Τούτες τις ημέρες γράφονται οι τελευταίες παράμετροι της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Πρέπει όλα αυτά οι ιθύνοντες να τα λάβουν σοβαρά υπόψη τους πριν δημιουργηθούν τετελεσμένες καταστάσεις. Πρέπει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να κατανοήσουν ότι οι παρεμβάσεις τους δεν πρέπει να είναι η Επιδοματική Πολιτική αλλά η χάραξη μακροχρόνιας αγροτικής πολιτικής με στόχο τη δημιουργία βιώσιμων αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Πρέπει να κατανοήσουν ότι η κλιματική αλλαγή επιβάλλει τον εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΑ που στο νέο του κανονισμό θα προβλέπει και θα αποζημιώνει τον παραγωγό από κάθε ακραίο καιρικό φαινόμενο.
Πρέπει οι συνδεδεμένες ενισχύσεις να κατευθύνονται στους αγρότες και κτηνοτρόφους που μοχθούν και παράγουν καθημερινά στο χωράφι και τον σταύλο τους.
Και επιτέλους πρέπει να μπει ένας φραγμός στους καταπατητές δημόσιας γης που εκμεταλλευόμενοι το κενό του Νόμου 4061 και της τροποποιήσεις αυτού βρέθηκαν με εκατοντάδες στρέμματα, στερώντας από τους νέους αγρότες κάθε δυνατότητα απόκτησης αγροτικής γης.
Κυρίες και Κύριοι,
Με την Αγροτική Έκθεση φιλοδοξούμε να ενημερώσουμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους για όλες τις εξελίξεις στον αγροτικό τομέα. Να ενημερωθούν για αναπτυξιακά προγράμματα, για το πρόγραμμα μεταποίησης, για τα σχέδια βελτίωσης και παράλληλα να δουν ότι πιο νέο και καινοτόμο υπάρχει στην αγορά.
Ο στόχος μας, οι αγρότες μας να είναι ενημερωμένοι για όλες τις εξελίξεις θα είναι συνεχής.
Τόσο ο Δήμαρχος όσο και εγώ, έχουμε ως βασική προτεραιότητα την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα.
Η ολοκλήρωση των μελετών αγροτικής οδοποιϊας, η προκήρυξη νέων μελετών αρδευτικού δικτύου, η προώθησή τους στο Υπουργείο για τις Φέρες, τον Πόρο, το Δορίσκο, το Μοναστηράκι, τον Ελαιώνα της Μάκρης, είναι στο σχεδιασμό μας.
Στόχος μας η περιοχή μας να βγει από το περιθώριο. Η προμήθεια νέου γκρέϊντερ θα μας βοηθήσει στην αντιμετώπιση της καθημερινότητας.
Είμαστε δίπλα σας, μείνετε δίπλα μας από κοινού να πετύχουμε ότι στερηθήκαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">