Recents in Beach

Αλέξης Τσίπρας: ''Ο Μητσοτάκης είναι πολιτική στρουθοκάμηλος.''

 


Για παράνομη, παρακρατική και μαφιόζικη λειτουργία της ΕΥΠ, εν γνώσει Μητσοτάκη, έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στη Βουλή, επί του… απόρρητου πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «δίδυμο σκάνδαλο Μητσοτάκη, σκάνδαλο και παρακολουθήσεων και συγκάλυψης» και υπογράμμισε ότι «η υπόθεση των υποκλοπών δεν θα κλείσει με το τέλος της Εξεταστικής παρωδίας».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι είναι «ατομική ευθύνη του πρωθυπουργού των υποκλοπών, του κυβερνήτη των κοριών για το σκάνδαλο των υποκλοπών».



Αναλυτικά:

«Στρουθοκάμηλος.

Σας θυμίζει κάτι; Εμένα τη πολιτική συμπεριφορά του κου Μητσοτάκη. Που σήμερα έσπευσε να βάλει τη συζήτηση τη μέρα της Συνόδου Κορυφής για να κρυφτεί. Για να έχει δικαιολογία να μην είναι στο κοινοβούλιο να δώσει εξηγήσεις. Και νομίζει ότι έτσι θα γλιτώσει.
Ο κος Μητσοτάκης είναι μια πολιτική στρουθοκάμηλος. Όταν υποθέτει ότι τα πράγματα τον ευνοούν οργανώνει φιέστες στις οποίες πρωταγωνιστεί. Ως σωτήρας και καλός καπετάνιος. Όταν τα πράγματα είναι σκούρα, κρύβεται πίσω από τις διεθνείς εξελίξεις, τα φυσικά φαινόμενα, πίσω από τους συνεργάτες του.

Κρύφτηκε στη φονική φάση της πανδημίας. Αλλά τον αποκάλυψε ο ίδιος ο κύριος Τσιόδρας. «Αποτύχαμε παταγωδώς», είπε προχθές. Κρύβεται πίσω από τον Πούτιν για την ακρίβεια που σαρώνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αλλά τον αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, που δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι από τις πιο ακριβές χώρες στο ηλεκτρικό ρεύμα. Κρύβεται και τώρα, σε μια πράξη με χαρακτηριστικά πολιτικής δειλίας, πίσω από τον ανιψιό του. Πίσω από τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ. Πίσω δηλαδή από τα πρόσωπα στα οποία ο ίδιος ανέθεσε ευθύνες. Και στα οποία φορτώνει τώρα τις δικές του ευθύνες.

Και κρύβεται κυρίως πίσω από το όνειδος του απόρρητου. Όνειδος για τη χώρα μας. Όνειδος και για όλο το πολιτικό μας σύστημα, εφόσον επιτρέψουμε τελικά να περάσει η συγκάλυψη ενός τόσο κορυφαίου σκανδάλου.

Τι ακριβώς όμως νομίζει ο κος Μητσοτάκης ότι θα καταφέρει με αυτό τον τρόπο; Νομίζει σα τη στρουθοκάμηλο ότι δεν τον βλέπουμε; Νομίζει ότι θέτοντας ζήτημα απορρήτου και εκτοξεύοντας απειλές περί ποινών φυλάκισης σε όσους μιλήσουν θα ξεμπερδέψει με αυτό το όνειδος; Ότι προστατεύοντας τους κρίσιμους μάρτυρες και αποκλείοντάς τους από την εξεταστική επιτροπή, θα κρατήσει για πάντα τα στόματα κλειστά; Ή ότι βάζοντας, σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Βουλής τη συζήτηση σήμερα, θα αποφύγει να απαντήσει στα ερωτήματα που σκοπεύω να του θέσω;

Δε θα ξανάρθει στη Βουλή; Δεν θα βρεθούμε σε διάλογο; Θα κρυφτεί μέχρι τις εκλογές; Κάποια στιγμή θα έρθει. Εγώ απλά θα περιμένω να δω για πόσο ακόμη θα αντέχει να έχει το κεφάλι στο χώμα και να παριστάνει ότι τάχα δεν τον έχει δει κανείς.

Είναι πράγματι ένα συγκλονιστικό θέαμα. Μα πάνω από όλα θα έλεγα είναι άλλη μια τρανή απόδειξη της ενοχής του. Διότι το σκάνδαλο της συγκάλυψης είναι εξίσου σοβαρό με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Πρόκειται για ένα δίδυμο σκάνδαλο.
Το τέρας, μιας και σας αρέσει να μιλάτε για τερατογέννηση, με τα δύο κεφάλια. Που το ένα τροφοδοτεί το άλλο. Ας δούμε όμως τι αποκάλυψε αυτή η έστω και κολοβή με ευθύνη της πλειοψηφίας εξεταστική;

Τρία είναι τα συμπεράσματα. Πρώτον, ότι πρέντατορ ισον ΕΥΠ. Και ΕΥΠ ίσον Πρέντατορ. Τελεία παράγραφος.

Το ίδιο επιτελικό κέντρο αποφάσιζε ποιος είναι ο στόχος και είχε δύο βασικά εργαλεία. Την επίσημη επισύνδεση, την παραδοσιακή, με εντολή της κατά τη κρίση της ανέλεγκτης – έτσι είπε – εισαγγελέως κ. Βλάχου. Και το δεύτερο εργαλείο ήταν το παράνομο κατασκοπευτικό λογισμικό πρέταντορ. Όταν δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το ένα επιλεγόταν το άλλο.

Και μάλιστα για κακή τους τύχη οι δύο περιπτώσεις πολιτικών, ο κος Ανδρουλάκης και ο κος Σπίρτζης, δέχτηκαν το κακόβουλο λογισμικό με το ίδιο link. Γίνονταν φαίνεται και... οικονομίες κλίμακας στο μαγαζί.

Ειδικότερα και σύμφωνα με την κατάθεση του κ. Ανδρουλάκη, αλλά και του επικεφαλής της ΑΔΑΕ, κ. Ράμμου, η παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ συνέπεσε ακριβώε με την περίοδο που ήταν υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ.
Αλλά μόλις εκλέχθηκε, η παρακολούθηση σταμάτησε πρόωρα. Εξέλειπαν ως διά μαγείας οι εθνικοί λόγοι που την επέβαλαν.

Σε ό,τι δε αφορά την υπόθεση του δημοσιογράφου κου Κουκάκη, για εθνικούς λόγους κι αυτή, προκύπτει ότι η νομότυπη παρακολούθηση σταμάτησε ακριβώς όταν κατέθεσε στην ΑΔΑΕ την καταγγελία του ώστε η αρχή να του γνωστοποιήσει αν παρακολουθούνται οι επικοινωνίες του. Και τότε Ακριβώς ο κος Μητσοτάκης άλλαξε το νόμο για να μη μπορεί η ΑΔΑΕ να τον ενημερώσει. Και τότε ακριβώς ξεκίνησε η μη νομότυπη παρακολούθησή τους από το παράνομο λογισμικό πρέταντορ. Και οι συμπτώσεις συνεχίζονται:

Στις 29/07/2022, μέρα της συνεδρίασης της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας με αφορμή την υπόθεση Κουκάκη, ο κ. Ανδρουλάκης υπέβαλε αίτηση έρευνας στην ΑΔΑΕ σχετικά με την προσπάθεια παγίδευσης του τηλεφώνου του με το Predator, όπως η αρμόδια επιτροπή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου του είχε ταυτοποιήσει. Εκείνη τη μέρα λοιπόν, ακριβώς, ο διοικητής της ΕΥΠ, κ. Κοντολέων έδωσε εντολή για καταστροφή του αρχείου όλων των επισυνδέσεων του προγενέστερου διαστήματος. Κοίτα να δεις, δεν μπορούσε να το κάνει λίγο πιο μετά.

Και φυσικά οι συμπτώσεις συνεχίζονται. Ο Χρήστος Σπίρτζης προχώρησε στις 13 Νοεμβρίου ως τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ σε καταγγελίες για τον τρόπο με τον οποίο η ΕΥΠ παρακολουθεί πολίτες με βάση τις ιδεολογικές και πολιτικές τους προτιμήσεις, σύμφωνα με αποκάλυψη, τότε, της ΕΦΣΥΝ. Στις 15 Νοεμβρίου, 2 μέρες μετά, προχώρησε στην κατάθεση επίκαιρης ερώτησης προς τον Πρωθυπουργό. Και την ίδια μέρα, ακριβώς, γίνεται και ο ίδιος στόχος παρακολούθησης. Με το ίδιο ακριβώς μήνυμα παγίδευσης που επιχειρήθηκε να μολυνθεί το τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη, από το κακόβουλο λογισμικό Predator.

Δε νομίζω ότι χρειάζεται να συνεχίσουμε για πολύ να μιλάμε για συμπτώσεις. Δε πρόκειται για συμπτώσεις, αλλά για παράνομη, παρακρατικού χαρακτήρα, μαφιόζικου χαρακτήρα λειτουργία της ΕΥΠ υπό την πλήρη εποπτεία και την πλήρη γνώση φυσικά του πρωθυπουργού και του πολιτικού της προϊσταμένου του κ. Μητσοτάκη.

Θα μιλήσω με ονόματα και διευθύνσεις, γιατί καταγράφονται στα πρακτικά. Κάποτε θα κριθούν.

Δεύτερο συμπέρασμα της εξεταστικής: Ποιος προμήθευε το παράνομο λογισμικό στον κ. Μητσοτάκη; Προφανώς, μια εταιρεία που κάνει αυτή τη δουλειά. Μάλιστα. Ποιοι φαίνεται να είναι οι επιχειρηματίες που εμπορεύονται το πρέταντορ;

Ας μιλήσουμε με ονόματα.

Παρά την προσπάθεια να κρύψουν τα ίχνη τους μέσα από διαρκείς εξαγορές και μεταβιβάσεις εταιριών που συγκροτούν όλο αυτό το δαιδαλώδες οικοδόμημα, η έρευνα αποδεικνύει ότι πίσω απ΄ όλα βρίσκονται τα ίδια πρόσωπα. Ποιοι είναι αυτοί; Έχετε ακούσει κάτι; Πήρε το μάτι σας ποτέ κανένα δημοσίευμα; Εγώ πάλι δεν είδα τίποτα. Θέλουν να μας πείσουν ότι όλα αυτά είναι κανονικότητα. Ότι συμβαίνουν. Όπως ότι βιάστηκε μια κοπέλα στο ΑΤ. Όπως ότι έπεσε φοιτητής από το ΑΠΘ. Όλα συμβαίνουν.

Δε χρειάζεται να πάμε μακριά. Αυτοί είναι όσοι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβερνητική πλειοψηφία αρνήθηκε τρείς φορές και κίνησε γη και ουρανό προκειμένου να μη κληθούν να εξεταστούν.

Είναι οι αξιότιμοι κύριοι Γιάννης Λαβράνος και Φέλιξ Μπίτζιος. Τους ξέρετε; Οι οποίοι δεν εκλήθησαν στην Εξεταστική. Αναρωτιέμαι: Τι φοβάται λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης και η κυβερνητική πλειοψηφία και δεν ήθελε να έρθουν στη Βουλή; Φοβάται μη μιλήσουν; Αφού μπορούν και αυτοί να επικαλεστούν το απόρρητο; Τι φοβάται; Γιατί τους κρύβει; Και για πόσο θα μπορεί αυτή η πολιτική στρουθοκάμηλος να τους κρύβει και να κρύβεται; Εντάξει, δε τους φώναξε η εξεταστική.

Εντάξει, πήγατε τη Θεσμών όσο πιο πίσω μπορούσατε. Κάποια στιγμή όμως θα συνεδριάσει. Δε θα συνεδριάσει; Τι θα κάνετε θα τη καταργήσετε; Θα της αλλάξετε σύνθεση;

Και εντάξει επίσης, δεν ήρθε σήμερα ο κ. Μητσοτάκης. Δε θα ξαναέρθει στη Βουλή; Κάποια στιγμή θα τον ρωτήσω πρόσωπο με πρόσωπο. Ποιες ήταν οι σχέσεις του με τους εν λόγω επιχειρηματίες; Απλά τους γνώριζε; Απλά τους είχε ακουστά; Ή μήπως κάποιος εξ αυτών τον συμβούλευε σε μόνιμη και τακτική βάση; Όπως επίσης θα τον ρωτήσω να μου απαντήσει εάν έχει ποτέ συναντήσει, ως πρωθυπουργός, τον κ. Ντίλιαν, τον Ισραηλινό. Έτσι είναι κοινοβουλευτικός διάλογος.

Θέτεις ερωτήματα. Παίρνεις απαντήσεις. Ή δε παίρνεις απαντήσεις που και αυτό βγάζει συμπεράσματα. Έτσι είναι η δημοκρατία, διάλογος ανοιχτός. Δεν είναι ομερτά η δημοκρατία. Δεν ισχύει ο νόμος της σιωπής και του απορρήτου. Αυτά ίσχυαν κάποτε στη Σικελία και στο Σικάγο. Όχι όμως στη Δημοκρατία. Και πάμε τώρα στο τρίτο και βασικό συμπέρασμα της εξεταστικής: Δεν υπάρχει σκάνδαλο γενικά υποκλοπών. Ούτε αυτό το σκάνδαλο είναι σκάνδαλο Δημητριάδη, Κοντολεόντα, Λαβράνου ή δε ξέρω κι εγώ ποιού άλλου. Υπάρχει σκάνδαλο και έχει ονοματεπώνυμο. Υπάρχει σκάνδαλο Μητσοτάκη. Ο ιθύνων νους ήταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Αλήθεια, ποιος μπορεί να πιστεύει ότι δεν γνώριζε ο εγκέφαλος του επιτελικού κράτους, που έβαλε κάτω από τις φτερούγες του ακόμα και την ΕΥΠ για να αναβαθμίσει δήθεν την εθνική ασφάλεια; Και την έκανε οικογενειακό γραφείο υποκλοπών; Αν δε γνώριζε λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης, αν όλοι εξαπατήθηκαν από τον κ. Δημητριάδη και τους φίλους του, τότε γιατί έσπευσε να ακυρώσει κάθε προσπάθεια διερεύνησης δήθεν για λόγους εθνικής ασφάλειας, με την επίκληση του απορρήτου; Κι αλήθεια, απόρρητο έναντι τίνος;

Της Βουλής, της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας όσο και της εξεταστικής επιτροπής που ελέγχει την αλήθεια. Αυτό λοιπόν δεν είναι απόρρητο. Είναι ρητό στοιχείο ενοχής και επιδίωξης συγκάλυψης. Επικαλεστήκατε ο κ .Μητσοτάκης το απόρρητο για να αδρανοποιήσει στην πράξη την ίδια την εξεταστική επιτροπή.

Για να δικαιολογήσει τον αποκλεισμό κρίσιμων μαρτύρων, την αποδοχή της άρνησης κατάθεσης κρίσιμων εγγράφων, αλλά και την καταστροφή των αποδεικτικών στοιχείων. Με προφανή στόχο τη συσκότιση της υπόθεσης και την εξαφάνιση στοιχείων που μπορούν να οδηγήσουν σε απόδοση και ποινικών ευθυνών. Κι αυτό, επίσης, αποτελεί αυτοτελές αδίκημα. Δεν χρειάζεται όμως να σας πω τίποτα περισσότερο εγώ.

Απλά, θα σας διαβάσω το παρακάτω απόσπασμα για να φρεσκάρω τη μνήμη σας. Δεν είναι δα και πολύ μακρινή η μέρα που ειπώθηκαν:

«Το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο. Παραμένει όμως επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοι και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοι και πώς το ενέκριναν. Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου».

Δεν τα είπα εγώ αυτά, ούτε κάποιος άλλος βουλευτής της αντιπολίτευσης, αλλά ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην αρχηγός της παράταξής σας, ο κ. Καραμανλής. Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε το απόρρητο από τη κάθαρση. Επέλεξε το σκοτάδι από το φως. Όπως η στρουθοκάμηλος. Το ερώτημα είναι για πόσο ακόμα; Σε κάθε περίπτωση αυτή του η επιλογή μαρτυρά την απόλυτη ενοχή του. Θα το κάνω όσο πιο σαφές γίνεται. Η δημοκρατία μας δεν μπορεί να συμβιβαστεί και δεν θα συμβιβαστεί με το σκοτάδι. Η εξεταστική διερεύνησε, όσο της το επιτρέψατε τις υποθέσεις Ανδρουλάκη και Κουκάκη. Για την υπόθεση Σπίρτζη, φροντίσατε να μην υπάρξει καν συζήτηση στην Θεσμών και Διαφάνειας. Οι υποκλοπές εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων δεν θα μείνει στο σκοτάτι.

Οι ευθύνες θα αποδοθούν. Η υπόθεση δεν θα κλείσει εδώ. Δεν θα κλείσει με τη μεθόδευση μιας εξεταστικής – παρωδίας. Η συνέχεια θα δοθεί στην Επιτροπή Θεσμών, όποτε και αν αποφασίσετε να συνεδριάσει. Η συνέχεια στην Επιτροπή PEGA του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που θα έρθει αρχές Νοέμβρη στην Αθήνα. Ας κρυφτούν. Ας μην πάει ο κ. Μητσοτάκης να απαντήσει. Η συνέχεια θα δοθεί ούτως ή άλλως στη δικαιοσύνη.

Και θέλω να κλείσω λέγοντας το εξής. Εδώ δεν υπάρχει μόνο γενική πολιτική ευθύνη. Υπάρχει και κάτι ακόμα. Για να δείτε πώς κάνει κύκλους η ζωή, υπάρχει και η ατομική ευθύνη. Η ατομική ευθύνη του Πρωθυπουργού των υποκλοπών. Του κυβερνήτη των κοριών. Που κρύφτηκε και κρύβεται κάθε φορά που έρχεται η ώρα να αναμετρηθεί με τις ευθύνες του. Θέλει να αποδείξει, έστω και τώρα, ότι δεν γνώριζε; Ότι δεν ενέκρινε αυτό το εύρος της αθλιότητας; Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα.

Ας φέρει αύριο την ακύρωση της τροπολογίας για την ΑΔΑΕ και την άρση της απαγόρευσης ενημέρωσης όσων έχουν τεθεί σε παρακολούθηση. Και κυρίως αύριο ο ίδιος, ως πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, να ζητήσει άρση απορρήτου αντί να το επικαλείται, ώστε να λάμψει η αλήθεια ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Έχει τη δυνατότητα να αποδείξει ότι δεν είναι ένοχος. Έστω ότι δεν ήξερε αυτό το βάθος της αθλιότητας, να περιορίσει τη ζημιά στη δημοκρατία και στην εμπιστοσύνη του πολίτη.

Αν επιλέξει για μια ακόμη φορά τον δρόμο της στρουθοκαμήλου, τον δρόμο της συγκάλυψης, ας γνωρίζει τουλάχιστον ότι ο δρόμος είναι πολύ ολισθηρός. Και ότι όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου, όλες θα πράξουμε το καθήκον μας. Σε ό,τι αφορά εμάς, δε θα χαριστούμε σε κανέναν. Γιατί αν χαριστούμε στον βιασμό της δημοκρατικής λειτουργίας, τότε θα είμαστε και εμείς συνένοχοι στο έγκλημα».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">