Recents in Beach

ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ “ΚΑΣΤΡΙΝΟΣ” ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟ ΚΑΣΤΡΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ

 


Ο Ιστορικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Διδυμοτείχου “ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ-Γνώση και Δράση” πραγματοποίησε την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022, τον Ιστορικό Περίπατο στο Κάστρο του Διδυμότειχο με πάρα πολλούς συνοδοιπόρους, όλων των ηλικιών, προερχόμενους τόσο από το Διδυμότειχο όσο και από τις άλλες πόλεις και χωριά της περιοχής μας.

Ο Ιστορικός Περίπατος (γνωστός και ως “Καστρινός Περίπατος”) είναι μία “δράση – θεσμός” για τους ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ του Διδυμοτείχου, καθώς από την ίδρυση του Συλλόγου μας το 2014 και μέχρι σήμερα, διεξάγεται αρκετές φορές κάθε χρόνο και έχει ως σκοπό τη Γνώση και την επαφή με την Ιστορία και τα μνημεία του Κάστρου μας, το οποίο αποτελεί “ζωντανό Μουσείο” και ταυτόχρονα χώρο αναψυχής και Δράσης.
Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου Περιπάτου, που διεξήχθη στις 23 Οκτωβρίου 2022, μπορούν εν συντομία να περιγραφούν ως εξής:
- Ήταν ιδιαίτερα μεγάλη η συμμετοχή του κόσμου στον περίπατο, που ξεπέρασε κάθε προσδοκία.
- Σίγουρα απετέλεσε τη μεγαλύτερη συνάθροιση στο Κάστρο Διδυμοτείχου, στην εποχή μετά την πανδημία και τους περιορισμούς της.
- Οι συνοδοιπόροι ήλθαν στο Κάστρο, τόσο από το Διδυμότειχο, όσο και από την Ορεστιάδα, αλλά και άλλες πόλεις και χωριά του Νομού μας.
- Η όμορφη ηλιόλουστη μέρα μας αντάμειψε με τα ωραία χρώματα του ουρανού και του εδάφους.
- Οι δύο και πλέον ώρες περιπάτου, αναρρίχησης, εξιστόρησης, κατάβασης, μας φάνηκαν “παιχνιδάκι” και πέρασαν πολύ γρήγορα, καθώς είχαμε μαζί μας την καλή διάθεση των συνοδοιπόρων μας.
- Περπατήσαμε στην ωραία φύση του Κάστρου, όπου συνεχίζουν – αν και Φθινόπωρο - να φυτρώνουν κάθε λογής φυτά.
- Δυναμική ήταν η παρουσία των παιδιών, που μαζί με τους γονείς τους περπάτησαν στα μονοπάτια της Ιστορίας, δίνονταν τη ζωντάνια και τη χαρά. Ακόμα ηχούν στις πλαγιές του Κάστρου τα τραγούδια από τις παιδικές φωνές!
- Άνθρωποι όλων των ηλικιών, δεν υστέρησαν σε τίποτα και στην ουσία σκαρφάλωσαν στα βράχια μαζί με όλους μας, δίνοντας το παράδειγμα της θέλησης και της συνέχειας.
- Υπήρξε απόλυτη τάξη και σωστή συμπεριφορά καθ’ όλη τη διάρκεια του περιπάτου, έτσι ώστε να κινούμαστε όλοι μαζί σαν ομάδα με ασφάλεια και να αποφύγουμε τα επικίνδυνα σημεία.


- Χαρήκαμε με την ωραία εικόνα που αντικρίσαμε στα καθαρισμένα υπόσκαφα σπήλαια του Κάστρου, τα οποία τους τελευταίους μήνες συντηρούνται από προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου.
- Είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε τους ιστορικούς ναούς του Κάστρου μας, τον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αθανασίου και το ναό του Σωτήρος Χριστού, για τους οποίους ευχαριστούμε τους υπευθύνους των ναών που μας δεχθήκανε.
- Επισκεφθήκαμε, περιηγηθήκαμε και ξεκουραστήκαμε στη Δημοτική Πινακοθήκη “Δημήτρη Ναλμπάντη” και για την διάθεση του χώρου ευχαριστούμε τον Δήμο Διδυμοτείχου.
- Δροσιστήκαμε στο τέλος της διαδρομής, με νερά, χυμούς και αναψυκτικά, προσφορά του σούπερ μάρκετ “Σκλαβενίτης” (κατάστημα Διδυμοτείχου), τους υπεύθυνους του οποίου ευχαριστούμε για την ευγενική χειρονομία τους.
- Την εκδήλωση κάλυψε τηλεοπτικά το κανάλι “ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ TV” με τον δημοσιογράφο Γιάννη Τομαδάκη και τον εικονολήπτη Γιώργο Κωστίδη, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά. Θα περιμένουμε στις οθόνες μας αύριο (24/10/22) να δούμε το ρεπορτάζ στο δελτίο ειδήσεων στις 20:20 το βράδυ.
Τέλος, ευχαριστούμε από καρδιάς όλους που μας τίμησαν με την παρουσία τους, που περπάτησαν μαζί μας, που ενδιαφέρθηκαν για την ιστορία και τα μνημεία του τόπου μας, που διέθεσαν το Κυριακάτικο πρωινό τους για να έρθουν στο Διδυμότειχο, να ανεβούν στο Κάστρο και να γίνουν συνοδοιπόροι μας.
Ιδιαίτερη και θερμή ευχαριστία αξίζουν οι γονείς και τα παιδιά τους, που μας συνόδεψαν και μας μετέδωσαν τη ζωντάνια τους, παίρνοντας με τη σειρά τους τη σκυτάλη στο δρόμο για την ιστορική μας συνέχεια και Δράση!


Σας ευχαριστούμε και σας περιμένουμε να ανεβούμε ξανά στο Κάστρο του Διδυμοτείχου, να περπατήσουμε στα μονοπάτια της Ιστορίας, της Μνήμης και της Θέλησης.
“ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ – Γνώση και Δράση”
Ιστορικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Διδυμοτείχου
Έτος ίδρυσης: 2014

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">