Recents in Beach

Παίζει πάρτι στο Νησί…- Του Λάμπρου Παπαδή

 


Κραδασμούς και πανικό στις αγορές και ταυτόχρονη πολιτική κρίση στην Μεγάλη Βρετανία προκάλεσε ύστερα από μόλις έξι εβδομάδες στην πρωθυπουργία, η Λίζ Τράς αφού ανακάλεσε προχθές μεγάλο μέρος και στοιχεία-κλειδιά από τον μίνι προϋπολογισμό. Σε μία ακόμη από τις απανωτές στροφές 180 μοιρών στις οποίες την έχουν εξωθήσει οι αντιδράσεις των αγορών, η πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε πως «μέρος του μίνι προϋπολογισμού πήγε πιο πέρα και πιο γρήγορα από όσο περίμεναν οι αγορές» και επανάφερε τους φόρους που σχεδίαζε να μειώσει δραστικά σύμφωνα με το ”Θατσερικό” αφήγημα.

Είχαν ακουστεί ήδη οι πρώτες φωνές αμφισβήτησης, ενώ η κυβέρνηση της δεν μετρούσε ούτε ένα μήνα. Στο στόχαστρο της κριτικής βρισκόταν η οικονομική της πολιτική. Η Λιζ πήρε μια βαθιά ανάσα και αποφάσισε να αντιμετωπίσει τους διαφωνούντες κατά μέτωπο, δυναμικά, όπως ακριβώς θα έκανε και το πολιτικό της alter ego, η Μάργκαρετ Θάτσερ. «Είμαι αποφασισμένη να κάνω την Βρετανική οικονομία να κινηθεί ξανά. Έχουμε ένα επαναστατικό σχέδιο». Από το βάθος της αίθουσας πετάχτηκαν ακτιβιστές της Γκρινπίς με πανό και φωνές και διέκοψαν την ομιλία της.

Ο σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, επικεφαλής της επιτροπής 1922 των Συντηρητικών, φέρεται να έχει συγκεντρώσει εκατοντάδες επιστολές των Τόρις που εκτιμούν ότι η Τρας πρέπει να ετοιμάζει τις βαλίτσες της για να αποχωρήσει από τη Ντάουνινγκ Στριτ.

Οι περισσότεροι βουλευτές των Τόρις δεν την ήθελαν ποτέ – συγκέντρωσε μόλις 113 ψήφους σε σύνολο 355, όταν εξελέγη στην ηγεσία του κόμματος και ακόμη και οι δικοί της υποστηρικτές, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων στο υπουργικό συμβούλιο, διερωτώνται εάν έχει πλέον νόημα η κυβέρνησή της μετά την πανωλεθρία με τον «μίνι προϋπολογισμό», αρχιτέκτονας του οποίου ήταν η αδερφή- ψυχή της , Κουάσι Κουαρτένγκ, τον οποίο καθαίρεσε την Παρασκευή.

Υπάρχουν πληροφορίες, όπως επισημαίνει η εφημερίδα «Guardian» ότι, έως και 100 επιστολές βρίσκονται στο γραφείο του προέδρου της Επιτροπής του 1922, σερ Γκράχαμ Μπρέιντι με τους Συντηρητικούς να του ζητούν να δώσει το πράσινο φως για την εκλογή ενός νέου ηγέτη.

«Η πρωθυπουργός θα συναντήσει τους αντάρτες βουλευτές των Τόρις αυτή την εβδομάδα σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει τη θέση της μετά τις φορολογικές “κωλοτούμπες”», επισημαίνει το βρετανικό δημοσίευμα…Η συντηρητική πρωθυπουργός της γηραιάς αλβιώνας χρεώνεται εξολοκλήρου το πολιτικό χάος που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες στη Βρετανία την ώρα που το κλίμα στις αγορές είναι ζοφερό.

Η εφημερίδα Τάιμς από την πλευρά της ανέφερε την Κυριακή πως κάποιοι κοινοβουλευτικοί διεξάγουν μυστικές συνομιλίες για την αντικατάσταση της κ. Τράς. Η νέα πρωθυπουργός, που ανέλαβε την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και της κυβέρνησης μόλις τον περασμένο μήνα, υποσχόμενη να μειώσει τους φόρους, μάχεται για την πολιτική της επιβίωση μετά την άτακτη εγκατάλειψη τμημάτων-κλειδιών του προγράμματός της.

Η χαοτική διαχείριση της οικονομίας κλιμάκωσε τη δυσαρέσκεια στο κόμμα της, που φέρεται να βρίσκεται πολύ πίσω από τους Εργατικούς (την αξιωματική αντιπολίτευση) σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">