Recents in Beach

Παγωμάρα στο Μαξίμου -Εκρηκτική η κατάσταση στα νοικοκυριά.


 Με τα πρώτα κρύα του φθινοπώρου πάγωσε και η ατμόσφαιρα στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός όσο και οι συνεργάτες του κατάλαβαν ότι τα προβλήματα στην κοινωνία θα ξεκινήσουν αρκετά πιο γρήγορα από το προβλεπόμενο.

Σε συνδυασμό μάλιστα με τις... τιμές των προϊόντων στο σούπερ μάρκετ – που καλπάζουν προς τα ύψη – η κατάσταση αναμένεται να γίνει εκρηκτική, με απρόβλεπτες εξελίξεις.

Το κυβερνητικό επιτελείο έχει τεθεί σε συναγερμό, καθώς η ακρίβεια μεγαλώνει, ο πληθωρισμός θεριεύει και το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη στερεύει. Όλα αυτά τη στιγμή που οι μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης εγκαταλείπουν τη λογική της αλληλεγγύης και υποδεικνύουν τον δρόμο της αυτόνομης διαχείρισης των προβλημάτων.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε πολλοί ερμήνευσαν την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., στις αρχές της εβδομάδας, ως αφετηρία για την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, αφού, παρά τα όσα λέει ο πρωθυπουργός, κανείς δεν ξέρει στην πραγματικότητα πότε θα στηθούν οι κάλπες.

Πρώτο θέμα η ακρίβεια

Μέσα σε αυτό το κλίμα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ακρίβεια (το καλάθι της νοικοκυράς) αναδεικνύεται πρώτο θέμα σε βαθμό που υπερσκελίζει όλα τα υπόλοιπα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη μέτρηση της Metron Analysis, η οποία έγινε για λογαριασμό του Κύκλου Ιδεών, του think tank που ίδρυσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, το 74% των ερωτηθέντων θεωρεί σημαντικότερο πρόβλημα την ακρίβεια, το 68% το ενεργειακό ζήτημα, το 54% τη δημόσια Παιδεία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, το 49% την απώλεια εργασίας, το 44% την τουρκική επιθετικότητα.

Όπως υποστηρίζουν κορυφαίοι παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος, αν η κυβέρνηση δεν κατορθώσει να στηρίξει με τρόπο δυναμικό την κοινωνία, τότε μπορεί να επηρεαστούν σημαντικά οι υπάρχουσες πολιτικές ισορροπίες.

Μόνο που τα πράγματα δεν είναι διόλου εύκολα. Το Μέγαρο Μαξίμου ήλπιζε ώς την τελευταία στιγμή, έστω και στο παρά πέντε, να πάρει η Ε.Ε. την απόφαση για επιβολή πλαφόν στη χοντρική του φυσικού αερίου. Κάτι που, ωστόσο, εξακολουθεί να διχάζει τους Ευρωπαίους, ενώ τα τρία σημεία στα οποία κατέληξαν οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. κρίνονται από την Αθήνα ως ανεπαρκή για να στηρίξουν ουσιαστικά τα κράτη – μέλη σε αυτή την τέλεια ενεργειακή καταιγίδα.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε προς συζήτηση είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα, παραδέχονται ακόμα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, καθώς, όπως λένε, κανείς δεν μπορεί να κάνει έναν σωστό καταμερισμό των κονδυλίων, αφού κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι προβλήματα θα αντιμετωπίσει η χώρα.

Με τον πληθωρισμό να έχει φτάσει στο 12,1% και ενώ οι προβλέψεις μιλούν ότι τους επόμενους μήνες θα σκαρφαλώσει ακόμα πιο ψηλά, οι όποιοι προγραμματισμοί κάνει το κυβερνητικό επιτελείο μοιάζουν πραγματικά έωλοι.

Την ίδια στιγμή όλα δείχνουν ότι πάνω από ενάμισι εκατομμύριο πολίτες που έχουν φυσικό αέριο θα παγώσουν, καθώς οι διαφαινόμενες λύσεις μοιάζουν με ασπιρίνες...


topontiki.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">