Recents in Beach

Λούλα ντα Σίλβα: Ο μεταλλωρύχος που έγινε Πρόεδρος της Βραζιλίας.

 


Ο Κεντροαριστερός Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα επανεξελέγη πρόεδρος της Βραζιλίας, αφού κατάφερε επικρατήσει του Ζαΐχ Μπολσονάρου μετά από μία έντονη προεκλογική μάχη.

Ο άλλοτε μεταλλωρύχος εξελέγη για τρίτη θητεία, αφού έχει κυβερνήσει την Βραζιλία και στο παρελθόν από το 2003 ως το 2010. Συγκεκριμένα, οι Βραζιλιάνοι προσήλθαν στις κάλπες σε τεταμένες εκλογές, έχοντας να επιλέξουν ανάμεσα στην επανεκλογή του ακροδεξιού προέδρου Ζαϊχ Μπολσονάρου ή την επιστροφή στην εξουσία του αριστερού πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Με καταμετρημένο το 99,52% των ψήφων, ο Λούλα συγκεντρώνει το 50,88% των έγκυρων ψηφοδελτίων έναντι 49,12% του αντιπάλου του, Ζαΐχ Μπολσονάρου.Το Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο της χώρας επιβεβαίωσε μάλιστα τη νίκη του κεντροαριστερού υποψηφίου, επισημαίνοντας ότι το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών “καθορίστηκε μαθηματικά”.Η νίκη του άλλοτε μεταλλωρύχου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα σηματοδοτεί την τρίτη του θητεία στον προεδρικό θώκο της Βραζιλίας 20 χρόνια μετά την πρώτη του εκλογή. Πρώτος του σταθμός ήταν το 2003, όταν έγινε ο πρώτος πρόεδρος της χώρας που ανήκε στην εργατική τάξη. Τρία χρόνια αργότερα (2006), για ακόμα μία τετραετία ως το 2010, στη διάρκεια της οποίας σχεδόν 30 εκατομμύρια άνθρωποι ξέφυγαν από τη φτώχεια χάρη στα κοινωνικά του προγράμματα.

“Μελανό” σημείο στη διάρκεια της ζωής και της πολιτικής του καριέρας, ήταν όταν βρέθηκε στο επίκεντρο ερευνών για υποθέσεις διαφθοράς, που οδήγησαν στην καταδίκη του τον Ιούλιο του 2017 και στην απόφαση για φυλάκιση εννέα ετών και 6 μηνών για διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, με την κατηγορία πως έλαβε παραθαλάσσιο διαμέρισμα σε αντάλλαγμα για την παραχώρηση συμβάσεων δημοσίων έργων σε κατασκευαστική εταιρεία. Ποινή, μάλιστα, που στη συνέχεια αναβαθμίστηκε σε κάθειρξη 12 ετών.

Μέσα από τις φυλακές της Κουριτσίμπα, ανακοινώνει την υποψηφιότητά του τον Αύγουστο του 2018, η οποία ωστόσο ακυρώνεται από το ανώτατο εκλογοδικείο.

Η αποφυλάκισή του ήρθε τον Νοέμβριο του 2019, μετά την αναίρεση της δικαστικής απόφασης, ενώ τον Μάρτιο του 2021 δικαστής του ομοσπονδιακού Ανωτάτου Δικαστηρίου, διατάσσει να ακυρωθούν οι καταδίκες του για διαφθορά, καθώς ο αρμόδιος δικαστής κρίθηκε “μεροληπτικός”.

Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ πως η έρευνα και οι διώξεις σε βάρος του παραβίασαν το δικαίωμά του να δικαστεί από αμερόληπτο δικαστήριο, άνοιξαν τον δρόμο για την υποψηφιότητά του και εν τέλει για την επιστροφή του στην εξουσία, μετά από δύο δεκαετίες.

Λούλα: “Η Βραζιλία δεν θέλει πια να είναι παρίας”

Ο Λούλα δεσμεύτηκε πως θα αποκαταστήσει την κοινωνική «ειρήνη» και την «ενότητα» που «έχει ανάγκη» χώρα του, τονίζοντας ότι η Μπραζίλια «επιστρέφει» στη διεθνή σκηνή, δεν θα είναι πια «παρίας».

«Η Βραζιλία κι ο πλανήτης χρειάζονται τον Αμαζόνιο ζωντανό», τόνισε ο κεντροαριστερός ηγέτης στην επινίκια ομιλία του, καθώς ο απερχόμενος αρχηγός του κράτους Μπολσονάρου δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις από τη διεθνή κοινότητα διότι επί των ημερών του η αποψίλωση του μεγαλύτερου τροπικού δάσους του πλανήτη έσπαγε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Δεσμευόμενος πως η βασική του προτεραιότητα θα είναι να πολεμήσει «την πείνα» στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής με 212 εκατ. κατοίκους, ο Λούλα ανέφερε πως θα επιδιώξει πιο δίκαιο εμπόριο και όχι συμφωνίες που «καταδικάζουν τη χώρας μας να είναι αιώνιος εξαγωγέας πρώτων υλών».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">