Recents in Beach

Πεζοπορική Διαδρομή στην Κίρκη (family)


Πεζοπορική Διαδρομή στην Κίρκη (family) την Κυριακή 23/10/2022
Με την ΚΙΡΚΗ, (οικογενειακή διαδρομή) συνεχίζουμε την περιπέτεια των πεζοπορικών διαδρομών του ΔΡΟΜΕΑ ΘΡΑΚΗΣ.
Με Εκκίνηση και Τερματισμό τον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Κίρκης. Το ραντεβού των ΙΧ στις 9.45πμ μετά τα στρατόπεδα, πριν τον βόρειο κόμβο της εγνατίας οδού και την είσοδο του δρόμου της Κίρκης στην αλατιέρα.!
Τελικό ραντεβού μετά τις 10:15πμ στον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Κίρκης και εκκίνηση πεζοπορίας στις 10:45πμ αφού πρώτα μας γίνει μια μικρή ενημέρωση για τα ιστορικά στοιχεία της περιοχής από τον δάσκαλο μας Θοδωρή Ελευθεριάδη και μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου του ομώνυμου οικισμού!
(να επικοινωνήσουν μαζί μας όσοι έχουν θέμα μετακίνησης για να μετακινηθούν σε φιλικά Ι.Χ.)
Ξεκινάμε τη διαδρομή μας από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό του χωριού και ανηφορίζουμε προς το Εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής όπου και θα κάνουμε το πρώτο μας διάλειμμα και θα απολαύσουμε την υπέροχη θέα στη γύρω περιοχή.!
Στη συνέχεια μέσα από ένα όμορφο μονοπάτι κατηφορίζουμε διασχίζωντας τον αυχένα πίσω από το Ύψωμα Τίγρης και όπου και θα κάνουμε μια ενδιάμεση στάση για να δούμε μια βρύση που σώζεται από τα παλιά χρόνια και στη συνέχεια μέσα από το μονοπάτι θα φτάσουμε σε μια παλιά τοξωτή γέφυρα του 18 αιώνα όπου και θα κάνουμε και το μεγάλο μας διάλειμμα.!
Στη συνέχεια κατηφορίζουμε το δρόμο των μεταλλείων όπου και θα τα συναντήσουμε στο αριστερό μας χέρι και στη συνέχεια ακολουθώντας διαδρομή παράλληλα με τις σιδηροδρομικές γραμμές θα φτάσουμε στον Σιδηροδρομικό Σταθμό όπου και θα τελειώσουμε την πεζοπορία μας.!
Συνολικό μήκος διαδρομής γύρω στα 9 χιλιόμετρα.!
Στο τέλος, όποιος επιθυμεί θα απολαύσουμε τοπικά εδέσματα στην παραδοσιακή ταβέρνα της περιοχής.
Μπορούν να συμμετέχουν και παιδιά από 8 ετών, με αθλητικό επίπεδο και συνοδεία γονέα.
Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται στην φόρμα:
Μπορείτε να κάνετε την εγγραφή σας, δια ζώσης και στο γραφείο του ΔΡΟΜΕΑ, στο στάδιο Φώτης Κοσμάς, καθημερινές 5-8μμ.
Αρχηγος αποστολής,όπως πάντα, ο υπεύθυνος πεζοπορικού τμήματος-Δημήτρης Κωστόπουλος-τηλ.6937318054
Την πεζοπορία υποστηρίζει η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ) Παράρτημα Νομού Έβρου
Απαραίτητος εξοπλισμός: Πεζοπορικά παπούτσια, πεζοπορικό ζευγάρι μπαστούνια, ισοθερμικό t-shirt/μακρυμάνικο, μια στεγνή αλλαξιά ρούχα για την επιστροφή, fleece, ελαφρύ αντιανεμικό/ jacket, ζεστό καπέλο, γυαλιά, νερό 1,5 λίτρο, σνακ, γάντια για όσους έχουν ευαισθησία, προσωπικό φαρμακείο, ατομικό σακίδιο πλάτης …και μην ξεχάσετε την καλή σας διάθεση!
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΡΚΗ (συνοπτικά): Θεωρείται ως ένα από τα παλιότερα χωριά του νομού Έβρου. Πιστεύεται πως ο 1ος οικισμός της περιοχής δημιουργήθηκε κατά τον 2ο π.Χ αιώνα. Υπάρχουν ευρήματα αγνώστου χρονολογίας (εγχάρακτα σχέδια σε βράχους, τάφοι των Κικόνων, οχυρωματικοί περίβολοι). Το σπουδαιότερο εύρημα βρίσκεται στο μουσείο της Κομοτηνής και αφορά σε μαρμάρινη πλάκα του 5ου π.Χ. αιώνα με ανάγλυφη τη μορφή του Ορφέα. Ο οικισμός παίρνει μεγαλύτερη αξία κατά τα ρωμαϊκά και βυζαντινά χρόνια, όταν ανακαλύπτεται ως η συντομότερη παράκαμψη στη διαδρομή της Εγνατίας, που συνδέει τη Ρώμη με την Κων/πολη. Κατά την κατά την βυζαντινή περίοδο ο οικισμός καταχωρείται ως ο 40ος σταθμός ανεφοδιασμού, εξ’ ου και το σημερινό της όνομα κατά την επικρατέστερη άποψη (Κιρκ χαν-στα τουρκικά). Η περιοχή αναπτύσσεται οικονομικά κυρίως με τη δημιουργία των περίφημων μεταλλείων της στις αρχές του 20ου αιώνα, πέρασε από χέρια Άγγλων, Γερμανών και Ελλήνων και δούλεψε κατά διαστήματα ως και το 1997. Δυστυχώς η άφρονη και ληστρική εκμετάλλευσή του οδήγησε σε μια άνευ προηγουμένου υποβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου. Σήμερα, μετά την πληθυσμιακή συρρίκνωση, τη δραστική μείωση της κτηνοτροφίας και τις αναδασώσεις, σε συνδυασμό με τις ιδεώδεις εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες οδήγησαν στην αναγέννηση του περιβάλλοντος, ώστε να χαρακτηριστεί ως ένας από τους σημαντικότερους βιότοπους της Θράκης. Η περιοχή διαθέτει τοπική κοινότητα, πολιτιστικό σύλλογο, λειτουργούσα εκκλησία, καφενείο-ταβέρνα, και ένα πυκνό δίκτυο διαδρομών και μονοπατιών. Σελίδες στο φ/β που μπορεί κάποιος να βρει περισσότερες πληροφορίες: Κίρκη Έβρου (Kirki Evrou) ,
Πολιτιστικός Σύλλογος Κίρκης , Κιρκάς Ταβέρνα - Kirkas Tavern

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">