Recents in Beach

Θ. Φωτίου: Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης της ΝΔ κατά της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών είναι ένα επικοινωνιακό ευχολόγιο, πολυδαίδαλο, ανισότιμο, χωρίς ιεράρχηση και προϋπολογισμό

 ·


Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Η ΝΔ επέλεξε, για επικοινωνιακούς λόγους, να κάνει σήμερα στη Βουλή, παρουσία του ίδιου του Πρωθυπουργού, μια δήθεν συζήτηση για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών που βρίσκεται ακόμη σε διαβούλευση. Ούτε ο κ. Μητσοτάκης, ούτε οι Υπουργοί που παρέλασαν, αναφέρθηκαν στη δομή, τις πολιτικές και τα μέτρα του ΕΣΔ, αλλά αρκέστηκαν σε θεωρητικές και ηθικοπλαστικές γενικότητες και σε αιχμές προς την αξιωματική αντιπολίτευση.

Στον αντίποδα αυτής της τακτικής, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ άσκησε κριτική σε ένα σχέδιο πολυδαίδαλο, ανισότιμο, χωρίς ιεράρχηση και χωρίς προϋπολογισμό. Τόνισε ότι απαιτείται μία πραγματική επανάσταση, για να αλλάξουμε ένα μοντέλο βασισμένο στην αστυνομική και ποινική αντιμετώπιση της κακοποίησης με ένα κοινωνικό μοντέλο προστασίας του παιδιού που υλοποιείται στην κοινότητα μέσω νέων ή/και ενισχυόμενων κοινωνικών δομών και υπηρεσιών στους δήμους, στις Περιφέρειες, στις Εισαγγελίες, στα Πρωτοδικεία, στις διευθύνσεις της Αστυνομίας ανηλίκων. Χρειάζονται χιλιάδες προσλήψεις εξειδικευμένων επιστημόνων και γενναίες χρηματοδοτήσεις. Χρειάζεται αντιμετώπιση παραγόντων όπως η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός που δημιουργούν πρόσφορο έδαφος στην κακοποίηση ανηλίκων. Σε μια περίοδο που αυξάνονται ξανά οι δείκτες φτώχειας, παιδικής φτώχειας και κοινωνικών ανισοτήτων, οι οποίοι επί ΣΥΡΙΖΑ έπεφταν διαρκώς χάρη στη διάθεση 3,5 δις € για την πρόνοια (από 789 εκ. που παρέλαβε το 2015), η ΝΔ φέρνει ένα ΕΣΔ ευχολόγιο, χωρίς προϋπολογισμό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πιστεύει ότι ένα ολοκληρωμένο ΕΣΔ κατά της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων πρέπει να περιλαμβάνει 5 πεδία πολιτικών: α) Πρόληψη β) Έγκαιρη και έγκυρη ανίχνευση και διάγνωση περιστατικών γ) Προστασία του παιδιού θύματος κατά τη νομική διαδικασία απόδοσης ποινικών ευθυνών δ) Ψυχοκοινωνική στήριξη και αποκατάσταση του παιδιού θύματος και ε) Ειδικά μέτρα για παιδιά σε φτώχεια, κοινωνικό αποκλεισμό και αναπηρία.

Οι πολιτικές εφαρμόζονται υποχρεωτικά από όλους τους εμπλεκόμενους. Για τον συντονισμό και τον έλεγχό τους απαιτείται η δημιουργία Εθνικού Ψηφιακού Μηχανισμού κατά της Παιδικής Κακοποίησης και Σεξουαλικής Κακοποίησης (ΕΜ), κάτι που απουσιάζει από το ΕΣΔ της ΝΔ και το καθιστά αναποτελεσματικό απολύτως.

Αναλυτικά τα 5 πεδία:

1. ΠΡΟΛΗΨΗ

Μεγάλο όπλο για την πρόληψη είναι η ενημέρωση και η εκπαίδευση.

‒ Η ενημέρωση μέσω της μεγάλης καμπάνιας με σύνθημα «το παιδί της διπλανής πόρτας είναι και δικό μας παιδί».

‒ Η εκπαίδευση αφορά παιδιά, γονείς, εργαζόμενους και επαγγελματίες.

Από το ΕΣΔ της ΝΔ λείπει η εκπαίδευση των γονιών ενώ αφιερώνουν από τα 80 συνολικά μέτρα τα 40 στην πρόληψη. Για αυτό υπάρχει η υπόνοια για μεγάλη διασπάθιση δημοσίου χρήματος με τη γνωστή τακτική απευθείας αναθέσεων και προγράμματα τύπου σκόιλ ελικίκου.

2. ΕΓΚΑΙΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΥΡΗ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ

Είναι ο τομέας της μεγάλης έλλειψης του ΕΣΔ. Απαιτείται μία γενναιόδωρη μεγάλη παρέμβαση του Κράτους στην κοινότητα, δηλαδή στους δήμους, με ένα μεγάλο νέο δίκτυο εξειδικευμένων κοινωνικών δομών και υπηρεσιών. Είναι οι δομές που έρχεται σε επαφή η οικογένεια, το φιλικό και συγγενικό περιβάλλον για να προλάβουν πριν γίνει το κακό ή να το ανακαλύψουν.Για αυτό απαιτούνται χιλιάδες προσλήψεις εξειδικευμένων επιστημόνων. Εμείς προτείνουμε, ανάμεσα σε άλλα:

-Άμεση υλοποίηση των 100 Κέντρων Στήριξης Οικογένειας (ΚΕΣΟΙΠ) και επέκτασή τους σε όλους τους 300 δήμους. Στελέχωσή τους με τις προβλεπόμενες ειδικότητες παιδοψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών και κοινωνικών επιστημόνων που θα ακολουθούν τα επιβεβλημένα πρωτόκολλα σε κάθε περιστατικό. Τα είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018, τα ενέταξε στα ΕΣΠΑ με 8,2 εκατ., και τα πάγωσε η ΝΔ.

-Δημιουργία, από το κράτος, 300 ανεξάρτητων διεπιστημονικών μονάδων αναφοράς και ανίχνευσης περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης (Α.Δι.Μ.Α.) (παιδοψυχολόγοι ή παιδοψυχίατροι, νομικοί, κοινωνικοί λειτουργοί) τουλάχιστον μιας ανά Δήμο και περιφέρεια, με τροπολόγηση του ν. 4837/21.

3. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΘΥΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΠΟΙΝΙΚΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ

Σε αυτό το πεδίο κεντρικό ρόλο παίζουν τα Σπίτια του Παιδιού που θεσπίστηκαν το 2017 από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ κατάφερε, ακόμα και το μοναδικό Σπίτι που εγκαινίασε το 2021 στην ΑΘήνα, να μην λειτουργεί. Για αυτό και το παιδί θύμα του Κολωνού δεν δίνει κατάθεση σε αυτό το Σπίτι (όπου θα έδινε 1 μόνο φορά σε προστατευμένο περιβάλλον), αλλά στη ΓΑΔΑ (ήδη 4 φορές), με αποτέλεσμα να επαναθυματοποιείται δευτερογενώς.

Εμείς προτείνουμε και την αύξηση των Εισαγγελιών ανηλίκων και στις άλλες 10 Περιφέρειες και βεβαίως τη στενή συνεργασία όλων των δομών (ΚΕΣΟΙΠ, ΑΔΙΜΑ) με τους εισαγγελείς και τα Σπίτια του ΠΑΙΔΙΟΎ.

4. ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΘΥΜΑΤΟΣ

Τα παιδιά θύματα, όταν υπαίτιος είναι το οικογενειακό περιβάλλον, συνήθως φιλοξενούνται σε νοσοκομεία και ιδρύματα. Όμως θεραπευτικό περιβάλλον, μόνο μια ανάδοχη οικογένεια μπορεί να προσφέρει. Γι αυτό ο νόμος αναδοχής-υιοθεσίας του ΣΥΡΙΖΑ του 2018 προέβλεπε δημιουργία δεξαμενής οικογενειών σε κάθε Περιφέρεια για επείγουσες αναδοχές παιδιών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τη δομή μεταβατικής φροντίδας (έως την αναδοχή) «πρώτη αγκαλιά». Η ΝΔ ακύρωσε στην πράξη τις δύο αυτές μορφές επείγουσας φροντίδας. Είναι ακόμα απαραίτητη η παρακολούθηση του παιδιού από ειδικούς επιστήμονες σε μεγάλο βάθος χρόνου. Και πάλι εδώ οι κοινωνικές δομές ΚΕΣΟΙΠ και ΑΔΙΜΑ παίζουν μεγάλο ρόλο.

5. ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΦΤΩΧΕΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Αύξηση των παροχών και υπηρεσιών σε οικογένειες πολύ χαμηλών εισοδημάτων, στήριξη του ανάπηρου παιδιού, διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης για τα παιδιά μετανάστες και πρόσφυγες και πληθυσμού Ρομά.

Τελειώνοντας, η Θεανώ Φωτίου απαίτησε σοβαρή διαδικασία για την επεξεργασία του ΕΣΔ, ως ύψιστο χρέος της Βουλής προς τα παιδιά.

ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ
Βουλευτής Β 3 Νότιου Τομέα Αθήνας

Αναπλ. Τομεάρχης για την Κοιν. Αλληλεγγύη

 

.

Ολόκληρη η ομιλία

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">