Recents in Beach

Τρικυμία στο Μαξίμου, εκκωφαντική σιωπή από τα «θύματα των κοριών»

 


Πέρα απο την αντίδραση - γρίφο του Δένδια, για τις υποκλοπές, τι θα κάνουν Σαμαράς και οι κορυφαίοι υπουργοί;

Απόλυτο «βραχυκύκλωμα» στο Μέγαρο Μαξίμου και ισχυρά «ρίχτερ» στην πολιτική σκηνή προκάλεσαν οι χθεσινές αποκαλύψεις της εφημερίδας Documento, σύμφωνα με τις οποίες, υπό παρακολούθηση με το παράνομο λογισμικό Predator βρίσκονταν κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, οι υπουργοί Τουρισμού Β. Κικίλιας, Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης, Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, Εργασίας Κ. Χατζηδάκης κα, κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η κ. Όλγα Γεροβασίλη και ο Χρ. Σπίρτζης, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης, ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, ο πρόεδρος του Άρη Θόδωρος Καρυπίδης («για την παρακολούθηση του Βαγγέλη Μαρινάκη», σημειώνει η εφημερίδα), αλλά και επώνυμοι δημοσιογράφοι, όπως οι Αλ. Παπαχελάς, Γ. Κουρτάκης («Παραπολιτικά»), Π. Κυριακόπουλος (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του STAR (για την παρακολούθηση του Γιάννη Βαρδινογιάννη, όπως επίσης σημειώνεται), Π. Μπόμης (για την παρακολούθηση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου), Αντ. Δελλατόλας και, βεβαίως, ο Θανάσης Κουκάκης.

Το επιτελείο του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη που είχε ενημερωθεί από την Πέμπτη ότι επίκεινται οι αποκαλύψεις, περιορίστηκε χθες σε μία εξαιρετικά αμήχανη και ταυτόχρονα προκλητική ανακοίνωση, με την οποία το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησε να χρεώσει τις αποκαλύψεις ακόμα και με τις καταγγελίες περί χρηματοδότησης τηλεοπτικού δικτύου με ρωσικά κεφάλαια. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου εξαπέλυσε μία σφοδρή επίθεση στον εκδότη της εφημερίδας Γ. Βαξεβάνη, χαρακτηρίζοντάς τον «εθνικό συκοφάντη και άνθρωπο που έχει ξεπεράσει σε φαντασία και επινοητικότητα ακόμα και τους μεγαλύτερους παραμυθάδες» και ισχυρίστηκε ότι όταν διατυπώνονται τέτοιοι ισχυρισμοί, τα ερωτήματα που τίθενται είναι ποιος τους λέει και ποιος είναι ο σκοπός του. Ούτε λέξη, ωστόσο, επί της ουσίας των αποκαλύψεων, οι οποίες είναι προφανές ότι προκαλούν πραγματική θύελλα στην πολιτική σκηνή αλλά και σε ένα ευρύτερο επιχειρηματικο-δημοσιογραφικό-πολιτικό «τρίγωνο».

Πολύ περισσότερο, αφού μεταξύ όσων φέρονται να παρακολουθούντο από το Pretador περιλαμβάνονται ο πιο βασικός και σταθερός υποστηρικτής της κυβέρνησης στα ΜΜΕ Β. Μαρινάκης, αλλά και ο κ. Αλ. Παπαχελάς, εκδότης της Καθημερινής. Της ιστορικά παραταξιακής εφημερίδας που στο χθεσινό κύριο άρθρο της προειδοποιεί για τις επιπτώσεις αν δεν διαλευκανθεί πλήρως και ταχαίως η υπόθεση.
«Μόνον η πλήρης και ταχεία διαλεύκανση της υπόθεσης των παρακολουθήσεων θα διαλύσει τις όποιες σκιές έχει προκαλέσει. Όσο καθυστερεί η χώρα, θα κινδυνεύει να μπει σε μια πολύ σκοτεινή ατραπό, όπως συνέβη και στο παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις», αναφέρει σε μία πρώτη προειδοποιητική βολή.

Η βόμβα των υποκλοπών και ο Α.Σαμαράς

Μέχρι στιγμής, ο μόνος που αντέδρασε μέσω κύκλων του, ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με μία τοποθέτηση «γρίφο», στην οποία, χρησιμοποιώντας μία καραμανλικής αντίληψης λέξη χαρακτηρίζει «αδιανόητο και επικίνδυνο να υπονοείται ότι ο πρωθυπουργός παρακολουθούσε τον υπουργό Εξωτερικών.


Οι υπόλοιποι εκ των 33 προσώπων που περιλαμβάνονται στη λίστα, προς το παρόν σιωπούν. Προφανώς, αναμένουν τις εξελίξεις. Το ενδιαφέρον, όπως είναι φυσικό, επικεντρώνεται στον πρώην πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και τον τρόπο που θα επιλέξει να αντιδράσει.

Οι περισσότεροι στη ΝΔ εκτιμούν ότι η «βόμβα» που έσκασε χθες δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, ούτε είναι το μοναδικό «όπλο» στην αντιπολιτευτική φαρέτρα.

Άλλωστε, ήδη στο πολιτικο-δημοσιογραφικό παρασκήνιο κυκλοφορεί εντόνως ότι μετά τα ονόματα, θα ακολουθήσουν και απομαγνητοφωνημένοι διάλογοι καθώς και ότι ο εκδότης του Documento ετοιμάζεται να επισκεφτεί την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.


Είναι προφανές ότι η υπόθεση αυτή εξανεμίζει κάθε πιθανότητα να κλείσει ο επώδυνος και επικίνδυνος αυτός κύκλος για την κυβερνητική παράταξη και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος κινδυνεύει να κλείσει τον δικό του κύκλο στην πολιτική με ένα βαρύ στίγμα. Επιπρόσθετα, είναι πολύ πιθανό, ιδιαίτερα αν, όπως φαίνεται, ακολουθήσουν τις αποκαλύψεις και αποδεικτικά στοιχεία, να τινάξει στον αέρα όλον τον εκλογικό σχεδιασμό της ΝΔ αλλά και να προκαλέσει τσουνάμι εσωτερικών αντιδράσεων στη ΝΔ. «Είμαστε αντιμέτωποι με φαινόμενα και καταστάσεις που ουδέποτε μέχρι σήμερα δεν είχαμε ζήσει στην παράταξη» λένε στελέχη με χρόνια κομματικής εμπειρίας παραδεχόμενα, ότι υπ αυτές τις συνθήκες, οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι επισφαλής.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το επόμενο διάστημα, η κυβερνητική παράταξη και ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου, θα περάσουν δια πυρός και σιδήρου…

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">