Recents in Beach

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταθέτει πρόταση δυσπιστίας...

 


H Κουμουνδούρου -όπως αναμενόταν- δεν ανταποκρίνεται στην πρόκληση Μητσοτάκη να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε κατάθεση... πρόταση δυσπιστίας εις βάρος της κυβέρνησης με αιχμή το σκάνδαλο των υποκλοπών. Αντιθέτως, προτρέπει τον πρωθυπουργό -όπως επίσης αναμενόταν- να ζητήσει από μόνος του ψήφο εμπιστοσύνης «εάν φοβάται ότι έχει χαθεί η εμπιστοσύνη βουλευτών και υπουργών του».


Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ξεκάθαρο ότι δεν επιθυμούν να «διευκολύνουν» τον κ. Μητσοτάκη να ανανεώσει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησής του προκαλώντας συσπείρωση της ΝΔ σε μία χρονική στιγμή μάλιστα που όπως σχολιάζουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης συντελούνται έντονες διεργασίες και υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια για το πρόσωπο του πρωθυπουργού.

Εκ παραλλήλου μετά και τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΑΝΤ1 ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ καλεί τον πρωθυπουργό να κατανοήσει ότι δεν είναι «ελέω Θεού μονάρχης» επομένως οφείλει να απαντά στον κοινοβουλευτικό έλεγχο γι’ αυτό και αξιώνει την προσέλευσή του στη Βουλή για να απαντήσει στη νέα επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα προς το πρόσωπό του για το εάν τα 33 πρόσωπα που παρακολουθούνταν μέσω Predator παρακολουθούνται και από την ΕΥΠ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία φάνηκε ότι δεν πείστηκε καθόλου από τις απαντήσεις που έδωσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του λίγες ώρες μετά τις σοβαρές αποκαλύψεις της εφημερίδας Documento που δημοσιοποίησε λίστα ονομάτων 33 προσώπων (υπουργών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στελεχών της αντιπολίτευσης, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων) αφού αμέσως μετά σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης «βουλιάζει στα ψέματά του για να καλύψει τον παρακρατικό μηχανισμό υποκλοπών που ο ίδιος έστησε». Είδε, μάλιστα, πίσω από τις πρωθυπουργικές απαντήσεις ένα παραλήρημα ενοχής, πανικού και ύβρεων.


Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η εικόνα του κ. Μητσοτάκη στη χθεσινή συνέντευξη είναι ενδεικτική του αδιεξόδου του καθώς όπως επεσήμανε σε ανακοίνωσή της είναι αξιοθρήνητο το γεγονός πως σχεδόν εκλιπαρεί για πρόταση μομφής, «για να εκβιάσει τους υπουργούς που παρακολουθούσε να τον στηρίξουν μήπως μπορέσει και διασωθεί».

Πριν από τη μετάδοση της συνέντευξης Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, κλιμακώνοντας την τακτική της πίεσης για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, κατέθεσε νέα επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό. Κι αυτό μολονότι ο πρωθυπουργός απέφυγε και την προηγούμενη Παρασκευή να προσέλθει στη Βουλή για να απαντήσει σε σχετική ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με τη λειτουργία του Predator στην πορεία προς τις εκλογές.


Το νέο ερώτημα που διατυπώνει η τελευταία επίκαιρη ερώτηση Τσίπρα προς τον κ. Μητσοτάκη αναφέρει: «Ήταν σε επίσημη επισύνδεση της ΕΥΠ οι 33 της λίστας που φέρονται ως στόχοι του κακόβουλου λογισμικού Predator;».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητάει να πληροφορηθεί από τον πρωθυπουργό αν μπορεί να δεσμευθεί ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας ότι το σύνολο ή μέρος των προσώπων που φέρονται ως στόχοι παρακολούθησης από το Predator δεν ήταν παράλληλα και στόχοι παρακολούθησης της «υπό τη δική σας πολιτική εποπτεία της ΕΥΠ» και αν σκοπεύει να δώσει τη θεσμική δυνατότητα στα πρόσωπα της εν λόγω λίστας να απευθυνθούν στην ΑΔΑΕ προκειμένου να μπορέσουν να διαπιστώσουν εάν είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση και από την ΕΥΠ με τη «νόμιμη» διαδικασία της επισύνδεσης κατόπιν εισαγγελικής διάταξης.


Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει ότι από την προηγούμενη Παρασκευή οπότε ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε να απαντήσει στη Βουλή για το εάν η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές με το κακόβουλο λογισμικό σε πλήρη λειτουργία έχουν συντελεστεί εξαιρετικά σοβαρές αποκαλύψεις και εξελίξεις στο σκάνδαλο των υποκλοπών και το παράνομο κέντρο παρακολουθήσεων με το κακόβουλο λογισμικό Predator.

Tού θυμίζει επίσης ότι αρνήθηκε να καταθέσει στην εξεταστική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου Pega που ήρθε στην Αθήνα, ομοίως και οι κ.κ. Δημητριάδης, Λαβράνος και Μπίτζιος τονίζοντας ότι η εν λόγω επιτροπή κάλεσε τον πρωθυπουργό να αποχαρακτηρίσει όλα τα απόρρητα έγγραφα και να σταματήσει την οχύρωσή του πίσω από τη διαρκή επίκληση του «απόρρητου» προκειμένου να δοθούν απαντήσεις για το σκάνδαλο και για το κακόβουλο λογισμικό Predator.

Επιπλέον, στην ερώτησή του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται στη λίστα των 33 προσώπων τόσο της αντιπολίτευσης αλλά κυρίως της κυβέρνησης τα οποία μαζί με συγγενικά τους πρόσωπα, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες φέρονται να είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση με το Predator και αναφέρει πως κρίνει σκόπιμο να επιμείνει εκ νέου στην πρόσκλησή του να εμφανιστεί ο κ Μητσοτάκης στη Βουλή για να δώσει εξηγήσεις.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ζητεί απαντήσεις από τον πρωθυπουργό και με δεδομένο ότι με ευθύνη του πρωθυπουργού η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μία μείζονα θεσμική και ενδεχομένως πολιτειακή κρίση αλλά και με το δεδομένο ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και ως τέτοιος «ελέγχεστε από το Κοινοβούλιο και έχετε την πολιτική και θεσμική υποχρέωση να λογοδοτείτε στη Βουλή των Ελλήνων»...

Βούλα Κεχαγιά

ethnos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">