Recents in Beach

Αλέξης Τσίπρας: Το κρυφτούλι και το παιχνίδι με τους θεσμούς της Δημοκρατίας λαμβάνει τέλος. (Βίντεο)

 


Tην ενημέρωσή του, όπως ορίζει ο νόμος, ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις άρσεις απορρήτου που έγιναν τα τελευταία 3 χρόνια και αφορούν πολιτικούς, δημοσιογράφους, δικαστικούς και αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επισκέφθηκε την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών σήμερα Τετάρτη (7/12) το πρωί, μετά την αντίστοιχη επίσκεψή του στον Άρειο Πάγο και τον εισαγγελέα ΑΠ Ισίδωρο Ντογιάκο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία έφτασε στην ΑΔΑΕ στις 10.30 περίπου και τον υποδέχθηκε ο αντιπρόεδρος της Αρχής Μιχάλης Σακκάς.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε ο ίδιος στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ επιστολή του με την οποία ζητάει τα στοιχεία για τις άρσεις απορρήτου επί κυβέρνησης Μητσοτάκη που κοινοποιήθηκαν στην ΑΔΑΕ και αφορούν πολιτικά πρόσωπα (εν ενεργεία βουλευτές, ευρωβουλευτές, μέλη της κυβέρνησης), δημοσιογράφους, δικαστικούς και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Ξεκαθαρίζει μάλιστα ότι αν δεν είναι εφικτό να γίνει διαχωρισμός των εισαγγελικών διατάξεων, ζητά το σύνολο των εγγράφων για την περίοδο από τον Ιούλιο του 2019 ως σήμερα.

«Δεν θα ανεχτούμε παιχνίδια με την εθνική ασφάλεια»

Εξερχόμενος, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε στους δημοσιογράφους: «Κάποια στιγμή το παιχνίδι και το κρυφτούλι με τους θεσμούς της Δημοκρατίας λαμβάνει τέλος.

Ήρθα σήμερα στην ΑΔΑΕ - Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών και ζήτησα από τον Πρόεδρο της Αρχής, όπως ο νόμος ορίζει, να έχω πρόσβαση ως πολιτικός αρχηγός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε όλες τις διατάξεις, που αφορούν πολιτικά πρόσωπα, υπουργούς, βουλευτές, ευρωβουλευτές, δημοσιογράφους, δικαστές, αλλά και αρχηγούς ή αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων, και έχουν υπογραφεί την τελευταία τριετία.

Με τους θεσμούς της χώρας και της Δημοκρατίας δεν θα παίζουμε. Με την εθνική ασφάλεια παιχνίδια δεν πρόκειται να ανεχτούμε».Το πλήρες κείμενο της επιστολής Τσίπρα: 


ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ

ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

Αθήνα, 7/12/2022

Θέμα:  Περαιτέρω  ενημέρωσή  μου  ως πολιτικού  αρχηγού για περιπτώσεις  άρσης απορρήτου που αφορούν πολιτικά πρόσωπα .

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Η  Αρχή  Διασφάλισης  Απορρήτου  των  Επικοινωνιών  (ΑΔΑΕ)  έχει  αναλάβει  ως ανεξάρτητη  αρχή  την  διασφάλιση  της  προστασίας  του  απολύτως  απαραβίαστου  αγαθού του απορρήτου των επικοινωνιών (άρθρο 19 παρ. 2 Συντ.), ιδιαίτερη έκφραση της οποίας αποτελεί ο έλεγχος της τήρησης των όρων και της διαδικασίας της κατ’ εξαίρεση άρσης του (άρθρο 1 παρ. 1 ν. 3115/2003).

Μέρος της ίδιας αρμοδιότητας ήταν και η εξουσία της Αρχής να ενημερώνει τους θιγόμενους από άρση απορρήτου, προκειμένου εκείνοι να μπορούν να προσφύγουν στη  Δικαιοσύνη  και να  ασκήσουν  ένδικα  βοηθήματα για  την  αποκατάσταση  της βλάβης  τους.  Είναι  γνωστό  ότι  η  κυβέρνηση  νομοθέτησε  την  απαράδεκτη  και αντισυνταγματική  πρόβλεψη  που  εμποδίζει  αυτή  την  ενημέρωση  και  μάλιστα αναδρομικά  (άρθρο  87  ν.  4790/2021).  Εγκλώβισε  έτσι  το  πολιτικό  σύστημα  της χώρας σε έναν κλοιό καταγγελιών και υποψιών χωρίς διέξοδο και χωρίς δυνατότητα διαλεύκανσης    όσον    αφορά    τις    αποδεδειγμένες    και    τις    καταγγελλόμενες παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων και προσώπων της δημόσιας ζωής που είχαν σχέσεις με τα εν λόγω πολιτικά πρόσωπα.

Λόγοι  ιστορικοί  επέβαλαν  ήδη  από  το  1994,  έτος  έναρξης  εφαρμογής  του  ν. 2225/1994, στην Αρχή να ανατεθεί και η ξεχωριστή αρμοδιότητα ενημέρωσης των πολιτικών   αρχηγών  των  κομμάτων  της  Βουλής  για  τις  διατάξεις   άρσης  του απορρήτου . Σήμερα, ο νομοθέτης επιτάσσει συγκεκριμένα τον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ να ενημερώνει σε κάθε περίπτωση τον Πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κομμάτων, που εκπροσωπούνται στη Βουλή , και να κοινοποιεί κάθε διάταξη στον Υπουργό Δικαιοσύνης (άρθρο 5 παρ. 4 εδ. στ΄ ν. 2225/1994).

Είναι  αλήθεια  ότι  ο  νομοθέτης  όταν  επέτασσε  την  τήρηση  των  παραπάνω  δεν μπορούσε να φανταστεί ότι οι διατάξεις άρσης του απορρήτου θα ανέρχονταν κάποτε σε περισσότερες από 15.000 (συγκεκριμένα 15.475 εισαγγελικές στο έτος 2021). Η διαχείριση αυτού του όγκου εισαγγελικών διατάξεων εκ μέρους της Αρχής και οι ασυνέπειες  και  καθυστερήσεις  τις  κυβέρνησης  στην  ηλεκτρονική  διαβίβασή  τους εύλογα οδήγησαν στην εφαρμογή της διάταξης με τρόπο διαφοροποιημένο σε σχέση με τον προβλεπόμενο, δηλ. έλαβε τη μορφή γενικής και αφηρημένης ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών μέσω στατιστικών αναφορών και μέσω παρουσίασης ποιοτικών μεγεθών κλπ-κάτι που , βέβαια, ως στόχος καλύπτεται ήδη από την ετήσια έκθεση που η Αρχή δημοσιοποιεί εν γένει και ειδικά αποστέλλει προς τα πολιτικά κόμματα.

Αυτή  την  περίοδο  η  διατάραξη  που  έχει  υποστεί  η  πολιτική  ζωή  στη  χώρα , βυθιζόμενη  καθημερινά  όλο  και  πιο  βαθιά  στην  καχυποψία  και  στο  φόβο  των παρακολουθήσεων των πολιτικών προσώπων, που έτσι εμποδίζονται να ασκήσουν ελεύθερα   τα   καθήκοντά   τους,   επιβάλλει   την   αποκατάσταση   της   διαδικασίας ενημέρωσης των αρχηγών των κομμάτων.

Αντιλαμβανόμενος τη δυσχέρεια διαχείρισης του όγκου των εισαγγελικών διατάξεων, αιτούμαι   όπως   με   ενημερώσετε   λεπτομερώς   για   το   περιεχόμενο   ειδικά   των εισαγγελικών   διατάξεων   άρσης   του   απορρήτου   των   επικοινωνιών   που   έχουν κοινοποιηθεί στην Αρχή από τις αρμόδιες υπηρεσίες το χρονικό διάστημα μεταξύ Ιουλίου 2019 μέχρι σήμερα και ενδεχομένως αφορούν  σε πολιτικά πρόσωπα, δηλ. εν ενεργεία   βουλευτές,   ευρωβουλευτές   και   μέλη   της   κυβέρνησης,   καθώς   και δημοσιογράφους,   δικαστικούς   λειτουργούς   και   τους   Αρχηγούς   των   Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση και επικουρικώς, σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτός ο ως άνω διαχωρισμός των εισαγγελικών διατάξεων, όπως προβείτε στη χορήγηση του συνόλου των εγγράφων της ως άνω χρονικής περιόδου .

Με εκτίμηση

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

Αλέξης ΤσίπραςΔημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">