Recents in Beach

Γ. Λακόπουλος: Για λύπηση οι βουλευτές της ΝΔ που στηρίζουν τον Μητσοτάκη μετά την απογύμνωσή του από τον Τσίπρα

 


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτίμησε να αυτογελειοποιηθεί κάνοντας αμήχανες χειρονομίες και στο τέλος να αναλάβει τη… διεύθυνση της Βουλής, να λήξει τη συζήτηση και να αποδράσει από το Κοινοβούλιο.

Ότι ο πρωθυπουργός δεν σήκωσε το γάντι ούτε για να πει ότι αν διαψευστεί ο ισχυρισμός του πως αποτελούν συκοφαντίες οι παρακολουθήσεις, θα παραιτηθεί, δείχνει την οδυνηρή θέση του: όλο κατάλαβαν ότι είναι ένοχος και ξέρει τι τον περιμένει.

Οι εκφράσεις στα πρόσωπα των -λίγων- βουλευτών της ΝΔ που σέβονται τον εαυτό τους και το ρόλο τους, την ώρα που αγόρευε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή για το νομοσχέδιο περί ΕΥΠ, αποκάλυπτε την οικτρή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Κοινοβουλευτική Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος.

Είχε προηγηθεί η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη: ένας αχταρμάς πανάθλιων ισχυρισμών, ανόητων ψευδοεπιχειρημάτων, υπεκφυγών, αστήρικτων προσχημάτων, ελεεινών υπαινιγμών και ανακυκλούμενο παιχνίδι της κολοκυθιάς.

Για να αποφύγει τον έλεγχό του από όσα ήδη τον βαρύνουν ως επικεφαλής της ΕΥΠ -άρα και υπεύθυνου για τις πράξεις της. Και ταυτόχρονα να υπερασπιστεί το νομοθετικό κατασκεύασμα Γεραπετρίτη , που κάνει τα πράγματα χειρότερα, για τη θεσμική νομιμότητα, αλλά και για τον ίδιο.

Η σκηνική παρουσία του ήταν αποκαλυπτική. Ένας πελιδνός Μητσοτάκης, προσπαθούσε να δείχνει άνετος με βεβιασμένους καγχασμούς και ψευτογελάκια. Πριν την κοπανήσει έντρομος και ντροπιασμένος. Ξέπεφτε όλο και πιο χαμηλά, ευτελίζοντας το Κοινοβούλιο, που ως τώρα απέφευγε.

Χωρίς να μπορεί να κρύψει τον τρόμο από το ερώτημά που τον απασχολούσε: τι κρατάει στα χέρια του ο Τσίπρας και μου ζητάει δεσμεύσεις και καθαρές απαντήσεις; Ανίκανος να διαψεύσει τις παρακολουθήσεις καθαρά και υπεύθυνα βρέθηκε στο καναβάτσο.

Για να μην απαντήσει στις δυο κρίσιμες ερωτήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, χρειάσθηκε την συνηγορία και τις αντικοινοβουλευτικές μεθοδεύσεις του απαράδεκτου Τασούλα. Για πρώτη φορά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στερήθηκε το λόγο στη Βουλή με ….απόφαση του Πρωθυπουργού!

Σ' αυτό το σκηνικό, η παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ ήταν θλιβερή. Εξομοίωνε τα θύματα με τους θύτες, τον Τσίπρα με τον Μητσοτάκη και έτσι μετέφερε την απογοήτευση και στους βουλευτές και οπαδούς του ΠΑΣΟΚ.

Επί της ουσίας ενίσχυσε την αξία της αγόρευσης Τσίπρα για την αναζήτηση της αλήθειας, τη νομιμότητα και την υπεράσπιση της Δημοκρατίας. Ατυχώς ο αξιοπρεπής Μιχάλης Κατρίνης δέχθηκε στο κείμενό της ομιλίας του Ανδρουλάκειες παρεμβολές, που λειτουργούν ως συμπληρώματα της χαώδους συμπεριφοράς Μητσοτάκη.

Κρίμα για νέο πολιτικό να δέχεται να νοθεύουν την κοινοβουλευτική παρουσία του με ύποπτες προσεγγίσεις και υπερφίαλες υποσχέσεις ότι «το ΠΑΣΟΚ θα καταργήσει», χωρίς να προκύπτει από πουθενά ότι θα έχει αυτή τη δυνατότητα.

Αρκεί η απλή παράθεση των συγκεκριμένων ερωτημάτων έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στον Πρωθυπουργό χωρίς να πάρει απάντηση παρά την επιμονή του για να προκύψει μια αλήθεια: Δεν αξίζει αυτός ο Πρωθυπουργός στη χώρα και αυτός ο αρχηγός στη ΝΔ. Από την ώρα που ούτε ως Πρωθυπουργός, ούτε ως αρμόδιος για την ΕΥΠ, δεν διαψεύδει τις «επισυνδέσεις» τις επιβεβαιώνει. Αλλιώς η ερώτηση θα ήταν βούτυρο στο ψωμί του.

Οι βουλευτές της ΝΔ που χειροκροτούσαν, ως άβουλοι κλακαδόροι είναι εκτεθειμένοι και πλέον ανίσχυροι απέναντι στην κοινωνία. Δεν μπορούν να επαναλάβουν απέναντι στους πολίτες όσα είπε και όσα έκανε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή- γιατί θα τους πάρουν με τις πέτρες.

Ακόμη και οι πιο πιστοί οπαδοί της ΝΔ έχουν τα ίδια ερωτήματα που έθεσε στον Μητσοτάκης ο Τσίπρας. Και θα ήταν ευτυχείς αν ο άνθρωπος στον οποίο έχουν εμπιστευτεί την ψήφο τους μπορούσε να απαντήσει.

Αλλά δεν μπορούσε. Ούτε στην ευθεία πρόσκληση Τσίπρα να βεβαιώσει ότι η ΕΥΠ δεν παρακολουθούσε υπουργούς, στρατιωτικούς και άλλους δεν απάντησε- ούτε καν με το ταπεινωτικό «δεν γνωρίζω».

Προτίμησε να αυτογελειοποιηθεί κάνοντας αμήχανες χειρονομίες και στο τέλος να αναλάβει τη… διεύθυνση της Βουλής, να λήξει τη συζήτηση και να αποδράσει από το Κοινοβούλιο με την πραξικοπηματική συνδρομή Τασούλα..

Δεν ήταν σε θέση να αντιληφθεί ότι με τις μεθοδεύσεις να μην απαντήσει επιβεβαιώνει τις κατηγορίες που τον βαρύνουν.

Ο Μητσοτάκης δεν απάντησε ούτε και στην πρόκληση Τσίπρα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, εναντίον όποιου νομίζει ότι τον συκοφαντεί. Πού να προλάβει για όλους;

Η εικόνα του μιλούσε. Προσωπική σύγχυση, αλλοπρόσαλλες επιθέσεις– στον …ενικό!- αντιπερισπασμού στον Τσίπρα, ρητορείες για «σίριαλ αθλιότητας», οι γελοίες αναφορές σε «διακοπές του Τσίπρα σε σκάφος όταν έκαιγαν οι στάχτες», τα ψευδή για τον Ποινικό Κώδικα και οι ερωτήσεις «μήπως το Pegasus από το 2016 χρησιμοποιήθηκε για υπονόμευση των πολιτικών αντιπάλων από τον ΣΥΡΙΖΑ;» έδειχναν ότι στη θέση που έχει περιέλθει, μαζί με το ήδη χαμένο πολιτικό ήθος, χάθηκε και η λογική.

Ότι και αν συνέβαινε επί ΣΥΡΙΖΑ, το θέμα δεν χωράει συμψηφισμό. Το ερώτημα είναι τι κάνει η ΕΥΠ του Μητσοτάκη. Η απάντηση είναι κρεμασμένη στα παγκόσμια πρωτοσέλιδα: παρακολουθούσε δεκάδες πρόσωπα -με ονόματα και διευθύνσεις.

Ο Πρωθυπουργός δεν αναλαμβάνει ούτε στη Βουλή, την ευθύνη της διάψευσης. Νομίζει ότι θα ξεφύγει με το παραπειστικό νομοσχέδιό του και τον ισχυρισμό: «η λειτουργία τέτοιων λογισμικών θα συνιστά κακούργημα και θα επιφέρει ως δέκα έτη κάθειρξη». Για την ως τώρα λειτουργία τι επιφέρει;
Για την άρνηση του Πρωθυπουργού να απαντήσει, ενώπιος ενωπίω , ούτε καν στο συγκεκριμένο ερώτημα για τον υπουργό Χατζηδάκη και τον στρατηγό Φλώρο τι προβλέπει;

Ότι δεν σήκωσε το γάντι ούτε για να πει ότι αν διαψευστεί ο ισχυρισμός του πως αποτελούν συκοφαντίες οι παρακολουθήσεις, θα παραιτηθεί, δείχνει την οδυνηρή θέση του: όλο κατάλαβαν ότι είναι ένοχος και ξέρει τι τον περιμένει.

Και να είχαν αμφιβολία οι παρακολουθούμενοι, τώρα βεβαιωθήκαν: αν δεν είχε εμπλοκή στην παρακολούθηση τους, μπορούσε να το αποδείξει. Η στάση του περιέχει την ενοχή του.

Μετά από αυτά και την εικόνα της συμπαιγνίας του με τον εντολοδόχο Τασούλα, στη θέση του δεν τον κρατάει ούτε η ανύπαρκτη επιχειρηματολογία του, ούτε οι δουλικοί υπουργοί του. Τον κρατάνε οι βουλευτές, χάρη στην ψήφο εμπιστοσύνης του οποίων βρίσκεται στη θέση του. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπάρχει με τη θετική ψήφο που πήρε στην πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση της Βουλής.

Τριάμισι χρόνια από τότε, πόσοι βουλευτές είναι σίγουροι ότι την αξίζει αυτή την εμπιστοσύνη; Ήδη η διεθνής κοινότητα τον βάζει δίπλα στον Ορμπάν, οι διεθνείς οργανώσεις τον στηλιτεύουν ,τα Ευρωπαϊκά όργανα τον ερευνούν, και τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ τον βάζουν σε μαύρες λίστες και ο ίδιος βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.

Η κακήν κακώς απόδραση του Μητσοτάκη από τη Βουλή για να μην απαντήσει- με τις πλάτες τους Τασούλα- δεν τον λυτρώνει. Οι νύχτες του πλέον θα είναι εφιαλτικές καθώς θα τον στοιχειώνει το ερώτημα: τι ξέρει ο Τσίπρας;

Μόνο ο Καραμανλής, ο Σαμαράς, ο Τζαβάρας και εν μέρει ο Κικίλιας και η Κεφαλογιάννη δεν τον εμπιστεύονται;- προκύπτει από τι δημόσιες τοποθετήσεις τους. Οι 14 υπουργοί και τα κυβερνητικά και κρατικά στελέχη που βρίσκονται στις λίστες των παρακολουθήσεων μαζί με τη στρατιωτική ηγεσία και δημοσιογράφους φιλικών ΜΜΕ εκτός από τους αντίπαλους τι λένε;

Οι βουλευτές της ΝΔ μετά την τελευταία συνεδρίαση της Βουλής δεν έχουν τόπο να σταθούν. Επιπλέον, όσο πλησιάζουν οι εκλογές θα επιβαρύνονται και με τις αθλιότητες, την ώθηση της αντιπαράθεσης στο βούρκο, την κατακρεούργηση των θεσμών που θα κάνει ο Μητσοτάκης για να γαζωθεί στην κυβέρνηση

Στο εξής οι πολίτες δεν θα τους κατηγορούν. Θα τους λυπούνται.

Γιώργος Λακόπουλος ideiseis.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">