Μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και τη στήριξη των πολιτών έναντι της αύξησης του πληθωρισμού υιοθέτησε τη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ. Στα μέτρα περιλαμβάνονται η κατάργηση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα όπως το ψωμί, το γάλα, το τυρί, τα φρούτα, τα λαχανικά ή τα δημητριακά (από 4%), η μείωσή του στο ελαιόλαδο και τα ζυμαρικά, αλλά και το πάγωμα των ενοικίων και των εξώσεων. Τα μέτρα τίθενται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2023.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού, ο ΦΠΑ στο λάδι και τα ζυμαρικά θα πέσει στο 5%, από 10% σήμερα. Τα ψάρια και το κρέας δεν συμπεριλαμβάνονται στα μέτρα.
Η κυβέρνηση θα διατηρήσει επίσης τη μείωση του φόρου στο ρεύμα, από το 10% στο 5%, για άλλους έξι μήνες, ενώ θα διανείμει νέας επιταγής 200 ευρώ για πολίτες με εισοδήματα κάτω των 27.000 ευρώ ετησίως. Όπως ανακοίνωσε ο Πέδρο Σάντσεθ, η επιταγή αυτή θα ωφελήσει 4,2 εκατομμύρια νοικοκυριά.
Επίσης, η ισπανική κυβέρνηση παρατείνει την αναστολή των εξώσεων αδύναμων νοικοκυριών, μέτρο που ισχύει ήδη από την πανδημία. Επίσης, όσοι ζουν σε ενοίκιο, και τα συμβόλαιά τους επίκειται να ανανεωθούν τους επόμενους έξι μήνες, θα μπορούν να ζητήσουν εξάμηνη παράταση των συμβολαίων τους χωρίς αλλαγή στην τιμή του ενοικίου.
Ακόμη ένα μέτρο που διατηρείται είναι οι δωρεάν μετακινήσεις με τους προαστιακούς σιδηροδρόμους και τα δρομολόγια τρένων μικρών αποστάσεων για τους συχνούς χρήστες για όλο το 2023. Η κυβέρνηση πρόσθεσε στο μέτρο και τις μετακινήσεις με αστικά λεωφορεία μεσαίων αποστάσεων. Θα συνεχιστούν επίσης οι εκπτώσεις καυσίμων για οδηγούς φορτηγών.
Ο Πέδρο Σάντσεθ επισήμανε ότι τα τρία πακέτα μέτρων που έχουν εγκριθεί από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο, θα κοστίσουν συνολικά 45 δισ. ευρώ και στόχο έχουν «να προστατευθούν τα μεσαία και εργατικά στρώματα δεδομένης της αύξησης του κόστους ζωής, της ενέργειας και των τροφίμων». Το τελευταίο πακέτο μέτρων κοστίζει 10 δισ. ευρώ.
Ο πληθωρισμός και οι τιμές της ενέργειας στην Ισπανία έχουν μειωθεί τους τελευταίους μήνες, ωστόσο πολλοί Ισπανοί εξακολουθούν να υποφέρουν σοβαρά από την κρίση, η οποία ξεκίνησε με την πανδημία Covid-19 το 2020 και επιδεινώθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
0 Σχόλια