Recents in Beach

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: ''Αν δεν έχετε την αξιοπρέπεια να παραιτηθείτε, προκηρύξτε εκλογές.'' (Βίντεο)

 Κάλεσμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη να προκηρύξει εκλογές για να έρθει η πολιτική αλλαγή και για να ανασάνει ο τόπος απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

«Κε. Μητσοτάκη, θα περιμένουμε σήμερα απαντήσεις. Αν για μια ακόμη φορά δεν είστε σε θέση να τις δώσετε. Αν δεν είστε σε θέση καθαρά να μας απαντήσετε αν και γιατί παρακολουθούσε η ΕΥΠ τους υπουργούς σας. Αν και γιατί παρακολουθούσε η ΕΥΠ τους αρχηγούς της Εθνικής Άμυνας. Και αν δεν έχετε τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια να παραιτηθείτε, προκηρύξτε εκλογές.

Λυτρώστε τη δημοκρατία. Προκηρύξτε εκλογές Για να έρθει η πολιτική αλλαγή. Για να ανασάνει ο τόπος» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η ώρα της Δικαιοσύνης πλησιάζει με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και  προοδευτική κυβέρνηση την επόμενη των εκλογών με απλή αναλογική. «Η μόνη σταθερότητα που διασφαλίζετε είναι της αδικίας, της ακρίβειας, των ανισοτήτων, της διαφθοράς και της ασέλγειας στους δημοκρατικούς θεσμούς. Ευνοείτε την αισχροκέρδεια των τραπεζών 2,35 δισ. στο εξάμηνο και πουλάτε δήθεν τσαμπουκάδες . Επί ΝΔ τα χρέη σε εφορία και ταμεία αυξάνονται, μαζί και με τα χρέη στις τράπεζες, οι μισοί Έλληνες χρωστάνε. Αποδειχθήκατε άριστοι στη διαφθορά, ο κατάλογος των σκανδάλων σας δεν έχει τέλος» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μίλησε για «προϋπολογισμό λεηλασίας μισθωτών και μεσαίας τάξης», ο οποίος όπως είπε, θα είναι ο τελευταίος της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας παίρνοντας τον λόγο υπογράμμισε ότι «η σημερινή συζήτηση έχει μόνο ένα ελπιδοφόρο μήνυμα προς τον ελληνικό λαό: Αυτός ο προϋπολογισμός θα είναι ο τελευταίος της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Άρα θα είναι ένας προϋπολογισμός που δε θα εφαρμοστεί. Πολύ σύντομα μια νέα προοδευτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα βρίσκεται σε αυτά εδώ τα έδρανα. Και θα αναλάβει να τον αναθεωρήσει. Και να κατανείμει με δικαιοσύνη τα βάρη αλλά και τις δυνατότητες. Γιατί βασικό χαρακτηριστικό και του φετινού προϋπολογισμού της κυβέρνησής σας είναι η κοινωνική αναλγησία και η αδικία».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ σχολίασε ότι η ΝΔ πανηγυρίζει πως έσωσε τη χώρα, «η παράταξη που έχει το θλιβερό προνόμιο να έχει χρεοκοπήσει τη χώρα δύο φορές, το 2009 και το 2014» και παρέδωσε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «μια χώρα οικονομικά χρεοκοπημένη». Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε μια κρίση «που φτιάξατε εσείς», σχολιάζοντας ότι σήμερα η ΝΔ κουνά το δάχτυλο. Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντέστρεψε την «πορεία καταστροφής» και πως όμως σήμερα η κυβέρνηση έχει ξαναγυρίσει τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών σε κατάσταση χειρότερη κι από την εποχή των μνημονίων. «Μόνο που τώρα δεν υπάρχει η τρόικα για να επιβάλει περικοπές μισθών, αλλά ο μισθός και το εισόδημα πετσοκόβονται κάθε μήνα και κάθε μέρα, από τις τιμές στο σούπερ μάρκετ, στο πρατήριο της βενζίνης, από τους λογαριασμούς του ρεύματος».

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας, λέγοντας ότι στη χώρα υπάρχει αισχροκέρδεια made in Greece. «Είναι γέννημα θρέμμα των δικών σας κυβερνητικών πολιτικών επιλογών. Για αυτό άλλωστε και έχουμε αυτές τις αρνητικές πρωτιές ακρίβειας σε όλη την ΕΕ των 27. Πώς αλλιώς εξηγείται να είναι η Ελλάδα πρώτη σε όλη την Ευρώπη στην τιμή της βενζίνης; Πρώτη η Ελλάδα στη χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη, σχεδόν όλο το 2022. Πρώτη η Ελλάδα στην τιμή ηλεκτρικής ενέργειας προ φόρων και επιδοτήσεων, όλο το πρώτο εξάμηνο του 2022. Τρίτη ακριβότερη χώρα, και μετά τις επιδοτήσεις, στην ενέργεια συνολικά, στο κόστος ενέργειας, σε όρους αγοραστικής δύναμης των πολιτών» ανέφερε και συμπλήρωσε:

«Πώς τις καταφέρατε τέτοιες πρωτιές; Και την ίδια στιγμή που είμαστε ακριβότεροι σε όλη την Ευρώπη σε τιμές, έχουμε το χαμηλότερο εισόδημα. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην Ευρώπη. Κάτω από εμάς είναι μόνο η Βουλγαρία.

Πηγαίνεις σε ένα σούπερ μάρκετ στο Παρίσι και βλέπεις χαμηλότερες τιμές στα τρόφιμα από ότι σε ένα ελληνικό. Και στα πρατήρια χαμηλότερη βενζίνη. Αλλά ο μισθός του Γάλλου είναι διπλάσιος από αυτόν του Έλληνα μισθωτού.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων η ετήσια επιβάρυνση για ένα ευρωπαϊκό νοικοκυριό από την αύξηση της τιμής του ρεύματος είναι ένας κατώτατος μισθός. Στην Ελλάδα είναι δύο κατώτατοι μισθοί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα νοικοκυριά στην Ελλάδα με εισόδημα μέχρι 750 ευρώ το μήνα, έχουν απωλέσει περίπου το 40% της αγοραστικής τους δύναμης. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ότι φέτος τα Χριστούγεννα θα μπορούν να αγοράσουν τα μισά σχεδόν από ό,τι μπορούσαν πέρυσι.

Ο κατώτατος μισθός έχει χάσει ήδη από τον Σεπτέμβρη το 19% της αγοραστικής του δύναμης. Ενώ δύο στους τρεις εργαζόμενους κάνουν περικοπές στα βασικά είδη διατροφής. Αυτή είναι η τραγική εικόνα στην Ελλάδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Δυστυχούν και οι άνθρωποι αλλά και οι αριθμοί. Οι μεσαίοι γίνονται φτωχοί. Οι φτωχοί ακόμη φτωχότεροι. Και κάποιοι λίγοι, πολύ πλουσιότεροι».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι υπάρχουν όμως και κάποιοι που πίνουν νερό στο όνομα του πρωθυπουργού, που τους ευνοεί πολύ η πολιτική του. «21 εταιρείες, για παράδειγμα, εισηγμένες στο χρηματιστήριο, είχαν κέρδη 1,47 δις το 2021 και 3,744 δις το  πρώτο εξάμηνο του 2022.

Με δυο λόγια ενώ τα νοικοκυριά χάνουν το 40% της αγοραστικής τους δύναμης, 21 εταιρείες αυξάνουν κατά 150% την υψηλή τους κερδοφορία.

Θαυμάσια. Συγχαρητήρια. Πέτυχε το σχέδιο, δεν έτυχε. Αυτό είναι το σχέδιό σας.

Την ίδια στιγμή οι τράπεζες που τις έχουμε πληρώσει με αίμα, αλλά δεν δίνουν δάνεια παρά μόνο σε όποιον μπορεί να αποδείξει ότι δε τα χρειάζεται, είχαν κέρδη 2,35 δις το ίδιο ενιάμηνο. Αλλά χιλιάδες δανειολήπτες με κυμαινόμενο επιτόκιο δε μπορούν να κοιμηθούν τα βράδια γιατί τα επιτόκια χορηγήσεων έχουν πάει στο θεό και τα επιτόκια καταθέσεων είναι από τα χαμηλότερα σε όλη την ΕΕ.

Ποιος ανέχεται αυτή την αισχροκέρδεια; Ποιος την ευνοεί; Και ποιος σας πιστεύει όταν κάνετε δήθεν παριστάνετε τους τσαμπουκάδες.

Ανταλλάξαμε λέει μπινελίκια με τους τραπεζίτες. Σιγά τα αίματα. Ποιους κοροϊδεύετε; Οι κυβερνήσεις δεν ανταλλάσσουν μπινελίκια. Οι κυβερνήσεις νομοθετούν. Έτσι γίνεται παντού. Γιατί δε κάνετε το ίδιο και στους ελευθέρους επαγγελματίες. Αντί να τους λεηλατείτε με τον ΦΠΑ, τον ΕΦΚ, τον φόρο επιτηδεύματος, φωνάξτε τους να τους μαλώσετε και αφαιρέστε τους τους φόρους. Δεν το κάνετε όμως.

Αλλά εκεί τα μπινελίκια να ξέρετε με τους ελεύθερους επαγγελματίες δεν είναι για τα μάτια του κόσμου. Είναι αληθινά, μόνο που είναι αντίρροπα. Γιατί με δική σας ευθύνη και επιλογή στη χώρα μας σήμερα συντελείται η σκληρότερη και πιο άδικη αναδιανομή εισοδήματος που έχει ποτέ πραγματοποιηθεί από τη μεταπολίτευση και μετά.

Με ποιο τρόπο γίνεται αυτή η άδικη αναδιανομή ; Λεηλατώντας τη μεσαία τάξη και τους αδύναμους μέσα από τους σταθερούς συντελεστές του ΦΠΑ στα είδη βασικής κατανάλωσης και του ΕΦΚ στα καύσιμα και στη θέρμανση, ενώ ο πληθωρισμός ξεπερνά το 10% Έτσι λεηλατείτε το εισόδημα των πολιτών για να έχετε αυξημένα έσοδα στα δημόσια ταμεία, σχεδόν 7 δις το 2022. Μόνο τα έσοδα από ΦΠΑ είναι πάνω από 4 δις σε σχέση με πέρυσι. Και για το 2023 προβλέπεται να αυξηθούν κι άλλο τα έσοδα από ΦΠΑ κατά 800 εκ. Ξέρετε πως λέγεται αυτό; Κρατική κερδοσκοπία λέγεται αυτό».

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι μια προοδευτική κυβέρνηση που θα βασίζεται σε μια πλατιά λαϊκή πλειοψηφία, μπορεί να φέρει τη πραγματική σταθερότητα. «Που θα βασίζεται πάνω από όλα στη προστασία του εισοδήματος και στην αποκατάσταση των μεγάλων ανισοτήτων. Και στην αποκατάσταση της θεσμικής λειτουργίας του πολιτεύματος και της Δημοκρατίας».

Όπως είπε, το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι μία ασπίδα απέναντι στη κρίση. «Βάζοντας τέλος στην άδικη αναδιανομή του εισοδήματος.

Με μείωση επιτέλους του ΦΠΑ και του ΕΦΚ.

Επανακρατικοποίηση της  ΔΕΗ, ώστε να παίζει ρόλο καθοριστικό στη συγκράτηση των τιμών του ρεύματος.

Εφαρμογή της Ετήσιας Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής στους μισθούς τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Που σημαίνει αύξηση του κατώτατου μισθού το 2023, μαζί με την αναπροσαρμογή, στα 880 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα. Και αύξηση για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία 10% στους μισθούς στο δημόσιο τομέα.

Με ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και προστασία της πρώτης κατοικίας.

Επιστροφή των αναδρομικών και της δέκατης τρίτης σύνταξης στους συνταξιούχους.

Και βέβαια ανακατεύθυνση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ώστε να χρηματοδοτήσουμε:

1) Ένα Νέο ΕΣΥ

2) Την αναπτυξιακή Τράπεζα για την ενίσχυση των ΜμΕ

3) Την περιφερειακή ανάπτυξη

4) Τους Παραγωγούς και κτηνοτρόφους

5) Τις ενεργειακές κοινότητες.

6) Τη στεγαστική  πολιτική.

7) Τα δημόσια πανεπιστήμια».Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">