Recents in Beach

«Βροχή» τα σκάνδαλα διαφθοράς στην «αυλή» του Ζελένσκι!

 


Στην πόρτα της εξόδου οδηγήθηκε μεγάλος αριθμός Ουκρανών αξιωματούχων, ύστερα από ευρεία αναδιοργάνωση σε υψηλά διοικητικά κλιμάκια λόγω εμπλοκής σε υποθέσεις διαφθοράς εν μέσω της ρωσικής εισβολής. Κι αυτό ενώ οι δυτικοί σύμμαχοι διοχετεύουν δισεκατομμύρια δολάρια στο Κίεβο. Ο αναπληρωτής επικεφαλής του προεδρικού γραφείου υπέβαλε την παραίτησή του, χωρίς να δημοσιοποιούνται οι λόγοι της παραίτησης ούτε από εκείνον ούτε από τον ίδιο τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. 

Ο λόγος για τον Κιρίλο Τιμοσένκο, παλιό συνεργάτη του Ουκρανού προέδρου, που εντάχθηκε στο δυναμικό του προεδρικού γραφείου το 2019, έχοντας εργαστεί και ως σύμβουλος επικοινωνίας του Ζελένσκι κατά την προεκλογική του εκστρατεία. Πέρυσι μπήκε στο μικροσκόπιο των ερευνών λόγω της χρήσης πολυτελών αυτοκινήτων για προσωπικούς λόγους.

Συγκεκριμένα, κατηγορήθηκε κυρίως ότι χρησιμοποιούσε όχημα παντός εδάφους που δόθηκε στην Ουκρανία από την General Motors για ανθρωπιστικούς σκοπούς. Τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν μεταξύ αξιωματούχων τους οποίους ερευνητές της Εθνικής Υπηρεσίας κατά της Διαφθοράς συνέδεσαν με κατάχρηση ανθρωπιστικής βοήθειας αξίας 7.000.000 δολαρίων, η οποία προοριζόταν για την περιφέρεια της Ζαπορίζια. Ο Τιμοσένκο αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες.

Συνολικά, εκτός διοίκησης τέθηκαν τέσσερις υφυπουργοί και πέντε περιφερειάρχες. Οι περιφερειάρχες που απομακρύνονται είναι οι κυβερνήτες των περιφερειών του Ντνιπροπετρόφσκ (κεντρική Ουκρανία) Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο, του Κιέβου Ολέξι Κουλέμπα, του Σούμι (βόρεια Ουκρανία) Βίκτορ Ζιβίτσκι, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας (νότια Ουκρανία) Ολεξάντρ Στάρουχ και Γιάροσλαβ Γιανουσέβιτς.

Ο Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο κατηγορήθηκε από ουκρανικά μέσα ενημέρωσης τον Νοέμβριο για ανάθεση έργων επισκευής δρόμων ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε εταιρία στην οποία συμμετέχει η σύντροφός του, που εργάζεται ως γυμνάστρια. Την παραίτησή του υπέβαλε επίσης ο υφυπουργός Αμυνας Βιάτσεσλαβ Σαποβάλοφ, με τοπικά ΜΜΕ να αναφέρουν πως η κίνησή του αυτή συνδέεται με σκάνδαλο που αφορά την προμήθεια τροφίμων για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

«Μολονότι οι κατηγορίες αυτές είναι αβάσιμες», η αποχώρηση του Σαποβάλοφ «θα επιτρέψει να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη της κοινωνίας και των διεθνών εταίρων, όπως και να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα» των προσπαθειών να διαλευκανθεί η υπόθεση αυτή, βεβαιώνει το υπουργείο Αμυνας σε ανακοίνωσή του. Αποπέμφθηκαν επίσης ο υφυπουργός Κοινωνικής Πολιτικής Βιτάλι Μουζιτσένκο και οι υφυπουργοί Περιφερειακής Ανάπτυξης Ιβάν Λουκέρια και Βιατσεσλάβ Νέγκοντα.

Η Εισαγγελία:

Ταυτόχρονα, η Γενική Εισαγγελία ανακοίνωσε την απομάκρυνση από τη θέση του αναπληρωτή γενικού εισαγγελέα Ολέξι Σιμονένκο. Ο Σιμονένκο κατηγορήθηκε από το ουκρανικό μέσο ενημέρωσης Ukraïnska Pravda ότι έφυγε πρόσφατα για οικογενειακές διακοπές σε ισπανικό θέρετρο, την ώρα που τα ταξίδια στο εξωτερικό, με εξαίρεση τους επαγγελματικούς σκοπούς, απαγορεύονται συνήθως για τους άνδρες που είναι σε ηλικία μάχης. Σύμφωνα με το μέσο ενημέρωσης, ο Σιμονένκο πήγε διακοπές με αυτοκίνητο που ανήκε σε Ουκρανό επιχειρηματία και συνοδεία σωματοφύλακα του τελευταίου. Ο Σιμονένκο δεν έχει προβεί σε δημόσια δήλωση ως προς τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

Την περασμένη Κυριακή αποπέμφθηκε και ο υφυπουργός Υποδομών Βασίλ Λοζίνσκι, ο οποίος φέρεται ότι είναι ενταγμένος σε δίκτυο κατάχρησης κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού. Η αρμόδια ουκρανική υπηρεσία κατά της διαφθοράς τον συνέλαβε επ’ αυτοφώρω καθώς εισέπραττε μίζες ύψους 400.000 δολαρίων για συμβόλαια που σχετίζονται με την ανοικοδόμηση υποδομών, οι οποίες επλήγησαν από ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις. Ο ίδιος ο Ζελένσκι διαμηνύει ότι η μάχη που δίνει η Ουκρανία κατά της ρωσικής εισβολής δεν θα σταματήσει τη μάχη που δίνει η κυβέρνησή του κατά της διαφθοράς.

Πηγή: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">