Recents in Beach

Μάκης Βορίδης / Έφαγε πόρτα από το Πρωτοδικείο Αθηνών

 


Kόλαφος για τον Μάκη Βορίδη ήταν η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που απέρριψε την αγωγή του κατά των τριών πανελλήνιων ομοσπονδιών και κατά συνέπεια και το αίτημά του να κηρυχθεί διά παντός η απεργία των μηχανικών των Υπηρεσιών Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.)ως παράνομη και καταχρηστική! Για «μεγάλη νίκη» κάνουν λόγο οι συνδικαλιστές που εκπροσωπούν τις τρεις ομοσπονδίες και προκήρυξαν την απεργία-αποχή των μηχανικών των Υπηρεσιών Δόμησης. Ήδη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ) προκήρυξε στάση εργασίας στις 2 Φεβρουαρίου και καλεί σε συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο υπουργείο Περιβάλλοντος, στη λεωφόρο Μεσογείων.

Ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών οι ΠΟΕ-ΟΤΑ, Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ και ΠΟΜΗΤΕΔΥ υπογράμμισαν ότι οι κυβερνήσεις «επί δώδεκα (12) ολόκληρα έτη δεν αντιμετωπίζουν τα τεράστια προβλήματα των Υ.ΔΟΜ. που ταλαιπωρούν πολίτες και μηχανικούς». Κι αυτό γιατί «τα συναρμόδια υπουργεία δεν έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε ο ρόλος των Υ.ΔΟΜ. -που περιγράφουν αναλυτικά στο δικόγραφο- να προσεγγίσει την πραγματικότητα της καθημερινής λειτουργίας τους».

Οι τρεις πανελλήνιες ομοσπονδίες ανέφεραν ότι οι κυβερνήσεις «ποτέ δεν μερίμνησαν για την εύρυθμη και νόμιμη λειτουργία των Υ.ΔΟΜ., δεδομένου ότι η πλειοψηφία τους λειτουργεί χωρίς την απαιτούμενη επάρκεια», αφού «τα συναρμόδια υπουργεία δεν έχουν επιδείξει ανάλογη άμεση αντίδραση να συνεννοηθούν μεταξύ τους ώστε να εφαρμόσουν νομοθετημένα μέτρα και εξαγγελίες τους για την αναγκαία στελέχωσή τους».

Κανένα σχέδιο:

Αναφερόμενες στην τελευταία διάταξη Βορίδη για τη λήξη της διοικητικής υποστήριξης των Υ.ΔΟΜ. των μεγαλύτερων δήμων προς τους μικρότερους στις 31 Δεκεμβρίου 2022, οι τρεις πανελλήνιες ομοσπονδίες τόνισαν ότι αυτή η ενέργεια έγινε «χωρίς να υπάρχει κανένα σχέδιο, καμιά προοπτική για το πώς η συνεχιζόμενη εδώ και δώδεκα χρόνια δυσλειτουργία και απαξίωση θα σταματήσουν».

«Τι θα κάνουν οι κυβερνώντες επιτέλους με την πολυνομία και την ανασφάλεια δικαίου, που επικρατεί ειδικά τους τελευταίους πολλούς μήνες για την εφαρμογή του Νέου Οικοδομικού Κώδικα και τα ύψη των κτηρίων, που έχει ως αποτέλεσμα στην Αθήνα και σε πολλές άλλες περιοχές να έχει σταματήσει η έκδοση οικοδομικών αδειών» διερωτώνται οι τρεις ομοσπονδίες, μεταφέροντας την αγωνία των μηχανικών που απασχολούνται στις Υ.ΔΟΜ. Στο ίδιο πλαίσιο, διερωτώνται: «Γιατί συστηματικά σιωπούν στις αιτιάσεις μας για τον δειγματοληπτικό έλεγχο αυθαιρέτων και νέων κατασκευών, γιατί ανέχονται το ακραίο φαινόμενο δημάρχων που υπογράφουν διοικητικές πράξεις;».

Συστηματική απαξίωση
Οι εκπρόσωποι των ομοσπονδιών κάνουν λόγο για «συστηματική απαξίωση» των Υ.ΔΟΜ., που «συναντιέται με τη σπουδή καταστολής κάθε δίκαιης αντίδρασης». Ιδίως από τη στιγμή που ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης κατέθεσε διά του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους αγωγή εις βάρος των τριών πανελλήνιων ομοσπονδιών με αξίωση, αφενός, τη χρηματική ποινή των 100.000 ευρώ, αφετέρου την κήρυξη της απεργίας-αποχής των μηχανικών των Υ.ΔΟΜ. ως «παράνομης» και «καταχρηστικής» διά παντός!

«Η συντονισμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να αποδυναμώσει τις δημόσιες υπηρεσίες, να εκχωρήσει αρμοδιότητες σε ιδιώτες και να απαξιώσει τους εργαζόμενους, που έρχεται ως συνέχεια του νέου προσοντολογίου-κλαδολογίου με το οποίο εξαφανίζεται η κατοχυρωμένη με νόμο ονομασία του κλάδου των Τ.Ε. Μηχανικών, δεν θα περάσει» υπογραμμίζουν οι εκπρόσωποι των ομοσπονδιών, που παραστάθηκαν ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για να υπερασπιστούν το δίκαιο αίτημα των μηχανικών των Υ.ΔΟΜ.

Πηγή: H ΑΥΓΗ


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">