Recents in Beach

Συσκέψεις αγροτών στην Ορεστιάδα για κινητοποιήσεις

 Κάλεσμα


Όλοι στη σύσκεψη 

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου στις 7μ.μ. στο  Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ορεστιάδας



Την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στην Νέα Βύσσα συνάντηση εκπροσώπων των Αγροτικών Συλλόγων Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου, Βύσσας και Τριγώνου. Στη συζήτηση αναδείχθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, κάποια από τα οποία είναι:


Το υψηλό κόστος παραγωγής, με το ακριβό πετρέλαιο, τις απανωτές αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος, τις αυξήσεις σε ζωοτροφές, λιπάσματα, αγροτικά μέσα και εφόδια, οδηγούν τον αγρότη όχι μόνο να μην έχει ικανοποιητικό εισόδημα, αλλά πολλές φορές να μην μπορεί να καλύψει τα έξοδά του.


Οι βιομήχανοι και οι μεγαλέμποροι, που κυριαρχούν στην αγορά, διαμορφώνουν με βάση τους στόχους της κερδοφορίας τους τις τιμές στα προϊόντα, πολλές φορές μάλιστα «αρπάζουν» την παραγωγή σε τιμές και κάτω του κόστους.


Οι αγρότες παραμένουν απροστάτευτοι από τις φυσικές καταστροφές, αφού ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, ενώ τα όποια ψίχουλα δίνονται με μεγάλη καθυστέρηση. Όσο για τα απαραίτητα έργα για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, αυτά δεν υλοποιούνται με ταχύτητα, επειδή δεν είναι ανταποδοτικά για το κεφάλαιο, ενώ το κράτος τα αντιμετωπίζει ως κόστος.


Τέλος η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ από 1η Γενάρη 2023 προβλέπει την περικοπή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στο τσεκ σε όλη τη χώρα για κάθε χρόνο, την κατάργηση του πρασινίσματος, μεγαλύτερα εμπόδια σε νέες ενισχύσεις. Συνοδεύεται από περικοπή συνδεδεμένων ενισχύσεων σε προϊόντα ή ένταξη άλλων προϊόντων, που όμως δεν αφορά όλες τις περιοχές της χώρας, ώστε με την τακτική του «διαίρει και βασίλευε» η κυβέρνηση να στρέφει τον έναν αγρότη απέναντι στον άλλο.


Σήμερα έχει συγκεντρωθεί σημαντική πείρα στους αγρότες, για να διακρίνουν ότι τα προβλήματά τους ούτε προσωρινά είναι, ούτε συγκυριακά, ούτε «εισαγόμενα», αντίθετα οι κατευθύνσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει αποτέλεσμα να εγκαταλείπονται καλλιέργειες και οι γεωργοί - κτηνοτρόφοι που παραμένουν στην παραγωγή να βιώνουν «το μαρτύριο της σταγόνας», προσπαθώντας να παραμείνουν στα χωράφια και να κρατήσουν τα κοπάδια τους καταχρεωμένοι.


Όλα τα παραπάνω αλλά και οι νίκες που έχουν φέρει στο παρελθόν οι αγώνες μας όπως το αφορολόγητο, οδήγησαν στην απόφαση να καλέσουμε σε σύσκεψη όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής και στα πλαίσια της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου «Η Ενότητα» να πάρουμε αποφάσεις για αγωνιστικές πρωτοβουλίες και συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, σε συντονισμό με τους υπόλοιπους Αγροτικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες της χώρας.


Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ορεστιάδας την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου στις 7μ.μ.


Ο αγώνας επιβίωσης των αγροτών και κτηνοτρόφων, ο αγώνας  για φθηνά και ποιοτικά προϊόντα αφορά άμεσα, όλο το λαό και για αυτόν τον λόγο χρειάζεται να εκφραστούν τις επόμενες μέρες έμπρακτα η στήριξη και η αλληλεγγύη. 




Αγροτικός Σύλλογος Ορεστιάδας

Αγροτικός Σύλλογος Διδυμοτείχου

Αγροτικός Σύλλογος Νέας Βύσσας

Αγροτικός Σύλλογος Τριγώνου


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">