Recents in Beach

Ακρίβεια / Εκτίναξη των τιμών στα τρόφιμα με πληθωρισμό στο 15,4%

 


Το ράλι τιμών στα τρόφιμα συνεχίζεται αν και ο πληθωρισμός σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ διαμορφώθηκε για τον Ιανουάριο στο 7% από 7,2% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2022. Η εικόνα, όμως, που καταγράφει τις πραγματικές διαστάσεις της κρίσης ακρίβειας στη χώρα μας, είναι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα που βρίσκεται το 15,4%.


Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα έφτασε από το 13,5% τον Σεπτέμβριο, στο 14,8% τον Οκτώβριο, άγγιξε το 15% τον Νοέμβριο για να κορυφωθεί στο 15,5% τον Δεκέμβριο, με τον Ιανουάριο του 2023 να βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με 15,4%, κάτι το οποίο δείχνει ότι συνεχίζεται η μεγάλη ακρίβεια στα «ράφια» των σούπερ μάρκετ.

Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις καταγράφονται στα τρόφιμα όπου αυξήθηκαν κατά 25% οι τιμές σε γαλακτοκομικά και αυγά, κατά 23,1% στα έλαια, κατά 19% στα κρέατα, κατά 18,6% στα δημητριακά και κατά 15,7% στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού. Αυξημένες ήταν οι τιμές και στα λαχανικά κατά 11%.

Υψηλότερο κατά 25% το κόστος στα στερεά καύσιμα, ενώ σημειώθηκε πτώση 15,4% στο ηλεκτρικό ρεύμα. Αντίθετα 34,7% μεγαλύτερο είναι το κόστος φυσικού αέριου.

Στις μεταφορές οι ανατιμήσεις φτάνουν το 52,4% στα αεροπλάνα, το 32,9% στα ταξί και το 26,7% στα πλοία. Άνοδος κατά 10,6% καταγράφεται στην ομάδα Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε έπιπλα και διακοσμητικά είδη, οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.

Πηγή: H AYΓΗ


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">