Recents in Beach

Στους δρόμους οι υγειονομικοί για τη διάλυση του ΕΣΥ-«Φρένο» στην επικοινωνιακή φιέστα Μητσοτάκη

 


Πανελλαδική πανυγειονομική κινητοποίηση πραγματοποιούν σήμερα, Τετάρτη, οι γιατροί και οι νοσηλευτές στον δημόσιο, κατεβαίνοντας στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη που επιχειρεί να διαλύσει τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ. Την ίδια ώρα, το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» (ΣΕΝΕ), ετοιμάζεται να βάλει «φρένο» στην επικοινωνιακή φιέστα που ετοιμάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη το απόγευμα στο αμφιθέατρο.

Από το πρωί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Νοσοκομείων έχει καλέσει σε συγκεντρώσει στην πλατεία Μαβίλη ενώ κατά τόπους έχουν αποφασιστεί κινητοποιήσεις στην περιφέρεια.

Η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Δεν μας αρμόζει ένα Σύστημα Υγείας που στα Νοσοκομεία θα κυριαρχούν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι και οι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές απασχόλησης» και προσθέτει ότι τα ράντζα δεν έχουν σταματήσει να εμφανίζονται στους διαδρόμους και οι ασθενείς ταλαιπωρούνται επί ώρες στα Επείγοντα λόγω έλλειψης προσωπικού και οργανωμένης Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.

Προσθέτει ότι στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων έκλεισαν 10 Νοσοκομεία πριν 10 χρόνια και από τότε «μεθοδεύεται η συρρίκνωση – συγχώνευση – κατάργηση τριάντα πέντε (35) Νοσοκομείων που απώλεσαν την νομική αυτοτέλεια, καθώς επίσης και άλλων Νοσοκομείων της περιφέρειας».

Αναφέρει ότι από διαχρονικές ευθύνες έχουμε τα λιγότερα νοσοκομειακά κρεβάτια από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λειτουργούν 3,5 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους (συνολικά 35.000 κλίνες) όταν στις άλλες χώρες της Ευρώπης λειτουργούν 5,3 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους.

Η Ομοσπονδία ζητάει, επίσης, την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων του κλάδου και την ενίσχυση των Νοσοκομείων με προσωπικό. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι αποτελούν το 35% των εργαζόμενων στα Νοσοκομεία και εάν απολυθούν θα μπει λουκέτο στα Νοσοκομεία.

Όλα αυτά, ενώ οι υγειονομικοί διαμαρτύρονται η κυβέρνηση Μητσοτάκη ετοιμάζεται για μία επικοινωνιακή φιέστα στις 5 το απόγευμα στο αμφιθέατρο του Ευαγγελισμού με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως θα παραστεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός…

Το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» (ΣΕΝΕ) τονίζει: «Αποτελεί πρόκληση για το σύνολο των εργαζομένων του Ευαγγελισμού, αλλά και τους χιλιάδες ασθενείς μας η διοργάνωση φιέστας που οργανώνει για αύριο (22/2) η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας παρουσία του πρωθυπουργού, με πρόσχημα την απονομή “τιμητικών βραβείων για το ΕΣΥ”, σε μέρα μάλιστα πανελλαδικής απεργίας που στόχο έχει την υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του ΕΣΥ και της Υγείας του λαού μας!».

Προσθέτει δε: «καλούμε όλους τους συναδέλφους του ΣΕΝΕ, των υπόλοιπων σωματείων υγειονομικών της Αττικής και των άλλων εργατικών σωματείων, το λαό μας, να υποδεχτεί αγωνιστικά τον πρωθυπουργό αύριο, διατρανώνοντας ότι ο Ευαγγελισμός θα παραμείνει Δημόσιος και Δωρεάν, προσβάσιμος σε κάθε άνθρωπο που τον έχει ανάγκη».

Διαμαρτυρία για την ιδιωτικοποίηση του «Αγία Σοφία»
Μετά τους υγειονομικούς τη «σκυτάλη» παίρνουν οι γονείς που διαμαρτύρονται για την ιδιωτικοποίηση του μοναδικού Παιδιατρικού Ογκολογικού Τμήματος στη χώρα στο Παίδων «Αγία Σοφία». Συγκεκριμένα, κινητοποίηση δρομολογεί ο Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Καρκίνο επισημαίνοντας: «την ώρα που έπρεπε να βρίσκονται στο προσκεφάλι των παιδιών τους».

«Ωστόσο, σημειώνουμε ότι με μια πρώτη ανάγνωση δεν προκύπτει το όφελος της πρότασης, καθώς όλα όσα περιγράφονται στο νομοσχέδιο ως οφέλη για τους ασθενείς είναι πράγματα που συμβαίνουν ήδη με την υφιστάμενη δομή και τρόπο λειτουργίας. Αντιθέτως, υπάρχει ανησυχία ως προς τον τρόπο λειτουργίας του νέου «κέντρου», καθώς δεν αποτελεί και δεν μπορεί να αποτελέσει αυτοτελή νοσοκομειακή μονάδα. Πρόκειται για εξωτερικά ιατρεία και θαλάμους νοσηλείας που εξαρτώνται άμεσα και καθημερινά από τα υπόλοιπα τμήματα και ειδικότητες των παιδιατρικών νοσοκομείων», τονίζουν.

«Απόλυτος εμπαιγμός»
Τον «απόλυτο εμπαιγμό» από την πλευρά της κυβέρνησης Μητσοτάκη στηλιτεύει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) για το νέο μισθολόγιο της κυβέρνησης για τους ιατρούς του ΕΣΥ.

Όπως εξηγούν ο νοσοκομειακοί γιατροί ενώ βρισκόμαστε στα τέλη Φλεβάρη, μόνο σε ελάχιστα νοσοκομεία έχουν δοθεί οι πολυδιαφημισμένες από τα κυβερνητικά Μέσα Ενημέρωσης «αυξήσεις». Για την συντριπτική πλειοψηφία των νοσοκομείων φαίνεται ότι οι όποιες μισθολογικές «αυξήσεις» θα δοθούν: -Για τους μόνιμους γιατρούς και τους αγροτικούς με τη μισθοδοσία Μαρτίου (27 Φεβρουαρίου 2023), ενώ για τους επικουρικούς με την μισθοδοσία Φεβρουαρίου (10 Μαρτίου 2023). -Τα αναλογούντα αναδρομικά φαίνεται ότι θα δοθούν για τους μόνιμους γιατρούς και τους αγροτικούς με τη μισθοδοσία Απριλίου (27 Μαρτίου 2023), ενώ για τους επικουρικούς με την μισθοδοσία Μαρτίου (10 Απριλίου 2023).Οι γιατροί εξηγούν οτι: Είναι εμφανές ότι οι καθαρές αυξήσεις στους γιατρούς ΕΣΥ (αν αφαιρεθούν κρατήσεις και φόροι) είναι πολύ πιο κάτω από 100 ευρώ το μήνα, πριν καν τις δούμε στο λογαριασμό μας έχουν εξανεμιστεί από την ακρίβεια, τις αυξήσεις στα καύσιμα και στο ρεύμα.Πιο συγκεκριμένα, ο Διευθυντής ΕΣΥ έχει μισθολογική αύξηση 90 ευρώ στο βασικό μισθό και 130 ευρώ στο νοσοκομειακό επίδομα, συνολικά 220 ευρώ μηνιαίως. Αντίστοιχα ο Επιμελητής Α΄ έχει συνολική αύξηση 205 ευρώ (85+120), ο Επιμελητής Β΄ 194 ευρώ (74+120) και ο ειδικευόμενος 180 (60+120).

Πηγή: Documento


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">