Recents in Beach

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ζήτημα χρόνου οι επίσημες ανακοινώσεις - Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο Αλέξης Τσίπρας

 


Αντίστροφα μετρά ο χρόνος σύμφωνα με πληροφορίες για την ανακοίνωση των υποψηφίων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε όλη τη χώρα. Τα ψηφοδέλτια που έχουν καταρτιστεί σχεδόν στο σύνολό τους για όλες τις εκλογικές περιφέρειες, συμπληρώνονται με ονόματα εκπλήξεις που θα οδηγήσουν, κατά την εκτίμηση της αρμόδιας Επιτροπής της Κουμουνδούρου στην επίτευξη του στόχου του κόμματος, που δεν είναι άλλη από την πρωτιά στις πρώτες εκλογές της απλής αναλογικής και το σχηματισμό κυβέρνησης με προοδευτικό πρόσημο. 

Η σχετική διαδικασία κατάθεσης προτάσεων για υποψηφιότητες ενόψει των επικείμενων εθνικών εκλογών έχει ήδη ξεκινήσει από τους θερινούς μήνες, με τις δυο νομαρχιακές επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης να έχουν κάνει γνωστές τις προτάσεις που υποβλήθηκαν στην Κουμουνδούρου. Κι αν και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνουν έτοιμοι για εκλογές εδώ και περίπου ένα χρόνο, ωστόσο οι λίστες κρατούνται ως «επτασφράγιστο» μυστικό και τα ονόματα τα γνωρίζουν άνθρωποι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. 

Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε την ανακοίνωση μέρους των ψηφοδελτίων πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, ώστε οι υποψήφιοι βουλευτές να μην χάσουν πολύτιμο χρόνο και να «τρέξουν» στις περιφέρειές τους επικοινωνώντας το μήνυμα για «πολιτική αλλαγή» την περίοδο των εορτών. Κάτι τέτοιο δεν έγινε. Ανακοινώσεις δεν υπήρξαν όμως, ούτε και κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου, όπως διέρρεαν πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος. Με τις κάλπες πλέον να είναι ορατές στον... ορίζοντα, οι ανακοινώσεις είναι πλέον θέμα κάποιων ημερών. Στόχευση του κόμματος είναι να δημιουργήσει ψηφοδέλτια ελκυστικά σε όλη τη χώρα, ενώ στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι νεαρές ηλικίες ψηφοφόρων και όσοι απέχουν, καθώς υπάρχει η εκτίμηση πως πρόκειται για προνομιακό πεδίο για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλωστε, όπως δηλώνει και η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πόπη Τσαπανίδου στην σημερινή «ΜτΚ» στις λίστες, η ανακοίνωση των οποίων είναι ζήτημα χρόνου «θα εκπροσωπούνται όλες οι κοινωνικές ομάδες που έχουν υποφέρει τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια» όπως λέει χαρακτηριστικά.

Οι σίγουροι και αυτοί που «ακούγονται» στην Α’ Θεσσαλονίκης

Το ψηφοδέλτιο της Α’ Θεσσαλονίκης θα απαρτίζεται από 21 υποψήφιους και υποψήφιες, μετά και την προσθήκη μιας έδρας στην συγκεκριμένη περιφέρεια, όπως προέκυψε από την πρόσφατη απογραφή. Αυτό σημαίνει ότι οι μισοί υποψήφιοι θα είναι άνδρες και οι άλλες μισές γυναίκες, σύμφωνα και με την απόφαση του τελευταίου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία για ποσόστωση 50% των δυο φύλων στα κομματικά όργανα και τα ψηφοδέλτια του κόμματος. Στην πρώτη εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης εκ νέου υποψήφιοι θα είναι οι σημερινοί πέντε βουλευτές του κόμματος. Ο λόγος για τους: Κατερίνα Νοτοπούλου, Γιάννη Αμανατίδη, Χρήστο Γιαννούλη, Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη και Κώστα Ζουράρη.

Μέχρι σήμερα, δεν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που θέλουν τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να επιλέγει ως μια από τις τρεις εκλογικές περιφέρειες τις οποίες έχει το δικαίωμα να επιλέξει την Α’ Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, το σενάριο συζητιέται εδώ και καιρό στα τοπικά «πηγαδάκια». Για την Α’ Θεσσαλονίκης επίσης ακούγεται το όνομα της τραγουδοποιού Τάνιας Τσανακλίδου. Ο Μάρκος Μπόλαρης, που στο παρελθόν υπήρξε βουλευτής του κόμματος στην Α’ Θεσσαλονίκης φέρεται να μετακινείται στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το νομό Σερρών, όπου εκλεγόταν βουλευτής στο παρελθόν. 

Για την Α’ Περιφέρεια ακούγονται επίσης τα ονόματα των Νεκταρίας-Ελευθερίας Αγγελάκη, όπως και της Δέσποινας Κετογλίδου, αλλά και της πρώην αντιδημάρχου Θεσσαλονίκης Έλλης Χρυσίδου που ήταν υποψήφια βουλευτής και το 2019. Πρόθεση να είναι υποψήφιος ξανά έχει εκφράσει σύμφωνα με πληροφορίες και ο πρώην βουλευτής Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ενώ «παίζουν» έντονα τα ονόματα του πρώην πρύτανη Γιάννη Μυλόπουλου, του πρώην βουλευτή και πρώην υπουργού Δημήτρη Μάρδα που μετακινείται από τη Β’ Περιφέρεια στην Α’ και του πρώην προέδρου του ΚΘΒΕ, Άρη Στυλιανού. Σε συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης τον περασμένο Ιούλιο έγιναν γνωστές οι αυτοπροτάσεις και οι ετεροπροτάσεις. Μεταξύ άλλων ακούστηκαν τα ονόματα των: Βάσως Βακουφτσή, Κωνσταντίνου Γιαννόπουλου, Παναγιώτη Ζαχαρούλη, Δανάης Θεοδωρίδου, Ρίας Καλφακάκου, Ιφιγένειας Καμτσίδου, Γαβριήλ Κερμανίδη, Χρήστου Κοκολίδη, Σπύρου Κουζινόπουλο, Σάσας Λαδά, Δημήτρη Λουκά, Θοδωρή Μπαλτά, Αθανάσιου Πάντσιου, Κωνσταντίνου Πανάκα, Φωτεινής Παπαδοπούλου, Χρήστου Ρόκο, Γιούλης Ρανέλλα, Μαρίας Τοπαλίδου, Δημήτρη Φουτάκη, Χρύσας Τζελέπη, Στέλλας Κωστοπούλου, Όλγας Ράπτου, Πέτρου Παππά, Βίλλυς Χατζηνικόλα, Γρηγόρη Γεροτζιάφα, Χρύσας Τζελέπη κ.ά.

Β’ Περιφέρεια

Στη Β’ Θεσσαλονίκης οι υποψήφιοι βουλευτές είναι 12. Υποψήφιοι βουλευτές θα είναι εκ νέου οι δυο σημερινοί βουλευτές του κόμματος Θεοδώρα (Δώρα) Αυγέρη και ο Σωκράτης Φάμελλος. Ακούγονται επίσης τα ονόματα των Σάκη Γκιουλέκα, Δημήτρη Ράβναλη, Ανδρέα Μουρατίδη, Τασούλας Γκαϊτατζή, Τριαντάφυλλου Αλμπάνη κ.ά.

Στη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση στην Κεντρική Μακεδονία ενόψει της αυριανής ανοιχτής ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στο «Ιβανώφειο Κλειστό Γυμναστήριο» στις 6.30 μ.μ. Τα κομματικά στελέχη, σύμφωνα με πληροφορίες εκφράζουν την αισιοδοξία και τη σιγουριά τους πως η πολιτική ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, η τρίτη μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, με κεντρικό σλόγκαν «Δικαιοσύνη παντού» θα έχει μαζική συμμετοχή. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν πηγές του τοπικού κόμματος, «οι προοδευτικοί πολίτες της Θεσσαλονίκης αναμένεται να δώσουν μαζικά το παρών για να ακούσουν από κοντά τις θέσεις και της προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, λίγο πριν την έναρξη της επίσημης προεκλογικής περιόδου». 

«Το τεράστιο κύμα ακρίβειας στην ενέργεια και τα βασικά αγαθά επιβίωσης, τα σκάνδαλα των υποκλοπών και των απευθείας αναθέσεων, και συνολικά η κρίση Δημοκρατίας στη χώρα διαμορφώνουν συνθήκες ανατροπής και πολιτικής αλλαγής», σημειώνουν, τονίζοντας παράλληλα ότι ο τοπικός κομματικός μηχανισμός είναι έτοιμος για την εκλογική μάχη. Σημειώνεται πως τις τελευταίες ημέρες εκατοντάδες μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν μαζικές εξορμήσεις σε κάθε γειτονιά της πόλης.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 05.02.2023


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">