Recents in Beach

Αποκλεισμός Κασιδιάρη / ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν μαζί την προβληματική τροπολογία

 


NΔ και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ υπερψήφισαν την προβληματική τροπολογία για το εκλογικό μπλόκο στο μόρφωμα Κασιδιάρη, με τον ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει «παρών» στην τελευταία ψηφοφορία που συμμετείχε στην παρούσα Βουλή. ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν. Σημειώνεται ότι δεν έγινε ονομαστική ψηφοφορία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ είχε προειδοποιήσει ότι η κυβέρνηση με την τροπολογία ανοίγει μία επικίνδυνη κερκόπορτα. Όπως ανέφερε, ο Πάνος Σκουρλέτης, «εμείς σε μια προσπάθεια να αναζητήσουμε τον κοινό τόπο καταθέσαμε μια πρόταση και σήμερα κάνοντας ένα ακόμη βήμα ήρθαμε και διατυπώσαμε μια άλλη πρόταση η οποία απαντάει στα ζητήματα που εμείς θέσαμε και που θεωρούμε προβληματικά όπως την ευθεία αναφορά στο άρθρο 29 του συντάγματος γιατί δεν πρέπει να ανοίξει αυτός ο ασκός του Αιόλου, αλλά και τα ζητήματα που σχετίζονται  με την πραγματική ηγεσία. Δεν εισακουστήκαμε. Ο υπουργός παρά τις νομοθετικές ρυθμίσεις που έκανε δεν έλαβε υπόψιν του τις αντιρρήσεις όχι μόνο τις δικές μας αλλά και άλλων δυνάμεων που επί της αρχής ειπώθηκαν σε σχέση με τη προτεινόμενη διάταξη. Έτσι ουσιαστικά ανοίγουμε μια κερκόπορτα που δεν ξέρουμε πού θα καταλήξει».


«Ουσιαστικά η κυβέρνηση επιλέγει με βάση το δικό της σκεπτικό να μη δημιουργηθούν οι όροι μιας πλατιάς πλειοψηφίας εντός του κοινοβουλίου που να στηρίξει μια διάταξη που θα έθετε ουσιαστικούς φραγμούς χωρίς να εγκυμονεί κινδύνους στη δράση των σύγχρονων ναζί.
Θεωρούμε λοιπόν ότι αυτός ο τρόπος, αυτή η εμμονή της κυβέρνησης δεν μας επιτρέπει να ψηφίσουμε τη συγκεκριμένη διάταξη, κατά συνέπεια θα οδηγηθούμε στο «παρών». Δεν θέλουμε να συμμετάσχουμε σε μια ρύθμιση η οποία θα έρθει να αλλάξει ενδεχομένως τον χαρακτήρα της ελληνικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας» υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.

Κατά την ομιλία του ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στη διάταξη της κυβέρνησης επισημαίνοντας: «Πως για την κρίση επί του συγκεκριμένου ζητήματος λαμβάνεται υπόψιν τυχόν καταδίκη υποψήφιου βουλευτή. Μια παρένθεση. Έχουμε καταθέσει τροπολογία με την οποία εξειδικεύονταν το άρθρο 29 πολύ συγκεκριμένα. Έλεγε πως κόμματα που η πολιτική δράση, οι καταστατικές διακηρύξεις ή το πολιτικό πρόγραμμα υποκινεί, προκαλεί ή διεγείρει σε φυλετικό, ρατσιστικό ή εθνικιστικό μίσος δεν εξυπηρετούν τη λειτουργία του πολιτεύματος ή που στελέχη τους έχουν καταδικαστεί με το 187 και 187α, εφόσον έχουν συντελεστεί αυτά τα αδικήματα με ρατσιστικό ή ναζιστικό κίνητρο».

Τόνισε πως ως αξιωματική αντιπολίτευση καλέσαμε την κυβέρνηση να συγκλίνει πάνω στις προτάσεις έγκριτων συνταγματολόγων, όπως οι Αλιβιζάτος, Κοντιάδης και άλλοι.

«Κάνουμε ένα βήμα πίσω και περιμένουμε από εσάς, τη κοινοβουλευτική πλειοψηφία να αποδείξετε ότι πραγματικά σας ενδιαφέρει η σύμπτωση των κομμάτων σε αυτή τη κρίσιμη ψηφοφορία. Ότι έχετε  τη στοιχειώδη ευθύνη απέναντι στη Δημοκρατία» τόνισε. 

Στη συνέχεια άσκησε κριτική στην επιχειρηματολογία Βορίδη σημειώνοντας ότι ο υπουργός Εσωτερικών επιχειρηματολογεί σε δυο επίπεδα. «Πρώτον, πως το φασιστικό ή ρατσιστικό κίνητρο είναι "ενδιάθετο" στοιχείο. Άρα δεν έχει σημασία ως προς τον προσδιορισμό της εγκληματικής πράξης. Ας κάνουμε, λοιπόν, ένα νοητικό πείραμα. Έστω ότι δε βάζουμε το ρατσιστικό και ναζιστικό κίνητρο, και, ας υποθέσουμε πως μετά από κάποιο καιρό ένα μέλος, ιδρυτικό ή άλλο, της ΝΔ σε συνεργασία με άλλους δυο, δηλαδή δημιουργώντας εγκληματική οργάνωση, έκανε παράνομες παρακολουθήσεις της ηγεσίας του στρατού. Τότε τι θα συμβεί; Θα απαγορευτεί η κατάρτιση συνδυασμού από τη ΝΔ».

Πηγή: H AYΓΗ


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">