Recents in Beach

Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ !!!

 


Του Ιωάννη Α. Σαρσάκη (Ανεξάρτητου Δημοτικού Συμβούλου Διδυμοτείχου)


Μετά από πολλές, άκαρπες και άστοχες ¨ψυχολογικές επιχειρήσεις¨ η δημοτική αρχή του Διδυμοτείχου αντιλήφθηκε, ότι μοναδική και άμεση λύση για την προσωρινή στέγαση της Σχολής Ψυχολογίας αποτελεί η παραχώρηση του κτιρίου του Δημαρχείου. 

Έτσι την Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023 επισκέφθηκε την πόλη μας, για πολλοστή φορά, ο υφυπουργός παιδείας κ. Άγγελος Συρίγος, στον οποίο κατατέθηκε η συγκεκριμένη πρόταση, η οποία ακολούθως επικυρώθηκε ομόφωνα από το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Από την επόμενη ημέρα ο δήμαρχος Διδυμοτείχου περιχαρής ανακοίνωνε στα ΜΜΕ τη μεγάλη επιτυχία αναφορικά με την προσωρινή στέγαση της Σχολής.

Το θέμα βέβαια είναι, ότι η πρόταση για να στεγαστεί προσωρινά η Σχολή Ψυχολογίας στο κτίριο του Δήμου δεν ακούστηκε για πρώτη φορά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Προσωπικά την είχα καταθέσει στο Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο (Ε.Δ.Σ.) που πραγματοποιήθηκε στις 24 Μαΐου 2021, με θέμα την εξεύρεση οριστικής λύσης στο ζήτημα των κτιριακών εγκαταστάσεων των σχολών Ψυχολογίας και Νοσηλευτικής. Επίσης είχα προτείνει να μισθώσει ο Δήμος το παλιό σινεμά ¨Ορφέας¨ επί της οδού Βενιζέλου, έτσι ώστε να υπάρξουν δύο αμφιθέατρα, τα οποία θα εξυπηρετούν και τις δύο σχολές, Ψυχολογίας και Νοσηλευτικής (της οποίας το μέλλον στο Διδυμότειχο είναι αμφίβολο). Μάλιστα ο πρόεδρος του Δ.Σ. με διέκοψε και μου είπε, ότι ο χώρος αυτός έχει ήδη μισθωθεί (γεγονός που δεν επαληθεύεται) !!!! Φανταστείτε τι κίνηση θα παρουσίαζε το κέντρο της πόλης μας με δύο αμφιθέατρα, όπου καθημερινά θα κινούνταν οι φοιτητές !!! 

Τότε έλαβα την άμεση και δίχως πολλή σκέψη απάντηση από τον δήμαρχο Διδυμοτείχου, ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει, διότι το κτίριο του Δήμου δεν έχει τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις. Η δημοτική αρχή τότε, δεν μπήκε καν στη διαδικασία να συζητήσει την παραπάνω πρόταση, την οποία στην ουσία απέρριψε μόλις την άκουσε. Όσον αφορά τις αδειοδοτήσεις, απ’ ότι φαίνεται τώρα το πρόβλημα ξεπεράστηκε, άρα θα μπορούσε να ξεπεραστεί και τότε.

Επί της ουσίας ο λόγος της άμεσης απόρριψης της πρότασής μου, ήταν η επιλογή-εμμονή της δημοτικής αρχής να παραχωρήσει το 3ο Δημοτικό Σχολείο, και η πρόταση αυτή τελικώς ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το Ε.Δ.Σ. Στο συγκεκριμένο Ε.Δ.Σ. κλήθηκα φυσικά κι εγώ να ψηφίσω για την παραχώρηση ή μη του υπόψη σχολείου. Τότε και πάλι ρώτησα τον δήμαρχο αν ο νομικός ειδικός σύμβουλός του, μπορεί να γνωμοδοτήσει σχετικά με τη δυνατότητα παραχώρησης του σχολείου, καθώς ήταν γνωστό ότι ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων θα κινούνταν νομικά ώστε να ακυρωθεί η απόφαση του Ε.Δ.Σ., (κάτι που βεβαίως έγινε και η απόφαση ακυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης). Ο δήμαρχος απάντησε, ότι ο νομικός σύμβουλος δεν ήταν σε θέση να γνωμοδοτήσει επί του θέματος και ότι αυτό θα το κάνουν αν χρειαστεί άλλες αρμόδιες υπηρεσίες!!! 

Ακόμη μία βιαστική και δίχως περίσκεψη απάντηση, καθώς είναι γνωστό πως οι νόμοι είναι συγκεκριμένοι και με βάση τα δεδομένα (βλ. προσφυγή συλλόγου γονέων), σαφώς και μπορούσε ο εκάστοτε νομικός σύμβουλος να γνωμοδοτήσει και να εκφράσει γνώμη περιγράφοντας, ότι ελλόχευε προφανής κίνδυνος ακύρωσης της απόφασης με αρνητικές συνέπειες για το μέλλον της Σχολής. Οπότε μη έχοντας συγκεκριμένη απάντηση επί του θέματος ξαναπρότεινα να παραχωρήσουμε το κτίριο του Δήμου και καταψήφισα την παραχώρηση του 3ο ΔΣ, καθώς διέβλεπα, ότι θα χάσουμε πολύτιμο χρόνο (γεγονός που επαληθεύτηκε), και ότι δεν είναι σωστό να κλείνουν σχολεία με το πρόσχημα ότι μειώνεται ο αριθμός των μαθητών. Καθήκον και χρέος της κάθε δημοτικής αρχής είναι να προσπαθεί να βελτιώσει τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, έτσι ώστε να παραμένει ο κόσμος στον Δήμο, και όχι να προδικάζει αβασάνιστα την μείωση του πληθυσμού καθώς και των Σχολικών Μονάδων.

Θα πρέπει να επισημάνω, ότι η πεισματική απόφαση να παραχωρηθεί το 3ο ΔΣ αναστάτωσε και δίχασε την κοινωνία, και έγινε η αφορμή να ακουστούν για την πόλη μας περιφρονητικά και ταπεινωτικά σχόλια από πολλές κατευθύνσεις. 

Να θυμίσω επίσης, ότι κατά το τέλος του 2020 υπήρχαν δημοσιεύματα και εξαγγελίες, ότι στο Διδυμότειχο θα δοθούν δύο σχολές, της Ψυχολογίας και της Διαιτολογίας και Διατροφής, και ότι μία άμεση παραχώρηση κτιριακών εγκαταστάσεων θα διευκόλυνε τον υφυπουργό κ. Συρίγο στο να δρομολογήσει μία τέτοια θετική εξέλιξη. Γεγονός που βεβαίως δεν επαληθεύτηκε, λόγω των καθυστερήσεων και των λανθασμένων αποφάσεων για την εύρεση προσωρινής στέγασης. 

Αν λοιπόν στο Ε.Δ.Σ. στις 24 Μαΐου 2021 παίρναμε την απόφαση παραχώρησης του κτιρίου της Δημαρχίας, τότε θα δινόταν μία άμεση λύση στην προσωρινή στέγαση της σχολής, ενδεχομένως να διεκδικούσαμε ακόμη μία σχολή, θα αποφεύγαμε την αναστάτωση και τον διχασμό της τοπικής μας κοινωνίας, καθώς και τα αρνητικά σχόλια, και από τον Οκτώβριο του 2022 στο Διδυμότειχο θα κατέφθαναν οι πρώτοι φοιτητές !!!

Αυτή την εξέλιξη των πραγμάτων μάλλον δεν την σκέφθηκαν στη δημοτική αρχή, καθώς πανηγυρίζουν για μία λύση που υιοθέτησαν με καθυστέρηση 21 μηνών !!! Στην ουσία με την καθυστέρηση αυτή χάθηκαν έσοδα για την πόλη ενός έτους, καθώς όπως γράφω παραπάνω η σχολή θα μπορούσε να λειτουργήσει από τον Οκτώβριο του 2022.

Αν δηλαδή τέλη Μαΐου του 2021 παραχωρούνταν το κτίριο του Δήμου, τότε από τον Ιούνιο του 2021 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022, θα είχαν περιθώριο 16 μηνών να οργανώσουν την μετεγκατάσταση του Δήμου και να δρομολογηθούν οι απαραίτητες εργασίες για τη διαμόρφωση των χώρων, προκειμένου να στεγαστεί η σχολή ή οι σχολές. Τώρα θα πρέπει να προλάβουν μέσα σε 7 μήνες.

Θα πρέπει να αντιληφθούμε άπαντες οι πολίτες του Διδυμοτείχου (ιδιαιτέρως οι επαγγελματίες και οι κάτοχοι διαμερισμάτων προς ενοικίαση), ότι με την καθυστερημένη κατανόηση του επείγοντος και με τις λάθος ενέργειες και αποφάσεις της δημοτικής αρχής, χάθηκαν έσοδα ενός έτους, και για ακόμη μία φορά η πόλη μας έγινε δέκτης αρνητικών και περιφρονητικών σχολίων. 

Εν κατακλείδι και αφού φτάσαμε στο αμήν, έστω και με καθυστέρηση, εύχομαι να πάνε όλα καλά και να λειτουργήσει η σχολή ψυχολογίας στο Διδυμότειχο από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, και γιατί όχι μετά από χρόνια οι πρώτοι πτυχιακοί φοιτητές να καταθέσουν εργασία με θέμα η ψυχολογία της ανεπάρκειας.  

Για του λόγου το αληθές στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να παρακολουθήσετε τα διαλαμβανόμενα στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο στις 24 Μαΐου 2021. Η δική μου τοποθέτηση στο 2:06:16 του βίντεο.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">