Recents in Beach

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν κρύβεται η συναντίληψη με τη Μελόνι...


 Η ανείπωτη τραγωδία στα ανοιχτά της Πύλου ρίχνει βαριά σκιά πάνω από την προεκλογική σκηνή. Το αλαλούμ, μάλιστα, που προέκυψε αναφορικά με την εμπλοκή του Λιμενικού πολλαπλασιάζει τα ερωτήματα που θέτει η κοινή γνώμη για τα αίτια της ανατροπής του αλιευτικού. Η παραδοχή του... Σώματος -έπειτα από τρεις ημέρες- ότι υπήρξε επιχείρηση πρόσδεσης του υπερφορτωμένου σκάφους επιβεβαίωσε τις σχετικές αναφορές των διασωθέντων του ναυαγίου. Νωρίτερα, εντούτοις, ο εκπρόσωπος του Λιμενικού υποστήριζε πως δεν υπήρχε καμία ενέργεια πρόσδεσης. Το γενικότερο κλίμα καχυποψίας επιτείνει και η απόλυτη μυστικότητα στην ποινική έρευνα που ζητά ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος.

Το πολύνεκρο ναυάγιο ανέδειξε εν πολλοίς και την υποκρισία που διέπει τη σημερινή Ν.Δ. έναντι του Γολγοθά των κατατρεγμένων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαφανίστηκε από το πολιτικό κάδρο κατά τη διάρκεια του τριήμερου εθνικού πένθους. Κάποια στελέχη δε της Ν.Δ. συνδύασαν την ασχετοσύνη με την αναλγησία, ενώ η πτέρυγα ΛΑΟΣ του κόμματος προσπάθησε να συγκρατήσει το δηλητήριό της.

Η επίκληση του εθνικού πένθους δεν ηχεί πειστικά για την απουσία και τη σιωπή του Κ. Μητσοτάκη. Οι Αλέξης Τσίπρας και Δημήτρης Κουτσούμπας έσπευσαν να μεταβούν στην Καλαμάτα, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης έδωσε το στίγμα του κόμματός του με συνεντεύξεις στα ΜΜΕ. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. περιορίστηκε σε μια γραπτή δήλωση όταν διαφάνηκε η ασύλληπτη διάσταση της τραγωδίας. Σ’ αυτή τη δήλωση εστίασε στις ευθύνες των διακινητών.

Η μονομερής ανάδειξη της αυτονόητης εγκληματικής δράσης των διακινητών σε ένα τόσο σύνθετο ανθρωπιστικό ζήτημα θεωρήθηκε ως προσπάθεια κουκουλώματος των γαλάζιων πολιτικών της τελευταίας τετραετίας. Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περί απάνθρωπων πρακτικών στα σύνορα δεν σχολιάστηκε ποτέ από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αγνοείται, επιπροσθέτως, η τύχη του αιτήματος της Κομισιόν προς τις ελληνικές Αρχές περί διενέργειας ανεξάρτητης έρευνας για τις βίαιες επαναπροωθήσεις που αποκάλυψε δημοσίευμα των New York Times. Επιπλέον, στις συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με την ακροδεξιά πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι αναδεικνυόταν η συναντίληψη στη διαχείριση των προσφυγικών ρευμάτων, χωρίς να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες οι τότε ένοικοι του Μαξίμου. Η Μελόνι, μάλιστα, είχε δηλώσει κάποτε ότι κάθεται στο «ίδιο θρανίο» με τον Κ. Μητσοτάκη στις συνόδους κορυφής.

Αντιθέτως, ο φράχτης του Έβρου κατέστη το σύμβολο της προεκλογικής γαλάζιας προπαγάνδας έναντι της «πολιτικής ανοιχτών συνόρων» που η Ν.Δ. προσάπτει στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στο εσωτερικό της χώρας δε, ο Κ. Μητσοτάκης επιχειρούσε να πείσει ότι με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρη Παπαδημούλη επιχειρήθηκε το «πάγωμα» της κοινοτικής χρηματοδότησης του φράχτη. Στον διεθνή Τύπο, ωστόσο, αναγνώριζε την άρνηση των Ευρωπαίων (ακόμα και ενός τμήματος του ΕΛΚ) να χρηματοδοτήσουν τον φράχτη.

Διακαναλική αντί ντιμπέιτ και ενημέρωση 107

Η τορπίλη που έριξε η Ν.Δ. στην προοπτική διεξαγωγής του ντιμπέιτ αποτελεί μέρος του γαλάζιου σχεδίου ώστε να αποφύγει ο Κ. Μητσοτάκης τις… κακοτοπιές. Βασικό μέλημα, εξάλλου, του υποψήφιου πρωθυπουργού ήταν να αποφύγει το πολιτικό πρέσινγκ άλλων πολιτικών αρχηγών αφενός για την πολιτική του στο προσφυγικό και αφετέρου για την κρυφή ατζέντα σε εργασία και δημόσια Υγεία. Το επικοινωνιακό επιτελείο της Ν.Δ. προτίμησε τη σιγουριά της σημερινής διακαναλικής συνέντευξης Τύπου, όπου η διαδικασία θα είναι κομμένη και ραμμένη στα γαλάζια μέτρα: οι εκπρόσωποι των αντιπολιτευόμενων ΜΜΕ -όπως της ΑΥΓΗΣ- έχουν αποκλειστεί με πρόσχημα την πίεση του χρόνου.

Μηταράκης και Κυρανάκης έδειξαν το πρόσωπο της Ν.Δ.

Η εξαφάνιση Μητσοτάκη από τη δημόσια σφαίρα, στη σκιά ενός από τα πιο πολύνεκρα ναυάγια της πρόσφατης ευρωπαϊκής Ιστορίας, αποδίδεται σε μικροκομματικά κίνητρα. Ακόμα και η διαγραφή του Σπύρου Κρικέτου από τη Ν.Δ. λόγω χυδαίου ρατσιστικού παραληρήματος ανακοινώθηκε ότι έγινε από τον γραμματέα Παύλο Μαρινάκη. Όπως αναφέρει δε στην ΑΥΓΗ της Κυριακής πρώην υπουργός της Ν.Δ., «ο Μητσοτάκης, μέσω της σιωπής, επιδιώκει να διατηρήσει το προφίλ του ηγέτη που -όπως ο ίδιος επαίρεται- κατόρθωσε να μηδενίσει τις προσφυγικές ροές στα χρόνια της διακυβέρνησής του. Είναι σαφές ότι δεν επιθυμούσε να εμπλακεί σε μια τόσο σοβαρή υπόθεση, που θα απαιτούσε δηλώσεις πολιτικής ανθρωπιάς και ευαισθησίας». Ως γνωστόν, άλλωστε, κεντρική στόχευση της Ν.Δ. είναι η συμπίεση των κομμάτων που κινούνται στα δεξιά της προκειμένου να διασφαλίσει μια ευρεία αυτοδυναμία. Ο Κ. Μητσοτάκης σιώπησε για να μην δώσει λαβές στους επικριτές του.

Υπήρχαν στελέχη της Ν.Δ., εντούτοις, που -για πολλούς- αποτύπωσαν το σύγχρονο στίγμα της παράταξης. Ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης απέδωσε τις προσφυγικές ροές στο ότι η Ευρώπη «επιβραβεύει όσους φτάνουν παράνομα». Ο Κ. Κυρανάκης δε ισχυρίστηκε πως «η Ελλάδα δεν είχε υποχρέωση να ασχοληθεί με ένα περιστατικό που αφορά τη Λιβύη και την Ιταλία».

Καμουφλάρουν την κρυφή ατζέντα

Αναφορικά με την ευρύτερη εικόνα, η Ν.Δ. θα επιχειρήσει στην τελική ευθεία των εκλογών να «καμουφλάρει» τα σχέδιά της στα πεδία της οικονομίας, της εργασίας και του κοινωνικού κράτους. Ο υποψήφιος πρωθυπουργός θα επιμείνει στη δέσμευση ότι, σε περίπτωση εκλογής του, ο μέσος μισθός θα φτάσει στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διπλής προεκλογικής περιόδου, απέφυγε εντούτοις να κάνει νύξη στο αίτημα των συνδικάτων για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Στον απόηχο, μάλιστα, των κυνικών δηλώσεων του Σπύρου Πνευματικού, ο Κ. Μητσοτάκης επανήλθε στην εξαγγελία για 10.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ σε βάθος τετραετίας. Οι συνδικαλιστές υγειονομικοί, ωστόσο, έχουν ήδη προειδοποιήσει για τη δρομολόγηση 13.000 συνταξιοδοτήσεων. 

Σιωπή, τώρα, για τη Ροδόπη


Τέλος, η Πειραιώς εκπέμπει το μήνυμα ότι δεν θα δοθεί συνέχεια στο θέμα της Ροδόπης. Σε μπούμερανκ, άλλωστε, μετατράπηκε για τον Κ. Μητσοτάκη η άθλια προπαγάνδα της Ν.Δ. Λίγες ώρες αφότου ο υποψήφιος πρωθυπουργός ζήτησε από τους δύο υποψήφιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στη Ροδόπη πιστοποιητικά εθνικοφροσύνης, αποκαλύφθηκε ότι ο υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. στην ίδια εκλογική περιφέρεια Μουσαφά Κατραντζή έκανε λόγο (σε προεκλογική συνέντευξή του στον τουρκικό Τύπο) για «Τούρκους της Δυτικής Θράκης». Από την οδό Πειραιώς μέχρι την Παρασκευή το βράδυ δεν είχε γίνει κανένα σχόλιο για το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Δημοκρατία, που αφήνει έκθετους τους εμπνευστές αυτής της ψηφοθηρικής τυχοδιωκτικής τακτικής της Ν.Δ.


Η ΑΥΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">