Recents in Beach

Σπύρος Δέδογλου: Ο ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε τον ιστορικό του κύκλο - Ανάγκη η δημιουργία νέου κόμματος.


Του Σπύρου Δέδογλου 

Εάν φτάσουμε στις διαδικασίες συνεδρίων, του διαρκούς και του έκτακτου, χωρίς να αναλύσουμε τα αίτια της συντριβής και αναλωθούμε μόνο στην εκλογή νέου προέδρου μέσα από μηχανισμούς, η πορεία του κόμματος προς την συρρίκνωση θα είναι προδιαγεγραμμένη.

Το πρώτο, κατά την άποψη μου, που πρέπει να κάνουμε, είναι να δεχθούμε ότι ο ιστορικός κύκλος του ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε, βεβαίως αυτό έγινε με θετικό πρόσημο, αλλά σήμερα είναι σχεδόν αδύνατο να παραμείνει κόμμα εξουσίας.

Τη δεύτερη παραδοχή που πρέπει να κάνουμε είναι ότι η Προοδευτική Συμμαχία ήταν μεσοβέζικη λύση, για αυτό και δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.

Το 2018 μετά την έξοδο από τα μνημόνια υπήρχε η δυνατότητα από εμάς της διαμόρφωσης ενός νέου πολιτικού σκηνικού, όπου το νέο κόμμα που θα αντικαθιστούσε τον ΣΥΡΙΖΑ, θα ήταν κυρίαρχο όχι μόνο στον προοδευτικό χώρο αλλά στο σύνολο της πολιτικής.

Νομίζω όμως σήμερα δεν συνεισφέρει στο διάλογο η οποιαδήποτε ανάλυση εκείνης της πρότασης. Σήμερα πρέπει να δούμε τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην χώρα, με τη δεξιά στο σύνολο της, να είναι για πρώτη φορά πλειοψηφία μετά το 1974.

▪ Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως τον γνωρίσαμε και τον ζήσαμε μέχρι σήμερα, έκλεισε τον κύκλο του, γιατί επιτέλεσε το ιστορικό του καθήκον, που ήταν η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια.

▪ Για να προχωρήσουμε όμως προς το νέο, θα πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε την ανάγκη επανασύνδεσης με τις αρχές μας.

▪ Δεν μπορούμε να κάνουμε βήμα σίγουρα εάν:

▪ δεν αντικατασταθεί ο ατομικισμός από τη συλλογικότητα και αν δεν κυριαρχεί η ανιδιοτέλεια έναντι των προσωπικών επιδιώξεων.

▪ Αν η ηθική δεν αποτελεί αυτονόητο δεδομένο για όλους.

Το νέο κόμμα θα πρέπει να καλύπτει όλο τον ιδεολογικό χώρο από το προοδευτικό κέντρο έως την ριζοσπαστική αριστερά.

Έγινε βέβαια προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά αυτή δεν στηρίχθηκε από μια μερίδα συντρόφων που θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ να εκφράζει μόνο τη ριζοσπαστική αριστερά.

Για αυτό δεν πρέπει να είναι ταμπού η αλλαγή του ονόματος το οποίο θα πρέπει να σηματοδοτεί την νέα ταυτότητα.

✔ Το νέο σύγχρονο Ευρωπαϊκό προοδευτικό κόμμα θα πρέπει να αλλάξει ακόμη και τη δομή της οργάνωσης, να είναι κόμμα παραγωγής πολιτικής και όχι μόνο οργανωτικής δουλειάς.

✔ Πρέπει οι θέσεις να είναι καθαρές και να γίνονται ευδιάκριτες από τους πολίτες, να δείχνουν επίσης τις διαφορές από τη νεοδεξιά του Μητσοτάκη.

✔ Οφείλουμε να έχουμε καθαρή θέση στα Εθνικά μας ζητήματα, στα Ελληνοτουρκικά και στο μεταναστευτικό και μία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και επαναφορά του δόγματος Θράκη -Αιγαίο - Κύπρος.

Ένα σύγχρονο προοδευτικό - αριστερό κόμμα οφείλει να οργανώσει την περιφερειακή συγκρότηση του κράτους και την σύγκλιση του κέντρου με την περιφέρεια.

Η παραγωγική ανασυγκρότηση, εκτός των άλλων χρειάζεται και ένα νέο μοντέλο Αγροτικής Ανάπτυξης, για γίνει ο ένας πυλώνας της οικονομίας μαζί με τον τουρισμό.

Το νέο κόμμα δεν μπορεί να εκφράζει το αόριστο " Κοινωνική Πλειοψηφία", αλλά συγκεκριμένα τις κοινωνικές ομάδες των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, των αυτοαπασχολούμενων, μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των αγροτών κλπ.

Πρέπει οι υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος, να καταθέσουν την πολιτική τους πλατφόρμα, αλλά και να την αναλύσουν, ώστε τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος να κάνουν με πολιτικά κριτήρια την επιλογή τους.

Σπύρος Δέδογλου

Τυχερό, Νομού Έβρου, 14/07/2023

Πρώην Συντονιστής Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ ΕΒΡΟΥ & Υποψήφιος Βουλευτής 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">