Recents in Beach

Βραδιά Ποίησης με τη Νάνη Σαρίδου


 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου (Ε.ΠΟ.Φ.Ε.)

σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την πολιτιστική δράση

αφιερωμένη στο ποιητικό έργο της Νάνης Σαρίδου - ιατρός, ποιήτρια, ζωγράφος, συγγραφέας

με τίτλο

 

Βραδιά Ποίησης με τη Νάνη Σαρίδου

 

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023 | ώρα 8 μμ.

Νομαρχείο ΈβρουΑλεξανδρούπολη

 

Απαγγελία ποιημάτων

Νάνη Σαρίδου 

Ειρήνη Αποστολίδου

Πρόεδρος Ένωσης Γυναικών Ελλάδας/Παρ. Αλεξανδρούπολης

 

Μουσική επιμέλεια

Μάγια Βενετικίδου, βιολί

Κωνσταντίνος Βενετικίδης, τσέλο

Άντζελα Γεφτουσένκο, ακορντεόν

 

Παρουσιάζει η Στεφανία Αμοιρίδου

Επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών

του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

 

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.

 

Η πολιτιστική δράση τελεί υπό την αιγίδα της

Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – Περιφερειακή Ενότητα Έβρου

 

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

Νάνη Σαρίδου

(σύντομο βιογραφικό)

Η Νάνη Σαρίδου είναι ιατρός-καρδιολόγος. Γεννήθηκε στο Ρουστάβι της Γεωργίας. Προέρχεται από οικογένεια γιατρών και δασκάλων. Η ίδια δηλώνει ότι, εάν δεν την κέρδιζε η ιατρική, θα γινόταν καλλιτέχνης,  επαγγελματίας ζωγράφος ή λογοτέχνης.

Από το 1996 ζει και εργάζεται στην Αλεξανδρούπολη ως ιατρός. Παράλληλα, δραστηριοποιείται ως ποιήτρια, μεταφράστρια λογοτεχνικών κειμένων από τα ρωσικά στα ελληνικά και ως ζωγράφος.

Τη ζωγραφική διδάχθηκε στη Σχολή Ζωγραφικής (Ρουστάβι, Γεωργία) και στη Σχολή Καλών Τεχνών (Τιφλίδα, Γεωργία). Στη Λευκωσία (Κύπρος) η Νάνη Σαρίδου παρακολουθεί μαθήματα αγιογραφίας, όπου για μικρό χρονικό διάστημα (1997-1998) εργάζεται ως αγιογράφος.

Με την ατομική της έκθεση με θέμα «Βυζαντινή αγιογραφία και ελεύθερο σχέδιο» (2000) στη Σαμοθράκη, η Νάνη Σαρίδου αποτίει το φόρο τιμής στο νησί, όπου εργάστηκε ως αγροτική ιατρός.

Η δεύτερη της ατομική έκθεση, εντάσσεται στο πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου Αλεξανδρούπολης «Ελευθέρια 2006».

Η ίδια φιλοτεχνεί τα εξώφυλλα βιβλίων και περιοδικών, αλλά και διαφορά λογοτεχνικά δοκίμια.

Ομιλεί πέντε γλώσσες. Συγγράφει κυρίως στα ρωσικά, αλλά και στα ελληνικά και τουρκικά.

Είναι δημιουργός πέντε ποιητικών συλλογών. Το τρίτο της βιβλίο, «Οι πίνακες του Ερμή» (2020), εκδόθηκε στα ελληνικά και στα ρωσικά.

Η Νάνη Σαρίδου μετέχει ως ποιήτρια και ζωγράφος στις πολιτιστικές εκδόσεις του περιοδικού «Ιατρικές Ώρες», που εκδίδει ο Ιατρικός Σύλλογος Έβρου. Η ποίησή της, μεταφράστηκε στα γερμανικά, ουκρανικά, αζέρικα, καταλανικά, ισπανικά και στα εβραϊκά!

Διακρίσεις:

Στο Διαγωνισμό «Ποίηση και Λογοτεχνία - Ευρώπη 2019», στα πλαίσια του 1ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Α.Σ. Πούσκιν, κερδίζοντας την 3η θέση, όπου έλαβε βραβείο για τη σημαντική πολιτιστική της συνεισφορά, προώθηση και διατήρηση της ρωσικής γλώσσας.

Το 2021 κερδίζει τον τίτλο «Συγγραφέας – Φινετσάτη Πένα» στον Ποιητικό Διαγωνισμό του Παγκόσμιου Φεστιβάλ Λογοτεχνίας «Ρωσικό Στυλ 2021».

Στον 7ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης Δήμου Λευκάδας 2021,  τον οποίο διοργάνωσαν ο  Σύνδεσμος Φιλολόγων Λευκάδας και η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, η Σαρίδου  βραβεύτηκε  με τον 1ο Έπαινο για το ποίημά της « Η Ιεραποστολή».

Τα έργα της έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και σε εφημερίδες της Ελλάδας, του Ισραήλ, της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Η προτελευταία της ποιητική συλλογή εκδόθηκε το 2021 σε δύο γλώσσες (Ρωσικά και Αζέρικα) στο Αζερμπαϊτζάν, σε συνεργασία με τον γνωστό ποιητή Σαδάι Σεκερλή.

Το 2021 μαζί με την ταλαντούχο τραγουδίστρια και συνθέτη Γαλίνα Στρελκόβα (Ρωσία) κυκλοφορεί το ακουστικό (ηχητικό) της βιβλίο «Επιστροφή στην Εδέμ».

Το 2022 στο Βερολίνο εκδίδεται το ποιητικό σύγγραμμα της Βαλεντίνα Τσαικόβσκαγιας «Ο δρόμος των κατόπτρων» σε μετάφραση της Νάνης Σαρίδου στα ελληνικά.

Από το 2018 η Νάνη Σαρίδου είναι μέλος της «Οργάνωσης Συγγραφέων της Μόσχας- Ένωσης Συγγραφέων της Ρωσίας», και από το 2019 είναι μέλος της «Διεθνούς Ένωσης Λογοτεχνών». Από το 2020 είναι μέλος της «Διεθνούς Αδελφότητας Συγγραφέων».Με εκτίμηση,

Για την Ε.ΠΟ.Φ.Ε.

Το Διοικητικό Συμβούλιο


Ο Πρόεδρος

Κελεμίδης Δημήτρης


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">