Recents in Beach

Τροχαία αυτοκινητοδρόμων ζητάει ο Αναστάσιος Δημοσχάκης

 


Η ΊΔΡΥΣΗ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΩΝ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΘΑ ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΔΙΑΚΙΝΗΤΩΝ, Η ΟΠΟΙΑ ΣΥΝΙΣΤΑ ΑΜΕΣΟ ΚΙΝΔΥΝΟ!

Κατάθεση Γραπτής Ερώτησης

Την πρώτη Γραπτή  Ερώτηση κατέθεσε σήμερα (14/7) ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της Αστυνομίας, Αναστάσιος Δημοσχάκης, προς τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Μετανάστευσης, Δικαιοσύνης και Υποδομών-Μεταφορών.

Στο επίκεντρο αυτής, βρίσκεται η αναγκαιότητα «θωράκισης» του οδικού δικτύου της περιοχής, προκειμένου να αποτραπούν αποτελεσματικά οι εγκληματικές ενέργειες που διενεργούνται από την διακίνηση παράτυπων μεταναστών.

 

Αναφερόμενος στα τρία τροχαία δυστυχήματα που συντελέστηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα στον αυτοκινητόδρομο της Ν.Εγνατίας αλλά και στο διασυνοριακό σημείο των Κήπων, με αποτέλεσμα τον μοιραίο θάνατο τριών Εβριτών, υπογραμμίζει την αναγκαιότητα διασφάλισης συνεχούς ελέγχου και 24ωρης επιτήρησης του αυτοκινητοδρόμου& όχι μόνο..

Υπογραμμίζεται ότι το φαινόμενο της ταχείας και ακώλυτης μετάβασης στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, πολλές φορές ακόμα και εντός του αστικού ιστού, είναι συχνό & απόλυτα επικίνδυνο!

 

Τονίζεται δε, ότι σαφέστατα οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές κάνουν σοβαρές & ουσιαστικές επιχειρήσεις ευρείας κλίμακος με επιτυχία, ωστόσο οι εμπλεκόμενοι δεν έχουν συναίσθηση του κινδύνου, ούτε και οι ποινικές συνέπειες είναι επαρκώς αποτρεπτικές…

 

Για τον λόγο αυτό, προτείνει ως αποτελεσματική και δοκιμασμένη λύση, την ίδρυση Τμημάτων Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων.

 

Μάλιστα δε, η πιθανή πιλοτική ίδρυση του πρώτου Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμου Κήπων - Μέστης Έβρου θα ήταν ελπιδοφόρος και αναγκαία για την ευαίσθητη περιοχή μας.

 

Απευθυνόμενος προς τους αρμόδιους Υπουργούς λοιπόν, ρωτά εάν υπάρχει ο σχεδιασμός να εξεταστεί η εφαρμογή του ως άνω προτεινόμενου θεσμού καθώς και εάν υπάρχει η πρόθεση αυστηροποίησης των προβλεπόμενων ποινικών διατάξεων για τις σχετικές παραβάσεις; 

 

Ακολουθεί αναλυτικά η Γραπτή Ερώτηση :

 

 

Αλεξ/πολη, 14/7/2023

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ : 1. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

2. Υπουργό Μετανάστευσης

3. Υπουργό Δικαιοσύνης

4. Υπουργό Υποδομών- Μεταφορών

 

ΘΕΜΑ: Η ΊΔΡΥΣΗ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΩΝ, ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΘΑ «ΘΩΡΑΚΙΣΕΙ» ΤΗ ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ!

Η ΛΗΨΗ ΑΜΕΣΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΕΒΡΙΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ & ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ!! 

Η Λαθροδιακίνηση απειλεί την οδική ασφάλεια του Νομού μας, γιατί πρόσφατα συγκλονίστηκε από τα επαναλαμβανόμενα μοιραία τροχαία ατυχήματα.

Αναδεικνύεται η αναγκαιότητα της οδικής προστασίας του Έβρου με τη λήψη  σοβαρών μέτρων φυσικής, τεχνικής και ηλεκτρονικής μορφής  σε συνδυασμό με την αυστηροποίηση του Κ.Ο.Κ.

Στις 15/04/2023 σημειώθηκε πολύνεκρο τροχαίο στο 59ο χλμ. στον κόμβο της Μάκρης Αλεξ/πολης προς Κομοτηνή, όταν όχημα στο οποίο επέβαιναν δέκα (10) οικονομικοί μετανάστες, για λόγους διαφυγής εισήλθε με ιλιγγιώδη ταχύτητα στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας του κλειστού Αυτοκινητοδρόμου της Ν.Εγνατίας 

Αποτέλεσμα ήταν η σφοδρή μετωπική σύγκρουση με ΙΧ αυτοκίνητο που οδηγούσε 45χρονος Εβρίτης, ο οποίος επέστρεφε από την εργασία του και ο οποίος εν τέλει έχασε τη ζωή του.

Επίσης στις  6/07/2023, σημειώθηκε νέο θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα στον Αυτοκινητόδρομο της  Ν.Εγνατίας & συγκεκριμένα στον γνωστό  κόμβο του Αρδανίου με τον κάθετο οδικό άξονα του Νομού..

Όταν Ι.Χ. που οδηγούσε διακινητής οικονομικών μεταναστών, εισήλθε & πάλι για λόγους διαφυγής στο αντίθετο ρεύμα πορείας και συγκρούστηκε με έτερο Ι.Χ.  στο οποίο επέβαινε 70χρονος Εβρίτης με προορισμό  τον χώρο της εργασίας του.

Αποκορύφωμα των θανατηφόρων ατυχημάτων που σημειώνονται στη περιοχή είναι & το πρόσφατο περιστατικό (07/07/2023), που συνέβη στον Αυτοκινητόδρομο Ν.Εγνατίας προ του διασυνοριακού Σημείου Εισόδου -Εξόδου των Κήπων Έβρου.

Σε συνέχεια έντονου διαπληκτισμού στο εν λόγω σημείο, κάτοικος Γεμιστής  Αλεξ/πολης, αφού δέχτηκε άγρια επίθεση, παρασύρθηκε από Τούρκο οδηγό, ο οποίος χρησιμοποίησε το όχημά του ως όπλο με συνέπεια να μεταφερθεί σε σοβαρή κατάσταση στο ΠΓΝΑ, όπου και τελικά απεβίωσε.

Τα προαναφερόμενα τροχαία δυστυχήματα, αναδεικνύουν ως μείζον το ζήτημα του συνεχούς ελέγχου και της 24ωρης επιτήρησης των αυτοκινητοδρόμων, βάσει σχεδίων,  αποτρέποντας εγκληματικές ενέργειες από αδίστακτους  λαθροδιακινητές  που μετακινούνται από τα αστικά κέντρα προς τον Έβρο & αντιθέτως.

 

Το φαινόμενο της ταχείας- ακώλυτης- δολοφονικής μετάβασης στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας είναι δυστυχώς συχνό, πολλές φορές ακόμη & μέσα στον αστικό ιστό των τοπικών κοινωνιών μολονότι οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές κάνουν σοβαρές & ουσιαστικές επιχειρήσεις ευρείας κλίμακος με επιτυχία…

 

Εκτιμάται ότι επειδή οι εμπλεκόμενοι δεν έχουν συναίσθηση του κινδύνου, αλλά ούτε και οι ποινικές συνέπειες είναι επαρκώς αποτρεπτικές θα συνεχίσουν την καταδρομική & δολοφονική’  συμπεριφορά τους με ενδεχόμενο επέκτασης & σε άλλες περιοχές της ΑΜ-Θ, ακόμη & της Χώρας από άλλες ομάδες & για άλλα αδικήματα… 

 

Επειδή η εν λόγω τροχονομική παράβαση από αμέλεια τιμωρείται με επιβολή προστίμου & διοικητικής ποινής (αφαίρεση διπλώματος πινακίδων κ.ά) εκτιμάται ότι επιβάλλεται αυστηροποίηση της αντιμετώπισης ως προς το ύψος των ποινών.

 

Μία δοκιμασμένη λύση για την επίτευξη αποτελεσματικότερης διαχείρισης του φαινομένου, αποτελεί ένας θεσμός τον οποίο πίστεψα και προώθησα, από όλα τα αξιώματά μου μέσα από το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, αυτό των Τμημάτων Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων.

 

Η Ν.Εγνατία, κλειστός αυτοκινητόδρομος Κήπων- Ηγουμενίτσας -είχε σχεδιαστεί επί Αρχηγίας μου στην Αστυνομία-  με την ολοκλήρωση του να θωρακιστεί με εννέα (9) αρμόδια Τμήματα, ώστε να αστυνομεύεται επαρκώς, προκειμένου να επιτυγχάνονται τα υψηλότερα επίπεδα ασφαλείας. Μέχρι σήμερα κανένα Τμήμα δεν λειτουργεί…

 

 

 Η ενδεχόμενη πιλοτική ίδρυση του πρώτου Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμου Κήπων - Μέστης Έβρου θα ήταν ελπιδοφόρος και αναγκαία για την ευαίσθητη περιοχή μας.

 

 

Λαμβάνοντας υπόψιν τα ανωτέρω ερωτάσθε:

 

 

·       Προτίθεστε να εξετάσετε το ενδεχόμενο πιλοτικής σύστασης Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμου (Νέα Εγνατία) στο τμήμα Κήπων-Μέστης Έβρου για να εξασφαλίζεται αποτελεσματική αστυνόμευση και πρόληψη σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων;

 

·       Προτίθεστε να προβείτε στην αυστηροποίηση των προβλεπόμενων ποινών για τις περιπτώσεις οβιδιακής μετάβασης οχημάτων στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας αυτοκινητοδρόμων με σκοπό τη διαφυγή τους, με ενδεχόμενο δόλο για τις καταστροφικές συνέπειες που μπορούν  να προκαλέσουν οι πράξεις τους;


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">