Recents in Beach

Politico: Μην αρρωσταίνετε στην Ελλάδα - Λείπουν οι γιατροί από τα νησιά

 


Πρώτο θέμα στο Politico οι ελλείψεις γιατρών στα ελληνικά νησιά που «βουλιάζουν» από τουρίστες.

Εκτενές ρεπορτάζ σχετικά με τις ελλείψεις που υπάρχουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας μας, φιλοξενεί το Politico, με αφορμή τα τεράστια κύματα τουριστών που επισκέπτονται τα ελληνικά νησιά στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ειδικότερα, το πρώτο θέμα του διεθνούς μέσου κάνει λόγο για τον θάνατο μιας έγκυου και του αγέννητου παιδιού της, αναφέροντας ότι είναι μόνο δύο από τους τουλάχιστον εννέα θανάτους που θα μπορούσαν να αποφευχθούν στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι, οι οποίοι σημειώθηκαν εξαιτίας των χρόνιων ελλείψεων σε ασθενοφόρα και προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης.

Ορισμένα νησιωτικά νοσοκομεία δεν έχουν μόνιμους γενικούς ιατρούς, βασιζόμενοι εξ ολοκλήρου σε έναν κύκλο βραχυπρόθεσμης κάλυψης που καλύπτεται από προσωπικό από την ηπειρωτική χώρα. Και οι υπηρεσίες ασθενοφόρων βρίσκονται σε ακόμη χειρότερη κατάσταση. Σε πολλά νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, μόλις ένα ασθενοφόρο είναι διαθέσιμο όλο το 24ωρο.

Ωστόσο ακόμα και όταν το κράτος αποφασίζει να κάνει προσλήψεις, οι προσπάθειες αποτυγχάνουν με το προσωπικό να αρνείται να μετακομίσει στα νησιά, όπου το κόστος ζωής έχει γίνει δυσβάσταχτο λόγω της αύξησης του τουρισμού.

«Έχουμε στείλει αρκετούς διασώστες (υγειονομικής περίθαλψης) από την υπόλοιπη χώρα στα νησιά για να καλύψουν τις ανάγκες της εποχής», είπε ο Μαθιόπουλος.

«Αντιεπιστημονική αναζήτηση γρήγορων λύσεων»

politico_ellda.JPG

Τον Ιούνιο, μια 63χρονη γυναίκα στην Κω έχασε τη ζωή της στο πίσω μέρος ενός φορτηγού, καθώς μεταφερόταν στο τοπικό νοσοκομείο, ενώ το μοναδικό ασθενοφόρο του νησιού ήταν απασχολημένο, ανταποκρινόμενο σε άλλο έκτακτο περιστατικό.

Μέρες μετά από αυτό το περιστατικό, μια 19χρονη, οκτώ μηνών έγκυος, πέθανε σε προάστιο της Αθήνας καθώς περίμενε περισσότερες από πέντε ώρες για ασθενοφόρο.

Έκτοτε, έχουν αποκαλυφθεί τουλάχιστον έξι ακόμη περιπτώσεις ανθρώπων που πέθαναν σε όλη τη χώρα λόγω έλλειψης ιατρικής μεταφοράς.

Στο νησί της Λέσβου, μια 78χρονη έχασε τις αισθήσεις της ενώ κολυμπούσε. Οι διασώστες έφτασαν δύο ώρες αργότερα στη σκηνή.

Απαντώντας στην αυξανόμενη κριτική, η κυβέρνηση επιστράτευσε πυροσβέστες και στρατιωτικό προσωπικό για να βοηθήσουν με τις ελλείψεις προσωπικού στις τουριστικές περιοχές.

Το ΕΚΑΒ και οι γιατροί διαμαρτύρονται για την απόφαση χαρακτηρίζοντάς την «αντιεπιστημονική αναζήτηση γρήγορων λύσεων».

Υποστηρίζουν ότι η ανάπτυξη μη εκπαιδευμένου προσωπικού σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης θα μπορούσε να αποδειχθεί επικίνδυνη για τους ασθενείς που χρειάζονται θεραπεία στον τόπο του συμβάντος.

Η κυβέρνηση λέει ότι η κίνηση αυτή δεν έχει στόχο να δώσει μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα της υποστελέχωσης, αλλά να σώσει ζωές κατά την πολυσύχναστη τουριστική περίοδο.

«Έφτασα στα όριά μου»

Όπως γράφει το Politico, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανεξελέγη στις 25 Ιουνίου, έχοντας υποσχεθεί τη μεταρρύθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας κατά προτεραιότητα. Έχει υποσχεθεί να προσλάβει περίπου 10.000 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, συμπεριλαμβανομένων 800 οδηγών ασθενοφόρων και 250 μοτοσικλετιστών.

Όμως, η ΠΟΕΔΗΝ λέει ότι αυτές οι προσλήψεις αντικαθιστούν μόνο τις πρόσφατες συνταξιοδοτήσεις και δεν αρκούν για τη βελτίωση της ποιότητας της περίθαλψης. Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι περίπου 10.000 υγειονομικοί υπάλληλοι έχουν εγκαταλείψει το δημόσιο τομέα τα τελευταία δυόμισι χρόνια και άλλοι 5.000 αναμένεται να αποχωρήσουν το 2023.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επικρίνουν έντονα την κυβέρνηση ότι αφήνει τα δημόσια νοσοκομεία σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι πριν από την πανδημία, υποστηρίζοντας ότι ο κύριος στόχος είναι η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας – κάτι που η κυβέρνηση αρνείται.

Αλλά το πρόβλημα είναι πιο περίπλοκο από την έλλειψη χρηματοδότησης. Λίγοι γιατροί ή προσωπικό ασθενοφόρων θέλουν να εργαστούν στα νησιά.

Οι δύο μόνοι γενικοί γιατροί στο νοσοκομείο της Κω παραιτήθηκαν το 2021 . Το νοσοκομείο βασίζεται πλέον σε έκτακτο προσωπικό ενώ προσπαθεί να τους αντικαταστήσει, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει αίτηση. Αυτό ισχύει και για τον παιδίατρο και τον ακτινολόγο.

Είναι ένα ζήτημα που μαστίζει πολλές αγροτικές περιοχές στην Ευρώπη, από απομακρυσμένα χωριά στη Γαλλία, μέχρι τις βόρειες περιοχές της Σουηδίας.

Αλλά όσο ονειρική και αν φαίνεται η ζωή στα ελληνικά νησιά για τους επισκέπτες, αυτός ο τρόπος ζωής είναι απρόσιτος για το ιατρικό προσωπικό.

Στα τέλη Ιουνίου, ο μοναδικός καρδιολόγος του νοσοκομείου της Κω διαμαρτυρήθηκε στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου, κρατώντας ένα πανό που έγραφε: «Έφτασα στα όριά μου, χρειάζομαι βοήθεια». Εργαζόταν επί 28 μέρες συνεχόμενα και ως μοναδικός γιατρός της καρδιολογικής κλινικής του νησιού από τον Μάιο.

Η εξουθένωση είναι μια κύρια αιτία που αναφέρεται σε έναν αυξανόμενο κατάλογο παραιτήσεων γιατρών σε όλα τα νησιά. Η ΟΕΝΓΕ είπε ότι αυτό «εξελίσσεται πλέον σε λειτουργική κατάρρευση πολλών νοσοκομείων στην περιοχή αλλά και νοσοκομειακών τμημάτων σε μεγαλύτερες πόλεις».

Με πληροφορίες από Politico

www.ieidiseis.gr

ADVERTISEMENT

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">