Recents in Beach

Η εθνική, οικονομική και κοινωνική καταστροφή στη Θεσσαλία


 Του Στέφανου Τζουμάκα

 

Για τις ευθύνες της Κυβέρνησης της ΝΔ, δεν μιλούν μόνο οι πολιτικές δυνάμεις. Δεν είναι μόνο  ο λαός της Θεσσαλίας.  Είναι κατακραυγή της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών. 

Χάθηκαν άνθρωποι, καταστράφηκαν κατοικίες, καλλιέργειες, προϊόντα, μηχανήματα.

Αποτελεί ευθύνη όλων μας για  την αλληλεγγύη, την αποκατάσταση και  τη λήψη  μέτρων ανακούφισης, ιδιαίτερα όσον αφορά σε οικονομικές υποχρεώσεις των κατοίκων.

Η Κυβέρνηση ήδη αντιμετωπίζει τις συνέπειες ασυδοσίας και των καταχρηστικών πρακτικών των υπεύθυνων.

Οι μεγάλες απώλειες στην Οικονομία:

Η Θεσσαλία συμμετέχει στη διαμόρφωση του ΑΕΠ με ποσοστό 5%.

Φέτος το ΑΕΠ της Χώρας  ήταν 215 δις  ευρώ  και  η συμμετοχή της Θεσσαλίας ήταν 11 δις ευρώ.

Η εκτιμώμενη απώλεια είναι 4 και πλέον δις ευρώ από την καταστροφή. 

Με πρωτοφανή απώλεια παραγωγής του τρέχοντος έτους στο πρωτογενή αγροτικό τομέα,  στο δευτερογενή  τομέα της μεταποίησης στις υπηρεσίες και  το τουρισμό.

Το απόθεμα στο ζωικό και  φυτικό κεφάλαιο καθώς και  των ζωοτροφών  της Θεσσαλίας  ήταν φέτος πλέον των 20 δις ευρώ. Η εκτιμώμενη απώλεια για το παρόντα χρόνο είναι 5 δις ευρώ από τη καταστροφή.

Η αξία των εγκαταστάσεων ήταν πλέον των 20 δις ευρώ. Εκτιμώμενη απώλεια από τη καταστροφή  αυτών 6 δις ευρώ, δηλαδή από απώλεια επαγγελματικών εγκαταστάσεων, αυτοκινήτων, μηχανημάτων και εξοπλισμού.(Με το 50% να αποτελούν τα οφειλόμενα δάνεια  σε τράπεζες).

Η αξία των κτηριακού αποθέματος στη Θεσσαλία  ανέρχεται στα  70  δις ευρώ. Στο εν λόγω κτηριακό απόθεμα, η εκτιμώμενη απώλεια  από τη  πρόσφατη καταστροφή   είναι της τάξης των 8 δις ευρώ.

Η εκτιμώμενη απώλεια 10 δις ευρώ από  καταστροφές δημόσιων έργων υποδομών, δηλαδή εγγειοβελτιωτικά έργα, οδοποιία, γέφυρες, δίκτυα ηλεκτρισμού και  τηλεφωνίας.

Εκτιμώμενη απώλεια -για όλη τη χώρα- 10 δις  ευρώ για αποθετικές (παράπλευρες απώλειες) ζημιές και καταστροφές της υπόλοιπης χώρας εξ αιτίας του Daniel  στη Θεσσαλία.

Σύνολο απωλειών για τη Θεσσαλία και  τον εθνικό μας πλούτο πλέον των 43 δις ευρώ.

Το ποσό αυτό συγκρίνεται με το 20%  του  ΑΕΠ, ωστόσο δεν αποτελεί απώλεια του τρέχοντος εθνικού εισοδήματος στο σύνολό του αλλά  βασικά στο παραγωγικό του μέρος.

Ειδικότερα  οι απώλειες  από  τη καταστροφή προϊόντων  θα επιβαρύνουν το ΑΕΠ με έλλειψη πρώτων υλών, με εισαγωγές, με  άνοδο του εμπορικού ελλείμματος, του εξωτερικού  χρέους και   με  αύξηση του δημοσίου χρέους.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν κερδοσκοπικές επιδιώξεις και πρακτικές καρτέλ λόγω ελλείψεων στην αγορά προϊόντων, θα πρέπει να οριστεί πλαφόν στις τιμές σε βασικά προϊόντα διατροφής.

Τέλος, θα πρέπει να σχεδιαστούν άμεσα μέτρα για  να αποφευχθεί μια νέα μετανάστευση ανθρώπινου δυναμικού από μια από τις πρώτες παραγωγικές περιοχές της χώρας.

Καλλιέργειες και Βιομηχανία:

Η Κυβέρνηση παρά τις προειδοποιήσεις της Ε.Ε. για την αναγκαιότητα υλοποίησης αντιπλημμυρικών έργων πρόληψης και προστασίας, δεν τα πραγματοποίησε. Οι συνέπειες από την πρόσφατη καταστροφή είναι τραγικές.

Εκατοντάδες  χιλιάδες  στρέμματα έχουν γεμίσει λάσπη και αποθέσεις αργίλων στον θεσσαλικό κάμπο-η εκτίμηση είναι ότι ο θεσσαλικός κάμπος θα χρειαστεί μία 5ετία για να ξανα γίνει γόνιμος- και βιομηχανικές εγκαταστάσεις έχουν πλημμυρίσει ή αχρηστεύτηκαν σε μεγάλο βαθμό όσον αφορά στη  συνέχιση της λειτουργίας τους.

Η Θεσσαλία παράγει το 55% του βάμβακος και του οποίου η καταστροφή είναι καθολική, το 45% στη βιομηχανική ντομάτα, με εξαγωγές 45% στα γαλακτοκομικά, 40% στη πρώτη και δεύτερη βιομηχανική μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, με τυριά 65% (μαλακά σκληρά),με γάλα 65% ( Αιγο-πρόβειο, αγελαδινό), με οινοποιεία κλπ. 

Στη Θεσσαλία λειτουργούν μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων, γαλακτοβιομηχανίες, κονσερβοποιίες, μύλοι, αλευροποιίες και βιομηχανίες ζυμαρικών.

Σύμφωνα με  στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι  κτηνοτρόφοι της συντηρούν το 10% του ζωικού κεφαλαίου της χώρας, τα σιτηρά  με το  18% πανελλαδικά. Με μερίδιο σχεδόν 7% στην ελληνική παραγωγή, 12% στα κηπευτικά και  σημαντικές  ποσότητες για εξαγωγές από τις δενδροκαλλιέργειες  όπως ροδάκινα, μήλα, αχλάδια, σταφύλια, ακτινίδια.

Η απώλεια ανθρώπων, περιουσιών και εισοδήματος από αυτή τη καταστροφή θα μπορούσε να αποφευχθεί ή να περιοριστεί σημαντικά καθώς οι ζημιές και απώλειες εισοδημάτων σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στο ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ αδιαφόρησε  έμπρακτα  για προληπτικά μέτρα και δράσεις υπέρ του  λαού της Θεσσαλίας.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι υπόλογη ενώπιον ολόκληρης της χώρας.

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">