Recents in Beach

Τα ράφια της ΕΕ υποσχέθηκαν απαγόρευση της καλλιέργειας σε κλουβιά


 Βρυξέλλες, 13 Σεπτεμβρίου 2023 – Σήμερα, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποκάλυψε στην ομιλία της για την Κατάσταση της Ένωσης ότι η Επιτροπή παραιτείται από την άνευ προηγουμένου δέσμευσή της για απαγόρευση της καλλιέργειας σε κλουβιά, η οποία έγινε ως απάντηση σε μια ενέργεια που μοιάζει με δημοψήφισμα από 1,4 εκατομμύρια πολίτες. Η Compassion in World Farming χαιρέτισε αυτό ως μια σκανδαλώδη επίδειξη περιφρόνησης για τη συμμετοχή των πολιτών, σε μια εποχή που οι άνθρωποι ήδη χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην ΕΕ. Η ΜΚΟ και το κίνημα «End the Cage Age» θα διερευνήσουν όλες τις διαθέσιμες επιλογές για να διασφαλίσουν ότι η ΕΕ θα προσφέρει τη σαφή βούληση του λαού.

Τη Δευτέρα αυτή την εβδομάδα, οι Financial Times ανέφεραν ότι η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για αυστηρότερα μέτρα για την καλή διαβίωση των ζώων, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης της εκτροφής σε κλουβιά. Στη σημερινή ομιλία του σχετικά με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πρόεδρος φον ντερ Λάιεν παρέλειψε να αναφέρει τα σχέδιά τους να δημοσιεύσουν τους νέους νόμους. Ακολουθώντας τα αιτήματα του Big Agri λόμπι, ανακοίνωσε σχέδια για «περισσότερο διάλογο» – παρά τις ατελείωτες διαβουλεύσεις, συναντήσεις και επιστημονικές απόψεις τα τελευταία πολλά χρόνια, και με δεκάδες χιλιάδες πολίτες να συμβάλλουν στη διαδικασία χάραξης πολιτικής. Αξιωματούχοι της Επιτροπής έχουν επίσης αφιερώσει σημαντικούς πόρους και δημόσια χρηματοδότηση για την προετοιμασία των σχεδίων νόμων.

Πριν από δύο χρόνια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύτηκε να τερματίσει τη χρήση κλουβιών στην κτηνοτροφία, ως απάντηση στην Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών «End the Cage Age» , την οποία ξεκίνησε και συντόνισε η Compassion in World Farming, και την οποία υπέγραψαν 1,4 εκατομμύρια πολίτες . Αυτή ήταν η πρώτη τέτοια δέσμευση από τότε που η ΕΕ εισήγαγε αυτό το εργαλείο συμμετοχικής δημοκρατίας πριν από δέκα χρόνια. Η Επιτροπή είχε καθηλώσει την αναθεώρηση της νομοθεσίας της ΕΕ για την καλή διαβίωση των ζώων για το τρίτο τρίμηνο του 2023 .

Στην ΕΕ, κάθε χρόνο περίπου 300 εκατομμύρια εκτρεφόμενα ζώα εξακολουθούν να περνούν ολόκληρη ή μέρος της ζωής τους σε κλουβιά, μαντριά ή πάγκους, προκαλώντας μεγάλο πόνο. Οι ωοτόκες όρνιθες και τα κουνέλια, για παράδειγμα, περιορίζονται σε χώρους περίπου μεγέθους ενός φύλλου χαρτιού Α4. Τα ενήλικα θηλυκά γουρούνια πρέπει να περνούν σχεδόν το μισό κάθε χρόνο μέσα σε κιβώτια, στα οποία δεν μπορούν καν να γυρίσουν.

Η Όλγα Κίκου, Επικεφαλής του Compassion in World Farming EU και αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Ευρωπαίων Πολιτών «End the Cage Age» , δήλωσε : «Αυτό που συνέβη σήμερα είναι σκανδαλώδες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέλαβε τον λόγο της να δώσει στα ζώα μια ζωή που αξίζει να ζήσουν, υποκύπτοντας στις απαιτήσεις του λόμπι του Big Agri και σκοτώνοντας τους νέους νόμους για την καλή διαβίωση των ζώων καθυστερώντας. Πρόδωσαν την εμπιστοσύνη των πολιτών της και μετέτρεψαν τη δημοκρατία της ΕΕ σε άδειο κέλυφος. Ενόψει των ευρωεκλογών, αυτό δεν θα περάσει απαρατήρητο στις δημοσκοπήσεις».

Η Όλγα πρόσθεσε: «Η Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών «End the Cage Age» είναι η μόνη Πρωτοβουλία που έχει λάβει σταθερή δέσμευση για δράση, παρόλο που αυτό το δημοκρατικό εργαλείο υπάρχει για πάνω από μια δεκαετία. Η αποτυχία τήρησης αυτής της δέσμευσης αποτελεί σαφή αποτυχία της δημοκρατίας και επίδειξη περιφρόνησης για τη συμμετοχή των πολιτών. Επομένως, τώρα διερευνούμε όλες τις επιλογές που έχουμε στη διάθεσή μας για να διασφαλίσουμε ότι η ΕΕ θα εκπληρώσει τη σαφή βούληση του λαού. Παρακαλώ προσέξτε αυτόν τον χώρο."

Στα τέλη Ιουνίου, μια έρευνα από το Politico και το Lighthouse Reports αποκάλυψε ότι το λόμπι των εργοστασίων γεωργίας στις Βρυξέλλες έχει βαθιά ριζωμένη επιρροή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ. Το λόμπι έχει επίσης εκφοβίσει τους ακτιβιστές και έχει καταφύγει σε πολιτικούς που προκαλούν φόβο με λανθασμένες οικονομικές αναλύσεις.

Η Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών « End the Cage Age » έχει συντριπτική υποστήριξη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με οκτώ στους δέκα βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ψηφίζουν υπέρ του τερματισμού της καλλιέργειας σε κλουβιά. Η Πρωτοβουλία υποστηρίζεται από περισσότερους από 170 οργανισμούς από όλη την Ευρώπη, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών , επιστήμονες , εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας , οργανώσεις που αγωνίζονται για την προστασία του περιβάλλοντος, την υγεία και τη γεωργία και κτηνιατρικές οργανώσεις.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">