Recents in Beach

Μήνυμα σιγουριάς από τον Νίκο Παππά ενόψει των εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

 


Ο πρώην Υπουργός, Νίκος Παππάς, όργωσε όλη την Ελλάδα, σε μια περιοδεία 4.000 χλμ. σε 13 ημέρες, επισκεπτόμενος 19 πόλεις: Κόρινθος, Άργος, Πάτρα, Βόλος, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Πτολεμαΐδα, Κοζάνη, Καστοριά, Βέροια, Κατερίνη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Καβάλα, Γιαννιτσά, Ρέθυμνο, Άγιος Νικόλαος, Ηράκλειο

Το ιδιαίτερα βαρύ κλίμα που έχει δημιουργήσει στη χώρα η νέα τραγωδία που προκλήθηκε στη Θεσσαλία από τον «Ντάνιελ», σε συνδυασμό με την αναβολή των εκλογών, είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει σημαντικά και τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Μια πρώτη εκτίμηση δείχνει πως η αλλαγή του σκηνικού στην επικαιρότητα και ο μεγαλύτερος χρόνος ως το άνοιγμα της πρώτης κάλπης αναδεικνύει τον Νίκο Παππά ως τη δύναμη της λογικής στον «πνευματικά ταραγμένο» κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ στέλνει και ένα μήνυμα σιγουριάς στην κοινωνία στο πλαίσιο μιας πιθανής ανάληψης των ηνίων της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τον πρώην Υπουργό.

Ταυτόχρονα, η μετάθεση των εκλογών φαίνεται να λειτουργεί προς την κατεύθυνση του «ξεφουσκώματος» άλλων υποψηφίων, οι οποίοι -εξάλλου- αντέδρασαν σφόδρα στην (αυτονόητη, για όλους τους άλλους Έλληνες) απόφαση να μη διεξαχθούν οι εκλογές σε αυτό το κλίμα, σε αυτές τις συνθήκες. Ενδεικτικό ότι κάποια επιτελεία λαμβάνουν όλο και πιο αρνητικά μηνύματα όσο περνούν οι μέρες, είναι το γεγονός ότι στη σχετική συνάντηση επέμειναν μέχρι τέλους στη μη αναβολή των εκλογών. Ασχέτως, που -τελικά- η απόφαση ανακοινώθηκε ως «ομόφωνη» για να μη χαθούν και τα προσχήματα.

Σε ό,τι αφορά τον Νίκο Παππά, η ψυχραιμία του πρώην Υπουργού και η άμεση δημόσια πρότασή του για αναβολή της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου, μπροστά στην τεράστια τραγωδία που εξελισσόταν στη Θεσσαλία, ήταν αυτή που επανέφερε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην πολιτική -αλλά και στην πραγματική…- πραγματικότητα. Και αυτό έχει καταγραφεί στο εσωτερικό και στα μέλη του κόμματος.

Ως εκείνη τη στιγμή, δεν φαινόταν κανένας από την Κουμουνδούρου να έχει τη δυνατότητα να ξεφύγει από την εσωστρέφεια της προεκλογικής διαδικασίας και να ασχολείται με την τραγική πραγματικότητα και τις πολιτικές συνέπειες που αυτή προκαλούσε. Η πρόταση Παππά για αναβολή ήρθε ως «ένεση λογικής» που ακολούθησαν όλοι, ο ένας μετά τον άλλο, οι συν-διεκδικητές της προεδρίας. Από εκείνη τη στιγμή, με πρωτοπόρο τον Νίκο Παππά, άρχισε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να κάνει την εμφάνισή του και στο θεσμικό ρόλο του ως αξιωματικής αντιπολίτευσης, παίρνοντας σαφή θέση για όσα γίνονται και όσα δεν έχουν γίνει στην Θεσσαλία και αναζητώντας τις ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ένα ακόμη γεγονός που έχει διαφοροποιήσει τους συσχετισμούς ενόψει της εκλογής της Κυριακής είναι η αλλαγή ατζέντας στα μέσα ενημέρωσης. Το προηγούμενο διάστημα είδαμε το μιντιακό σύστημα να δημιουργεί το κλίμα του «ουρανοκατέβατου φαβορί» στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος φάνηκε ως ένας παράγοντας που μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά την εκλογική διαδικασία. Η υποχρεωτική στροφή της δημοσιότητας στην πρωτοφανή πλημμύρα της Θεσσαλίας τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας από τον Κασσελάκη και επανέφερε την κανονικότητα στην προεδρική «μάχη» του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Σε αυτή, την πραγματικά πολιτική μάχη, ο Νίκος Παππάς δείχνει να αποκτά όλο και μεγαλύτερο πλεονέκτημα όσο περνούν οι μέρες -όπως προαναφέραμε- καθώς με την καμπάνια που έχει κάνει όλο αυτό το διάστημα φαντάζει ως η δύναμη ενότητας για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Είναι αυτός που όργωσε όλη την Ελλάδα, σε μια περιοδεία 4.000 χλμ. σε 13 ημέρες, επισκεπτόμενος 19 πόλεις (Κόρινθος, Άργος, Πάτρα, Βόλος, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Πτολεμαΐδα, Κοζάνη, Καστοριά, Βέροια, Κατερίνη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Καβάλα, Γιαννιτσά, Ρέθυμνο, Άγιος Νικόλαος, Ηράκλειο), καλύπτοντας όλα τα μήκη και τα πλάτη της επικράτειας.

Είναι αυτός που δίνει την προοπτική για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς τον «πολύτιμο χώρο» του κέντρου. Όπως αναγνωρίζουν ακόμη και οι συνυποψήφιοι του για την προεδρία, ο Παππάς έχει πραγματοποιήσει την πιο δυναμική περιοδεία, με τις περισσότερες συγκεντρώσεις έως τώρα, χωρίς σε καμία περίπτωση να εξοκείλει προς την τοξικότητα εις βάρος συνυποψηφίων του, καθώς ο λόγος του είναι πάντα ενωτικός και καθαρά ιδεολογικός.

Ο παράγοντας που τον καθιστά, πλέον, ως σοβαρό φαβορί για το δεύτερο γύρο, εφόσον βέβαια δεν αλλάξουν και πάλι οι συνθήκες ως τις εκλογές, είναι το γεγονός πως ο πρώην υπουργός και στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται να εκπροσωπεί την πλειοψηφική τάση των «προεδρικών» στην κούρσα διαδοχής.

Πολλοί θεωρούν, μάλιστα, πως στην περίπτωση που βρεθεί στο δεύτερο γύρο των εκλογών απέναντι στην Έφη Αχτσιόγλου, θα έχει την ολοκληρωτική στήριξη των «προεδρικών», ακόμη δηλαδή και αυτών που θα βρεθούν στον πρώτο γύρο στην πλευρά του Κασσελάκη. Κι αυτό γιατί η πλειοψηφία των στελεχών του κόμματος θεωρούν πως είναι ο καταλληλότερος για να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην πολυπόθητη διεύρυνση προς το κέντρο και κατά συνέπεια σε μια νέα νικηφόρα εκλογική πορεία.

Πηγή: Reader.gr



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">