Recents in Beach

Συνένωση κομμάτων δεν μπορεί να γίνει με συμβολαιογραφική πράξη …

 


Η ανάγκη δημιουργίας της μεγάλης,Αριστερής- Προοδευτικής παράταξης, είναι αυτή που επιβάλλει στον δημόσιο διάλογο σοβαρές  προτάσεις.

Οι επιτυχημένες συνεργασίες του προοδευτικού χώρου,όπου υπήρξαν αυτές,, στην τοπική αυτοδιοίκηση,δημιουργεί αισιοδοξία για την συνέχιση και  διεύρυνση τέτοιων πρωτοβουλιών.


Προφανώς ο λόγος γίνεται για την συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ με ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, κάτι που σε πρώτη φάση δημιουργεί αμηχανία και συναντά αντιδράσεις από στελέχη των δύο κομμάτων, ίσως γιατί δεν υπάρχει ολοκληρωμένη πρόταση, μην ξεχνάμε ότι οι μέχρι τώρα συνεργασίες ήταν από κάτω προς τα πάνω. 

Η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα,δια μέσω της απλής αναλογικής, να δημιουργήσει την μεγάλη προοδευτική παράταξη, με την αυτόνομη παρουσία των κομμάτων της κεντροαριστεράς και κυβερνητική συνεργασία απέτυχε, με ευθύνη κυρίως του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ. Το αποτέλεσμα ήταν να δεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ μια μεγάλη ήττα, που έφερε και την αποχώρηση του προέδρου ο οποίος έχει χαρακτηριστικά ιδρυτή του κόμματος.


Πως μπορεί μέσα σε λίγους μήνες να δημιουργηθούν  κατάλληλες συνθήκες που θα επιτρέπουν αυτή την εξέλιξη; Μάλλον οι πιθανότητες είναι ελάχιστες, με όσους το προτείνουν να έχουν επικοινωνιακή στόχευση.

Η συνένωση κομμάτων δεν μπορεί να γίνει με απόφαση της κορυφής, δεν μπορεί να γίνει με συμβολαιογραφική πράξη.

Το πρώτο που πρέπει να δεχθούμε όλοι, κάτι που δεν κάνουν στο ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, είναι η ήττα της κεντροαριστεράς  για πρώτη φορά στα χρόνια της μεταπολίτευσης, αυτή η παραδοχή μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες διαλόγου.

Να δεχτούμε επίσης ,όπως είναι σήμερα τα δύο κόμματα του χώρου δεν έχουν κανένα μέλλον γιατί έχουν κλείσει τον ιστορικό τους κύκλο, ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019, ενώ το ΠΑΣΟΚ πολύ πριν, αυτό από μόνο του δημιουργεί την  ανάγκη του  ΝΕΟΥ.

  Είχα γράψει ένα σχετικό άρθρο αρχές Ιουλίου με τίτλο:Ο ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε τον ιστορικό του κύκλο - Ανάγκη η δημιουργία νέου κόμματος όταν ακόμη δεν υπήρχαν  υποψηφιότητες για την ηγεσία του κόμματος.

Η επιβεβαίωση αυτής της ανάγκης ήρθε με το αποτέλεσμα των  εσωκομματικών εκλογών οι  οποίες έδωσαν την προεδρία στο Στέφανο Κασελάκη, ένα νέο πρόσωπο χωρίς καμία ιστορία στον χώρο.

 Το μήνυμα των πολιτών εστάλη και είναι ευανάγνωστο, το κόμμα πρέπει να αλλάξει σε όλα, να γίνει κάτι νέο.

Πόσοι έλαβαν υπόψη αυτό το μήνυμα το οποίο φυσικά όλοι διάβασαν; 


Εδώ αρχίζουν οι δυσκολίες, ένα κομμάτι αρνείται  δεχτεί ακόμη και το αποτέλεσμα των εκλογών. Μια γραφιοκρατική ομάδα, επιμένει στην αριστερή "καθαρότητα",με  τρόπο έντονο, αυτό πολλές φορές γίνεται προκλητικό.. 

Οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνουν  την αναγκαιότητα του νέου κόμματος, που θα καλύψει όλο τον χώρο της κεντροαριστεράς και θα επαναφέρει την ελπίδα στους πολίτες αυτής της χώρας. 

Ο Στέφανος Κασελάκης είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ,αυτό είναι πλέον μια πραγματικότητα, μπορεί όμως να ηγηθεί αυτής της συλλογικής προσπάθειας;

Αυτό θα φανεί πολύ σύντομα, εκείνο που πρέπει να κάνουμε εμείς που πιστεύουμε στην μεγάλη, δημοκρατική, προοδευτική, παράταξη  της νίκης, είναι η στήριξη και η επιμονή προς αυτήν την κατεύθυνση. Οφείλουμε καταρχάς να δώσουμε ανοχή στον νέο πρόεδρο  μας για μια περίοδο, τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές

Στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, υπάρχουν σημαντικές προσωπικότητες που δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ, μπορούν όμως  να αντιληφθούν αυτή την αναγκαιότητα και να συμβάλλουν καθοριστικά, ήδη υπάρχουν δημόσιες δηλώσεις από ορισμένους.

Η κοινωνία έκανε το πρώτο βήμα και έδειξε τον δρόμο, οφείλουμε να τον ακολουθήσουμε, τότε μόνο έχουμε πιθανότητες να φτάσουμε στον στόχο.


Επισης οφείλουμε να παραμερίσουμε τους εγωισμούς και ενδεχόμενες πικρίες, να βάλουμε πάνω από όλα τις ανάγκες που έχει η κοινωνία και ευθύνες που έχουμε απέναντί της ως πολιτικός χώρος.


 Η περίοδος που διανύουμε είναι ιστορική, όταν φτάσουμε στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ τον Φλεβάρη του 2024,  πρέπει να είμαστε έτοιμοι, ώστε να γίνει η αρχή  για την πορεία προς τη νίκη. Για αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί απ’ όλες και όλους ο προσυνεδριακός διάλογος,με την συμμετοχή  και βεβαίως με προτάσεις.


Τέλος, σεβασμό στις δημοκρατικές διαδικασίες, σεβασμό στις διαφορετικές απόψεις οι οποίες φυσικά πρεπει να έχουν πολιτικά χαρακτηριστικά. Τυχερό, Οκτώβρης 23

Σπύρος Δέδογλου

Πρ. Συντονιστής ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Έβρου, πρ. Υποψήφιος βουλευτής 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">