Recents in Beach

Το ράπισμα σε Μητσοτάκη και οι ήττες της ΝΔ...


 Την πρώτη του ηχηρή πολιτική ήττα δέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Το εκλογικό... αποτέλεσμα παράγει άγνωστες ακόμη πολιτικές εξελίξεις και εισάγει τη χώρα σε μία περίοδο γενικευμένης αμφισβήτησης της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία έχασε όλες τις πολιτικές μάχες που έδωσε.


Ο Κ. Μητσοτάκης έκανε μια λάθος επιλογή και την πλήρωσε: Πολιτικοποίησε τις εκλογές στον δεύτερο γύρο (φτάνοντας μέχρι και στους εκβιασμούς των ψηφοφόρων ότι δεν θα δίνει ΕΣΠΑ αν δεν ψηφίσουν τους εκλεκτούς του). Η αλαζονεία του τον έκανε να υπερεκτιμήσει το 41% που έλαβε στις εθνικές εκλογές, αλλά και τα ποσοστά κοντά στο 43% που έλαβαν οι υποψήφιοί του. Στην πραγματικότητα, ο ίδιος δημιούργησε ένα μέτωπο απέναντί του.

Πάντως, ο Κ. Μητσοτάκης δεν έδειξε να λαμβάνει το μήνυμα. Στις πρώτες δηλώσεις του κατάλαβε ότι δημιούργησε ένα μέτωπο, προσπάθησε να ακυρώσει τη χθεσινή κάλπη επικαλούμενος την κάλπη της πρώτης Κυριακής και υπενθύμισε ότι πριν από 3 μήνες κέρδισε τις εθνικές εκλογές. Σημειώνεται ότι δεν αναίρεσε τις δηλώσεις του ίδιου και υπουργών του ότι δεν θα δίνουν κοινοτικά κονδύλια σε όσους δημάρχους και περιφερειάρχες δεν ανήκουν στη Ν.Δ. «Είναι χρέος της κυβέρνησης να συνεργαστεί» μαζί τους, είπε πικρά.

Οι ήττες
Οι βασικές πολιτικές μάχες που έδινε η Ν.Δ. ήταν η Αθήνα, η Θεσσαλία, η Θεσσαλονίκη. Έχασε παταγωδώς σε όλες. Ακόμα και οι υπουργοί της Ν.Δ. παραδέχθηκαν ότι «χτυπά ένα καμπανάκι για την κυβέρνηση, να είμαστε ειλικρινείς» (Κώστας Κυρανάκης στην ΕΡΤ). Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε σχέση με την πρώτη Κυριακή, Μπακογιάννης και Αγοραστός πήραν όχι μόνο λιγότερες ψήφους, αλλά και μικρότερο ποσοστό! Η αποδοκιμασία εις βάρος τους αυξήθηκε μέσα στην προεκλογική εβδομάδα.

Η Ν.Δ. ηττήθηκε στις δημοτικές εκλογές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ακριβώς επειδή έχουν πολιτικό χαρακτήρα. Στις περιφέρειες, όπου επίσης η αναμέτρηση έχει πολιτικά χαρακτηριστικά, ο Κ. Μητσοτάκης έχασε 5 από τις 6 μάχες που έδωσε. Στην εμβληματική Θεσσαλία τελείωσε η δυναστεία Αγοραστού, που ο Κ. Μητσοτάκης τη στήριζε έως και αργά το βράδυ της Παρασκευής. Το Μαξίμου έχασε όλες τις μάχες από τους «αντάρτες»: Στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, στη Δυτική Μακεδονία (όπου έχει διαγράψει από τη Ν.Δ. τον Γιώργο Αμανατίδη), στα Ιόνια Νησιά, στο Βόρειο Αιγαίο. Μόνο στην Πελοπόννησο το σύστημα Σαμαρά κατάφερε να φέρει μία δύσκολη νίκη για τη Ν.Δ. εκλέγοντας τον Δημήτρη Πτωχό.

Προοδευτικά ψηφοδέλτια
Την ίδια ώρα, προοδευτικά ψηφοδέλτια σε δήμους της χώρας σχηματίζουν ευρύτερες πλειοψηφίες. Τα παραδείγματα του Χαλανδρίου με τον Σίμο Ρούσσο, του Ζωγράφου με την Τίνα Καφατσάκη και της Χίου με τον Γιάννη Μαλαφή. Επίσης, στη Νέα Σμύρνη κερδίζει ο Γιώργος Κουτελάκης και στην Κοζάνη ο Γιάννης Κοκκαλιάρης. Επισημαίνεται ότι οι προοδευτικοί ψηφοφόροι έδωσαν τη νίκη σε μία σειρά άλλων δήμων σε βάρος της Ν.Δ. (όπως στην Πάτρα, στη Θεσσαλονίκη, στον Βύρωνα, στο Αιγάλεω κ.α.).

ΚΚΕ: Δεν «υπάκουσαν»
Παράλληλα, το ΚΚΕ κέρδισε 5 δήμους σε όλη τη χώρα, όμως η γραμμή της ηγεσίας για άκυρο, λευκό, αποχή εκ των πραγμάτων αποδείχθηκε ότι αποδοκιμάστηκε ακόμη και από τους ψηφοφόρους της Λαϊκής Συσπείρωσης, οι οποίοι έκαναν επιλογή «ανάμεσα σε δύο κακά».

Στα ύψη η αποχή
Από τα κύρια χαρακτηριστικά των εκλογών ήταν η αποχή. Στις περιφερειακές εκλογές η συμμετοχή ήταν μόλις στο 32%, ενώ στις δημοτικές έμεινε στο 38%. Η αποχή ήταν ο μεγάλος νικητής και φαίνεται ότι συνετέλεσε στην ήττα της Ν.Δ. Στην Αθήνα, η συμμετοχή την πρώτη Κυριακή ήταν στο 32% και στη δεύτερη έπεσε στο 26%. Στη Θεσσαλία, την πρώτη Κυριακή ήταν στο 58% και χθες στο 38%, γεγονός που δείχνει ότι ούτε οι νεοδημοκράτες που ψήφισαν την πρώτη Κυριακή δεν πήγαν να ψηφίσουν τη δεύτερη Κυριακή...

Κώστας Πουλακίδας

Η ΑΥΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">