Recents in Beach

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΦΡΟΥΡΟΙ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ!!

 


Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση (24/10) προέβη ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της Αστυνομίας, Αν.Δημοσχάκης, καταθέτοντας Γραπτή Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη.

Στο επίκεντρο αυτής βρίσκεται η απόφαση του Υπουργείου με την οποία απαγορεύτηκε το κυνήγι, όλων των θηρεύσιμων ειδών, στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών προκαλώντας τις εύλογες αντιδράσεις των κυνηγετικών συλλόγων του Νομού κι όχι μόνο!!

Η Γραπτή Ερώτηση έρχεται σε συνέχεια της υπ’αριθμ.299 - 27/9/2023 Κοινοβουλευτικής Αναφοράς προς το αρμόδιο Υπουργείο και την θετική εξέλιξη της Τροποποίησης Δασικής Ρυθμιστικής Διάταξης Θήρας Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης σύμφωνα με την οποία επετράπη κατ’αρχή η θήρα αγριόχοιρου στις περιοχές του Νομού που ΔΕΝ επλήγησαν.

Ο βουλευτής υπογραμμίζει ότι οι κυνηγοί συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος εφαρμόζοντας με ευλάβεια τις σχετικές οδηγίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Προσθέτει δε ότι η παρουσία των κυνηγών πλησίον των συνόρων αποτελεί πρόσθετη ασπίδα ασφάλειας και ενημέρωσης των αρχών σε περιπτώσεις παραβίασης των συνόρων της Χώρας.

Υπογραμμίζει δε ως εξέχον το ζήτημα της επιβίωσης των εμπορικών καταστημάτων κυνηγετικών ειδών τα οποία δεν μπορούν να διαθέσουν τα εμπορεύματά τους, καθώς επίσης και το ζήτημα της απαγόρευσης θήρας στην Νήσο Σαμοθράκη, η οποία ως εκ του νησιωτικού της χαρακτήρα δεν επλήγη από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού!

Ο βουλευτής ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό και σε συνέχεια των πολυάριθμων τηλεφωνημάτων που δέχεται στα πολιτικά του γραφεία από κυνηγούς, αν προτίθεται να εξετάσει το ενδεχόμενο να επιτραπεί η θήρα στις περιοχές του Νομού που δεν επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές, όπως προβλέπεται από τον νόμο κι ίσχυσε για την νήσο Ρόδο.

Ακολουθεί αναλυτικά η Γραπτή Ερώτηση :

 

 

Αλεξ/πολη, 24/10/2023

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Θέμα: Αναθεώρηση- Πρόταση των όρων απαγόρευσης θήρας στον Νομό Έβρου!!

 

Η υπ’ Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΔΔ/87999/2804 (2) Τροποποίηση ρυθμιστικής απόφασης θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2023-24 (ΦΕΚ Β 5194/25-8-2023) με την οποία απαγορεύεται το κυνήγι, όλων των θηρεύσιμων ειδών, στο σύνολο της Π.ΕΈβρου, λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών, έχει προκαλέσει εύλογα παράπονα- αντιδράσεις τόσο από τους επτά (7) Κυνηγετικούς Συλλόγους του Νομού, όσο και από την Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης. 

Εκφράζουμε, την ικανοποίηση, για την Τροποποίηση Δασικής Ρυθμιστικής Διάταξης Θήρας του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης, σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται, κατ’αρχήν, η θήρα αγριόχοιρου η οποία ήρθε σε συνέχεια της υπ’αριθμ.299- από, 27/9/2023 Κοινοβουλευτικής μου Αναφοράς...

 

Οι κυνηγοί είναι προστάτες του φυσικού περιβάλλοντος, αποτελούν φύλακες της οικολογίας και της φύσης, ενώ συμβάλλουν σημαντικά στην ισορροπία του οικοσυστήματος, λειτουργώντας μέσα από τους συλλόγους τους υπό το άγρυπνο μάτι της  ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΗΣ που αποτελεί ιδιωτικό φορέα, υφιστάμενο & με έξοδα της ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ   ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ που διασφαλίζει τις ορθές πρακτικές & επιβάλλοντας το νόμο….

  

 Όπως αναφέρεται και στην επιστολή του Κυνηγετικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, η παρουσία των κυνηγών ως στελέχη της Εφεδρείας & της Εθνοφυλακής, τους καθιστά γνώστες του ακριτικού πεδίου..& όχι μόνο…έχοντας υποστεί σημαντικά έξοδα τόσο για την κατ’έτος απόκτηση της κυνηγετικής άδειας όσο & για την αγορά- συντήρηση κυνηγετικών όπλων -σκύλων…κλπ άλλων αναλώσιμων υλικών & εφοδίων..!!

 

Επίσης αποτελεί  ταυτόχρονα φορέα πληροφόρησης, αλλά πάνω από όλα αποτελεί έμμεσο παράγοντα αποτροπής και φύλαξης της περιοχής, δίδοντας πολλαπλασιαστική ισχύ στα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης (ΤΣΦ) & στις Μονάδες του Στρατεύματος του Ν.Έβρου.

 

Τα πολυάριθμα τηλεφωνήματα που δέχομαι σε όλα τα πολιτικά μου γραφεία εκπέμπουν δίκαιο παράπονο και απορία καθώς για πολλούς συμπολίτες μας η άσκηση θήρας αποτελεί χρήσιμη δραστηριότητα απαραίτητη ακόμη & για την ψυχολογία τους..!!

 

Σημαντική παράμετρος αποτελεί και το γεγονός ότι τα Ξενοδοχεία & κυρίως τα εμπορικά καταστήματα κυνηγετικών ειδών, (πέραν των 40) αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα βιοπορισμού, διότι δεν δύνανται να διαθέσουν το εμπόρευμά τους κι ως εκ τούτου να έχουν έσοδα.

 

Τέλος οφείλω να τονίσω την περίπτωση του Β.Έβρου (Ορεστιάδα, Διδ/χο) & κυρίως της Νήσου Σαμοθράκης που σαφώς δεν επλήγησαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, ωστόσο εμπίπτουν ΑΔΙΚΩΣ στην απαγόρευση γιατί ανήκουν στην Π.Ε.Έβρου, κάτι που δεν εφαρμόστηκε σε παρόμοιες περιπτώσεις σε άλλες Π.Ε της Χώρας! 

 

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω ερωτάσθε:

·       Προτίθεστε να αναθεωρήσετε την σχετική απόφαση στα πρότυπα της οριοθετημένης προστασίας που επιβλήθηκε στην Π.Ε Δωδεκανήσου - στην Ρόδο καθώς & σε λοιπές Π.Ε της Χώρας δλδ να επιτραπεί η άσκηση της θήρας στις περιοχές του νομού Έβρου που δεν επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά όπως ορίζει ο νόμος & σύμφωνα με τις οριοθετήσεις των πληγεισών περιοχών από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες?

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΠΡΟΣ: ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 

                                                                              12 Οκτωβρίου2023

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Γνωρίζετε την μεγάλη καταστροφή που βίωσε μεγάλο τμήμα του νομού Έβρου από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2023, κατά τις οποίες κάηκαν χιλιάδες στρέμματα γης και περιουσίες. 

Με την εκδήλωση των πυρκαγιών ορθά αποφασίστηκε άμεσα η απαγόρευση της θήρας στις πληγείσες εκτάσεις, όπως ο νόμος ορίζει. Όμως χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση και χωρίς ουσιαστικό λόγο, αποφασίστηκε εντελώς άδικα η απαγόρευση της θήρας σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, δηλαδή και στις εκτάσεις οι οποίες δεν επλήγησαν καθόλου από τις πυρκαγιές.   

Η απαγόρευση της θήρας σε όλη την έκταση του νομού μας προκαλεί την εύλογη αντίδραση των κυνηγών, οι οποίοι βιώνουμε ως άδικη την χωρίς αιτιολογία απαγόρευση της θήρας σε όλο τον νόμο και πιστεύουμε ότι αποτελεί άνιση μεταχείριση μας σε σχέση με άλλες πληγείσες περιοχές της Ελλάδας (όπως η Ρόδος όπου απαγορεύτηκε η θήρα μόνο στις καμένες εκτάσεις) 

Πολύ περισσότερο η απόφαση αυτή προκαλεί τεράστιο πλήγμα σε όλες τις επιχειρήσεις του νομού, που ασχολούνται είτε με τουρισμό και εστίαση, είτε με το λιανικό εμπόριο ειδών σχετικών με την θήρα, και οι οποίες αναμένουν τον χειμερινό τουρισμό από κυνηγούς όλης της επικράτειας για να επιβιώσουν οικονομικά. Η μαραζωμένη τοπική οικονομία, που αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων, πρέπει να ενισχυθεί κι όχι να πληγεί περαιτέρω με την απώλεια των παραπάνω εισοδημάτων και την συνακόλουθη απώλεια θέσεων εργασίας. 

Οι κυνηγοί του Συλλόγου μας και όλων των κυνηγετικών συλλόγων του νομού μας, σταθήκαμε από την πρώτη στιγμή ως εθελοντές στις ομάδες πυρόσβεσης και στεκόμαστε μέχρι σήμερα αρωγοί στην προσπάθεια της πολιτείας για αποκατάσταση των ζημιών, με την παροχή τροφής στα ζώα (θηρεύσιμα και μη) που διαβιούν στις καμένες περιοχές και με οποιοδήποτε άλλο τρόπο μας ζητηθεί από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες, με τις οποίες έχουμε άριστη συνεργασία.

Και δεν πρέπει να λησμονά κανείς ότι οι κυνηγοί βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της φύλαξης των συνόρων στην ευαίσθητη περιοχή του Δέλτα του Έβρου, όπως το αποδείξαμε έμπρακτα τον Μάρτιο του 2020, όταν εκατοντάδες παράτυποι μετανάστες επιχείρησαν να μπουν στην χώρα παράνομα. Ο Έβρος δεν αντέχει να χάσει κι αυτό το μέσο προστασίας των συνόρων του.

Ελπίζουμε να γίνουν κατανοητά τα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί η καθολική απαγόρευση της θήρας σε όλη την ΠΕ Έβρού και να τροποποιηθεί η σχετική απόφαση, ώστε να επιτραπεί η άσκηση της θήρας στην υπόλοιπη έκταση της ΠΕ Έβρου η οποία δεν έχει πληγεί, καθώς δεν υπάρχει καμία ανάγκη και λόγος συνολικής απαγόρευσης του κυνηγιού σε ολόκληρο τον νομό μας. 

Με τιμή

Ο Πρόεδρος του  Κυνηγετικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">