Recents in Beach

ΝΔ / Φοβάται την αλήθεια για τα Τέμπη - «Όχι» Μάκη Βορίδη σε Προανακριτική

 


Η Νέα Δημοκρατία επιβεβαίωσε ότι δεν θέλει να πέσει φως σχετικό με το δυστύχημα στα Τέμπη καθώς ο Μάκης Βορίδης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα συναινέσει στη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής επί τη βάσει της έρευνας της ευρωπαϊκής εισαγγελίας για τη σύμβαση 717 στα τρένα. Σφοδρή ήταν η απάντηση του Σωκράτη Φάμελλου, ο οποίος αποκάλεσε τον υπουργό Επικρατείας «δυστύχημα δημοκρατίας».

Συγκεκριμένα, σχετικά με την πρόταση Προανακριτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο Μάκης Βορίδης είπε ότι «θα γίνει συζήτηση στην Ολομέλεια αλλά σας λέω από τώρα ότι θα την απορρίψουμε -για να το ξεκαθαρίσουμε- διότι δεν συντρέχουν ποινικές ευθύνες». Και αυτό, είπε, «το ξέρουμε γιατί αναγνώσαμε την πρότασή σας, είδαμε την κρισιολόγησή σας». Ο υπουργός είπε ότι «αναλυτικά επί της προτάσεως του ΠΑΣΟΚ θα σας απαντήσουμε στη συζήτηση που θα γίνει σε λίγες ημέρες στην Ολομέλεια».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος είπε: «Εκτός από σκιώδης πρωθυπουργός, παίζει και τον ρόλο του δικαστή. Έχει αποφασίσει τι θα γίνει και για την Εξεταστική. Είστε δυστύχημα δημοκρατίας κ. Βορίδη, έχετε και παρελθόν, δεν μας φτάνει που παρακολουθείτε τους πάντες, αποφασίζετε για τη δικαιοσύνη πριν αποφασίσει η δικαιοσύνη».

Μάλιστα, κάλεσε τον Ν. Ανδρουλάκη να τοποθετηθεί για την πρόταση Προαναρκτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Νίκος Αδρουλάκης χαρακτήρισε αποκαλυπτική την τοποθέτηση του Μ. Βορίδη αναφορικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης προκειμένου να μην ερευνηθεί τίποτα. Κάλεσε δε τον κ. Κουτσούμπα να αποσύρει την πρόταση σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, λέγοντας χαρακτηριστικά προς τα έδρανα των βουλευτών του ΚΚΕ «σας εκμεταλλεύονται», ενώ απέρριψε εμμέσως πλην σαφώς το σενάριο να υπερψηφίσει το ΠΑΣΟΚ την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για Προανακριτική.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ καταθέτει σήμερα αίτημα για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής με βάση το περιεχόμενο της ποινικής δικογραφίας, που έχει αποστείλει η Ευρωπαία Εισαγγελέας από την αρμόδια εισαγγελική αρχή, για τη σύμβαση «717/2014», με απαράβατο όρο τη συμπερίληψη της περιόδου διαμόρφωσης της σύμβασης και την ενσωμάτωση των ευθυνών.

Επιπλέον, όπως αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, εντός της αποσβεστικής  προθεσμίας που προβλέπει η νομοθεσία και ο Κανονισμός Λειτουργίας της Βουλής, θα καταθέσει και αίτημα για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το δυστύχημα-έγκλημα των Τεμπών  

«Η μέχρι σήμερα εμπειρία από την διερεύνηση υποθέσεων στην Βουλή μέσω κοινοβουλευτικών επιτροπών-είτε εξεταστικών, είτε προανακριτικών- από τη κυβέρνηση της ΝΔ είναι απογοητευτική, καθώς με την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία οδηγεί σε συγκάλυψη και αμνήστευση των υποθέσεων. Είτε πρόκειται για εξεταστικές είτε για προκαταρκτικές επιτροπές, έχει αποδειχθεί ότι αχρηστεύονται από τη ΝΔ δια της κομματικής εργαλειοποίησης του κανόνα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Κι αυτό πρέπει να το γνωρίζει η ελληνική κοινωνία» σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Ωστόσο, από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επισημαίνουν, ότι «έχοντας επίγνωση του ρόλου μας ως αξιωματική αντιπολίτευση, θα αξιοποιήσουμε όλα τα κοινοβουλευτικά εργαλεία που έχουμε στην διάθεσή μας για την διερεύνηση της αλήθειας, καταθέτοντας τη δική μας πρόταση δύο προανακριτικών επιτροπών».

«Παρότι η πρόταση του ΚΚΕ είναι παντελώς παρελκυστική και αποσκοπεί καταφανώς στη διάχυση των ευθυνών σε κάθε υπεύθυνο και ανεύθυνο για το έγκλημα των Τεμπών (ακόμη και στην Ε.Ε επιχειρεί να επιρρίψει ευθύνες...), ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ σεβόμενος τη μνήμη των 57 θυμάτων και συντασσόμενος πλήρως στο πλευρό των συγγενών τους που ψάχνουν δικαίωση, αποφάσισε - πέρα από την κατάθεση δικής του πρότασης για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής - να συμπράξει σε κάθε πρωτοβουλία (από όπου κι αν προέρχεται, οποιοδήποτε κίνητρο και οποιαδήποτε σκοπιμότητα κι αν κρύβει και οποιαδήποτε κατάληξη κι αν έχει) που θα μπορούσε να ρίξει έστω και λίγο φως στο σκοτάδι που επιχειρεί να ρίξει η κυβέρνηση στη συγκεκριμένη υπόθεση» καταλήγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.

Πηγή: H ΑΥΓΗ


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">