Recents in Beach

Ο Σημίτης, οι «σημιτοφύλακες» και μια τιμητική εκδήλωση για τον …Μητσοτάκη


Ο σκοπός της εκδήλωσης είναι να αναδειχθεί μια ιδιότυπη γενεαλογία από τον «σημιτισμό» του χθες στον «μητσοτακισμό» του σήμερα.

Τη Δευτέρα θα τιμηθεί ο Κώστας Σημίτης στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού στην Αθήνα.

Πρόκειται για μια ωφέλιμη εκδήλωση, αφού ο Κώστας Σημίτης, μαζί με τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, συμπληρώνει τη λίστα των πιο σημαντικών Πρωθυπουργών της Μεταπολίτευσης. Μια λίστα κλειστή, προς το παρόν, για τους υπόλοιπους επιγόνους.

Η εκδήλωση αυτή θα έχει και έναν… guest, τον σημερινό Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Έναν και μοναδικό. Οι αρχηγοί των υπολοίπων (εκτός του Νίκου Ανδρουλάκη βεβαίως) κομμάτων της Βουλής, απ' ό,τι φαίνεται, θα είναι απόντες. Είτε δεν έχουν προσκληθεί, είτε οι οργανωτές δεν κατέβαλλαν καμιά προσπάθεια για να εξασφαλίσουν την παρουσία τους.

ADVERTISEMENT

Κάπου εδώ, λοιπόν, αρχίζουν τα φάλτσα, τα ερωτήματα και τα ολισθήματα. Μήπως ο σκοπός της εκδήλωσης είναι απλώς να τιμηθεί ο Κ. Μητσοτάκης διαμέσου του Κ. Σημίτη και να αναδειχθεί μια ιδιότυπη γενεαλογία από τον «Σημιτισμό» του χθες στον «Μητσοτακισμό» του σήμερα;

Αν είναι έτσι, τότε προκύπτει ένα δεύτερο ερώτημα: Ποιος θα προστατεύσει τον Κ. Σημίτη, την υποθήκη του και την πολιτική κληρονομιά του από τους αυτόκλητους και ιδιοτελείς «σημιτοφύλακες»;

Ο εκσυγχρονισμός του Κ. Σημίτη δεν ήταν ένα πολιτικό και ιδεολογικό ρεύμα απολίτικο, ανιστόρητο, τεχνοκρατικό, ασπόνδυλο, γενικής χρήσης, πέρα από κόμματα και παρατάξεις. Προέκυψε από το ΠΑΣΟΚ, διέθετε το πρόσημο της κεντροαριστεράς, περιείχε το DNA της μεταρρυθμιστικής κουλτούρας της Προοδευτικής Παράταξης. Πολεμήθηκε λυσσαλέα από το κόμμα της ΝΔ, του οποίου ηγείται το «τιμώμενο πρόσωπο» της εκδήλωσης της Δευτέρας, ο Κ. Μητσοτάκης. Το σημερινό υπουργικό συμβούλιο του Κ. Μητσοτάκη απαρτίζεται από πολλά πρόσωπα που διακρίθηκαν στον αγώνα κατά του Κ. Σημίτη, από αντιπάλους που αμέριμνα τον έχουν χαρακτηρίσει κατ' επανάληψη από «προδότη» έως «αρχιερέα της διαπλοκής και της διαφθοράς».

Ακόμη και πρόσφατα, όσοι συνομιλούσαν με τον Κ. Σημίτη, γνωρίζουν ότι ήταν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών για τη Βόρεια Μακεδονία την οποία υπέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας. Όσοι «σημιτοφύλακες» διαθέτουν ακόμη μνήμη, θα το θυμούνται. Ο Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε περίπου «προδότη» τον Τσίπρα για τις Πρέσπες, αλλά θα τιμήσει τον Κ. Σημίτη, ο οποίος προσπάθησε να επιτύχει μια ανάλογη Συμφωνία, όμως η συγκυρία δεν τον είχε αφήσει να τα καταφέρει. Η επιτομή της υποκρισίας σε όλο το μεγαλείο της!

Είναι, λοιπόν, βέβαιο ότι όλα αυτά θα αποσιωποιηθούν στην τιμητική εκδήλωση για τον Κ. Σημίτη. Ο Σημίτης της Κεντροαριστεράς, η διαχωριστική γραμμή της Προοδευτικής Παράταξης, το ΠΑΣΟΚ, η ιστορική αντιπαλότητα με τη ΝΔ, ο εκσυγχρονισμός σαν ένα ιστορικό ρεύμα με σαφές πολιτικό και ιδεολογικό περιεχόμενο.

Τι θα μείνει; Ένα «γλείψιμο» στον Κ. Μητσοτάκη. Ιστορικό, με την έννοια ότι δεν έχει προηγούμενο. Αυτό, λοιπόν, αγαπητοί «σημιτοφύλακες», θα μπορούσατε να το κάνετε και χωρίς την παρουσία του Κ. Σημίτη. Σεμνά, ταπεινά και προπαντός ιδιωτικά.

Θανάσης Τσεκούρας 

ieidiseis.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">