Recents in Beach

Η ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΚΡΙΤΙΚΗΣ & ΝΕΥΡΑΛΓΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΈΒΡΟΥ!!


 Επιστολή απέστειλε προς τον Υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της Αστυνομίας, Αν.Δημοσχάκης!

Στο επίκεντρο αυτής είναι τα κυριότερα διασυνοριακά προβλήματα που υφίστανται με την γειτονική Τουρκία, τα οποία έχει αναδείξει κατ’επανάληψη και τα οποία κρίνονται χρήσιμα να τεθούν υπόψη ενόψει της επίσκεψης των γειτόνων μας!

Σε αυτά περιλαμβάνονται επιγραμματικά : Ερημοποίηση Αλιευτικών Πεδίων, Παράνομη Καύση Καλαμιών, Αεροψεκασμοί, Αντιμετώπιση Πλημμυρικών φαινομένων, Διασυνοριακές Επιτροπές, Ζωονόσοι!

Ακολουθεί αναλυτικά η Επιστολή:

ΘΕΜΑ: Η ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΒΑΣΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΛΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ!!

Αξιότιμε Υπουργέ,

Διαχρονικά, υφίστανται μικρά διασυνοριακά προβλήματα για τις δυο Χώρες αλλά μείζονα για τους κατοίκους της ακριτικής & νευραλγικής περιοχής του Ν.Έβρου!

Πρόκειται για ζητήματα που έχω αναδείξει κατ’επανάληψη τόσο μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου όσο και με ενημερωτικές συναντήσεις και συσκέψεις με τους θεσμικούς παράγοντες της Χώρας!!

Επικαιροποιώ με την παρούσα επιστολή μου τα κυριότερα διασυνοριακά προβλήματα & εκτιμώ ότι θα σας είναι χρήσιμα ενόψει της επίσκεψης των γειτόνων μας!!

 

1.   ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕΔΙΩΝ

Έχει εξελιχθεί σε καθημερινό φαινόμενο η παραβίαση των εθνικών χωρικών υδάτων από τουρκικά αλιευτικά στην ευρύτερη περιοχή του Θρακικού Πελάγους & του Β/Α Αιγαίου. 

Δραστηριοποιούνται συντονισμένα τόσο στα ευρύτερα διεθνή ύδατα του Θρακικού Πελάγους όσο και εντός των εθνικών χωρικών υδάτων, ακόμη & πλησίον της βραχονησίδας Ζουράφας σε κοντινές αποστάσεις από την ακτή.

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι δρουν με τέτοιο ‘’δολοφονικό‘’ τρόπο, ώστε να δημιουργούν συνθήκες ερημοποίησης των αλιευτικών πεδίων.

Όταν αλιεύουν κατά τη διάρκεια της νύχτας χρησιμοποιούν γεννήτριες που παράγουν έντονο φωτισμό καλύπτοντας περίπου ένα χιλιόμετρο, ακτίνα, γύρω από κάθε λαμπτήρα.

Επίσης, το μικρό άνοιγμα των ματιών των διχτυών που διαθέτουν καταστρέφουν ουσιαστικά τον γόνο και κατ’ επέκταση τα ιχθυαποθέματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι  η χρήση των ως άνω ‘’φονικών’’ εργαλείων σε μικρά βάθη, κάτω και των 30 μέτρων πολλές φορές, τα οποία συναντάμε στην ευρύτερη περιοχή του Θρακικού Πελάγους, τείνει να καταστρέψει τη θαλάσσια χλωρίδα, μειώνοντας δραματικά οποιαδήποτε μορφή ανάκαμψης των πληττόμενων περιοχών.

Παράλληλα, ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αλιείς της περιοχής είναι η μη επαναλειτουργία των υδατοκαλλιεργειών μετά την καταστροφή (2006) που υπέστησαν οι εγκαταστάσεις των τριών λιμνοθαλασσών από τις πλημμύρες του Ποταμού Έβρου, στο ομώνυμο Δέλτα.

Υπάρχει βέβαια ευαισθησία στην Ε.Ε αλλά και στον Διεθνή Οργανισμό, ο οποίος δυστυχώς δεν ενημερώνεται από την χώρα μας επαρκώς για τα προβλήματα που δημιουργούνται.

Η αύξηση των περιπολιών του ΛΣ καθώς & η επαναφορά της Κανονιοφόρου του ΠΝ που ναυλοχούσε σταθερά στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή μας, που απεσύρθη από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ….αποτελούν σωτήριες λύσεις…! 

 

     2.ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΥΣΗ ΚΑΛΑΜΙΩΝ

 

Κάθε χρόνο οι Τούρκοι αγρότες που καλλιεργούν εκτάσεις πλησίον του Έβρου ποταμού ασκούν την προσφιλή αλλά παράνομη πρακτική της καύσης των φυτικών υπολειμμάτων στους ορυζώνες τους!

 

Η εν λόγω δραστηριότητα, δημιουργεί έντονη αιθαλομίχλη και αποπνικτική ατμόσφαιρα, η οποία είναι ενοχλητική, “πολεμική” &  επικίνδυνη από κάθε πλευράμε σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων πλησίον των συνόρων!

 

Συνάμα, επιφέρει την παρακώλυση της κυκλοφορίας των οχημάτων σε ένα οδικό δίκτυο χωρίς ορατότητα, αυξάνοντας την πιθανότητα ατυχημάτων. 


Επιπλέον, οι βροχοπτώσεις που ακολουθούν, θα ξεπλύνουν τις καλλιεργήσιμες γαίες & τα μολυσμένα νερά μέσω ρεμάτων, καναλιών αποστράγγισης, παραποτάμων καταλήγοντας στον ήδη μολυσμένο ποταμό Έβρο & από αυτόν εν συνεχεία στο θρακικό πέλαγος, απειλώντας να καταστρέψει τον αλιευτικό πλούτο τόσο του ΔΕΛΤΑ ποταμού όσο & της θαλάσσιας περιοχής του Β/Α Αιγαίου!    


Η κακοδιαχείριση των φυτικών λυμάτων, αποτελεί συνηθισμένη πρακτική  στην Τουρκία, η οποία δεν συνάδει με τους κανόνες καλής γειτονίας απέναντι στην Ελλάδα αλλά και τις προ ενταξιακές υποχρεώσεις, της πέρα πλευράς, προς στην ΕΕ.   

 

3.ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ

 

Στον Έβρο, τα ποτάμια σύνορα και η εγγύτητα επιβάλλουν υψηλό επίπεδο διακρατικής συνεννόησης, προκειμένου να επιλύονται ζητήματα που αφορούν τους οικισμούς, ένθεν κι ένθεν του ποταμού Έβρου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η παράνομη πρακτική που εφαρμόζεται στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις της Τουρκίας, με την διενέργεια αεροψεκασμών.

Δυστυχώς η γειτονική Χώρα εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ορμονικά φυτοφάρμακα τα οποία είναι απαγορευμένα από την Ε.Ε καθώς συνδέονται με δυσάρεστες συνέπειες στην δημόσια υγεία, μέσω της τροφικής αλυσίδας  και με επιβάρυνση στο περιβάλλον.

Το γεγονός αυτό τεκμηριώνεται κι αναχαιτίζεται από τον τελωνειακό έλεγχο που διενεργεί το αρμόδιο επιστημονικό προσωπικό στα Σημεία Εισόδου- Εξόδου του Νομού, όπου μεγάλα φορτία προϊόντων φυτικής προέλευσης ελέγχονται δειγματοληπτικά και κρίνονται ακατάλληλα για να περάσουν τα σύνορα της Χώρας και της Ε.Ε.

Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις της περιοχής είναι από τα ευφορότερα του Έβρου, ενώ εξαιτίας της μορφολογίας του ποταμού Έβρου στα Σημεία («Πέταλα Φερών ή Πέπλου»), τα καθιστά περισσότερο εκτεθειμένα στους αεροψεκασμούς & όχι μόνον…

Τα ψεκαστικά αεροσκάφη & Ε/Π πετούν πάνω από τις ελληνικές καλλιεργήσιμες εκτάσεις, κάνοντας ελιγμούς προκειμένου να ψεκάσουν τους αγρούς στην Τουρκική πλευρά, ωστόσο η εγγύτητα και οι άνεμοι συμβάλλουν στο να καταλήγουν τα φυτοφάρμακα σε μεγάλο ποσοστό στην ελληνική πλευρά.

Γεγονός είναι ότι η συγκεκριμένη πρακτική αποτελεί μεγάλη απειλή για την δημόσια υγεία, όχι μόνο των αγροτών και των εργατών γης, αλλά και των καταναλωτών.

Παράλληλα συνδέεται με μειωμένη καρποφορία και συνολική απόδοση των καλλιεργειών, με δυσμενείς συνέπειες στο τελικό συγκομιζόμενο προϊόν και κατ’έπέκταση σε τυχόν συνδεδεμένες ενισχύσεις που συνδέονται με τον όγκο παραγωγής.

 

4.ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ


Ένα άλλο πολύ μεγάλο πρόβλημα για την περιοχή μας είναι  η αρνητική στάση της γείτονος σε ό,τι αφορά τη συνεργασία για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων του ποταμού Έβρου (και παραποτάμων) που αποτελεί σημαντική απειλή για τον πρωτογενή τομέα αποτελεί πλεονέκτημα να συνομολογηθεί μεταξύ των κρατών ένα πλάνο καθαρισμού κι εκβάθυνσης της κοίτης του ποταμού & ευθυγράμμισής αυτού σε κάποια σημεία

. Επίσης θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι παρατηρείται αλόγιστη εκμετάλλευση & άντληση των υδάτινων όγκων του ποταμού Έβρου με υπερμεγέθεις σίφωνες, μεταφέροντας αυτούς σε παρακείμενα μικρό- φράγματα με στόχο την άρδευση των καλλιεργήσιμων γαιών..

 

5.ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ


Η αδιαφορία των υπαλλήλων της γειτονικής χώρας που συμμετέχουν στις διασυνοριακές επιτροπές, δυστυχώς δεν συνεργάζονται ακόμη & αυτοί που ασκούν καθήκοντα  στα σημεία εισόδου-εξόδου, που εκεί αναπτύσσεται  και προσωπική σχέση.

Την κρισιμότητα λειτουργίας των εν λόγω επιτροπών, ανέδειξε και το περιστατικό με τον Εβρίτη Αστυνομικό, ο οποίος είχε συλληφθεί (6/12/2021) μαζί με την σύζυγό του, από τις Τουρκικές Αρχές ευρισκόμενοι στην ελληνο-τουρκική μεθόριο, στο πλαίσιο ιδιωτικής τους επίσκεψης για τουριστικούς λόγους.

6.   ΖΩΟΝΟΣΟΙ

Η κτηνοτροφία έχει δεχτεί πολλά & καίρια πλήγματα από τις ζωονόσους και την συνεπακόλουθη θανάτωση σημαντικού ζωϊκού κεφαλαίου.

Η κυριότερη πύλη εισόδου των ζωονόσων στη Χώρα μας είναι τα ανατολικά και δευτερευόντως τα βόρεια σύνορα.

Στην Ορεστιάδα, το ιδρυθέν διακρατικό Ινστιτούτο Εξωτικών Νοσημάτων με σκοπό την συνεργασία τριών γειτονικών χωρών (INTEREG)  για την πρόληψη των εξωτικών νοσημάτων, παραμένει σε λειτουργική αδράνεια.

Ενώ διαθέτει άρτια και σύγχρονα εργαστήρια, καθώς και σύγχρονες οικοδομικές υποδομές, απαιτείται η στελέχωση με το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό!

Στο ίδιο πλαίσιο, υπάγεται και η αναγκαιότητα ίδρυσης Ευρωπαϊκής Κτηνιατρικής Σχολής στον Έβρο, επιφέροντας πολλαπλά οφέλη για την Ελλάδα και για την Ε.Ε.!

Με την συντονισμένη δράση των δύο αυτών πυλώνων,  ο νομός θα αποτελέσει επιστημονικό ανάχωμα αποτροπής των εισαγόμενων ζωονόσων τόσο στην Ελλάδα, όσο & στην ΕΕ 

Ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί μια γενιά μάχιμων κτηνιάτρων που θα επιτελούν ουσιαστικό έργο πρόληψης ασθενειών και ανάπτυξης της κτηνοτροφίας στην περιοχή.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">