Recents in Beach

«Θαλάσσιο Περιβάλλον, Παράκτιες Απειλές και Αλιεία» : Διήμερες εκδηλώσεις από την ¨Δημοσυνεταιριστική Έβρος Α.Ε¨

 


Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν από την ¨Δημοσυνεταιριστική Έβρος Α.Ε¨ οι διήμερες εκδηλώσεις  στο πλαίσιο του Διαπεριφερειακού Σχεδίου Συνεργασίας με τίτλο «Θαλάσσιο Περιβάλλον, Παράκτιες  Απειλές και Αλιεία» και πιο συγκεκριμένα της Δράσης 6.2-Διαδραστικές Εκδηλώσεις σε Παραλίες  και Ψαροχώρια, το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Οκτωβρίου στις περιοχές παρέμβασης - οικισμός  Μάκρης / παραλίες Αγίας Παρασκευής, (Υλοποίηση του Τ.Π. CLLD LEADER Κεντρικού και  Νοτίου Έβρου, Προτεραιότητας 4 ¨ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ  ΣΥΝΟΧΗΣ¨ του Ε.Π. ¨ΑΛΙΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ¨ ΕΠΑΛΘ, 2014-2020). Το διήμερο περιλάμβανε τις παρακάτω εκδηλώσεις και δραστηριότητες: 

- Tέχνη στην άμμο 

- Αναβίωση εθίμων των ψαράδων 

- Δύο (2) Μουσικές εκδηλώσεις με παράλληλες σύντομες ομιλίες 

- Παιχνίδια στην άμμο 

- Κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού 

- Καθαρισμός παραλίας και μετατροπή πλαστικών απορριμμάτων σε έργα τέχνης - Ψαρομαγειρέματα 

Πάνω από 600 άτομα παραβρεθήκαν συνολικά στις δράσεις στο πλαίσιο ενεργοποίησης του ντόπιου πληθυσμού, με απώτερο στόχο την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και τη λήψη μέτρων υπέρ της  προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. 

Συγκεκριμένα το Σάββατο της 28ης Οκτωβρίου στο Λιμανάκι της Μάκρης του Δήμου  Αλεξανδρούπολης, έλαβε χώρα μια σειρά από δρώμενα με επίκεντρο την αναβίωση εθίμων των  ψαράδων σε μια σπάνια για την εποχή καλοκαιρία. Ενήλικες & παιδιά είχαν την ευκαιρία να ανέβουν σε καΐκια και τράτες, όπου οι ιδιοκτήτες τους  μοιράστηκαν ιστορίες και εμπειρίες από την ζωή στη θάλασσα. Ταυτόχρονα έμπειροι μάγειρες και  τελειόφοιτοι του ΙΕΚ Μαγειρικής Αλεξανδρούπολης έδειξαν πως παραδοσιακές ψαράδικες συνταγές με φρέσκα θαλασσινά, γίνονται εύκολα εδέσματα της στιγμής & συνταίριαξαν το γρήγορο φαγητό με  μια γαστρονομική παράδοση αιώνων, χαρίζοντας μας τις γεύσεις ατόφιες και αναλλοίωτες. Η κακαβιά 

μαγειρεμένη με την τοπική συνταγή και η οσμή της θρακοπελαγίτικης σαρδέλας, ήταν το επίκεντρο  ενός τόσο μοναδικού μεσημεριού.

Ταυτόχρονα οι φωνές της αγαπημένης χορωδίας του Έβρου, οι ¨Τροβαδούροι του Εθνικού Γ.Σ.¨  γέμισαν την εκδήλωση με ήχους από Χατζιδάκι & Ξαρχάκο. Νωρίς το απόγευμα, χωρίς σταματημό, το απίστευτο κουαρτέτο των LOLIPOP ξεσήκωσε το κοινό με ρυθμούς Rock και Disco. 

Την Κυριακή 29 Οκτώβρη, στην παραλία της Αγίας Παρασκευής στην Μάκρη, ολοκληρώθηκε το  διήμερο των δράσεων με συμμετοχή συλλογών και τοπικών φορέων. 

Περισσότερα από 400 παιδιά όλων των ηλικιών, συμμετείχαν στόν καθαρισμό της παραλίας, ενώ με  τα απορρίμματα που συλλέχθηκαν, τα παιδιά δημιουργήσαν το δικό τους έργο τέχνης,(ψάρι) δίνοντας  φωνή στην απαίτηση για ένα καθαρό θαλάσσιο & παράκτιο περιβάλλον. Τα δρώμενα ενίσχυσε η  παρουσία καλλιτεχνών της περιοχής μας, όπου έδειχναν σε παιδιά και μεγάλους πως να φτιάχνουν 

γλυπτά από άμμο-ενώ τα παιδιά έφτιαχναν τις δικές τους κατασκευές- εμπνευσμένα από την  θαλάσσια πανίδα. Παράλληλα μέλη του ¨Πολιτιστικού Εικαστικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης¨ ώθησαν μικρούς και μεγάλους να δημιουργήσουν ιδιαίτερα έργα υδατογραφίας, ζωγραφίζοντας τόσο  σε πέτρες όσο και καμβάδες με θέμα την προστασία του περιβάλλοντος. Η θεματική αυτής της  έκθεσης ζωγραφικής που στήθηκε στο σημείο, τόνισε την αναγκαιότητα για δράσεις με θέμα την  προστασία του περιβάλλοντος και γέννησε συζητήσεις γύρω από την προστασία του δικού μας  θαλάσσιου περιβάλλοντος και όχι μόνο. Την έκπληξη της ημέρας αποτέλεσε η ομάδα της Computer Action - Κέντρο Ρομποτικής & Game Development, που με τα χιλιάδες κομμάτια LEGO δημιούργησαν κατασκευές, αναπαριστάνοντας  την ζωή των ψαράδων και αποδίνοντας σε ¨κυβιστική νόρμα¨ την θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα. 

Αποκορύφωμα των δράσεων ήταν το παιχνίδι του χαμένου θησαυρού όπου εκατοντάδες παιδάκια ξεχυθήκαν στην παραλία προσπαθώντας να λύσουν το γρίφο και να βρουν θησαυρούς καλά  κρυμμένους. Οι πέντε ομάδες που το κατάφεραν, επιβραβευτήκαν για την επιτυχία τους σε μια  βραδιά ¨πλήρων θερμίδων¨ σε γνωστό εστιατόριο της περιοχής παρέμβασης. 

ΕΥΡΩΠΑΪΚH  

ENΩΣΗ 

Ευρωπαϊκά  

Διαρθρωτικά και  

Επενδυτικά  

Ταμεία 

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">