«Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε δικαστική συνδρομή. Μέχρι τώρα δεν μας έχει ζητηθεί», απάντησε ο επικεφαλής της Eurojust, L. Hamran στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Θεόφιλο Ξανθόπουλο που έθεσε το σκάνδαλο των υποκλοπών που ταλανίζει την Ελλάδα τα δύο τελευταία χρόνια και υπονομεύει την λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, κατά την παρέμβασή του στην Επιτροπή LIBE του Ευρωκοινoβουλίου που συνεδρίασε με μέλη εθνικών Κοινοβουλίων για την Eurojust.
Συγκεκριμένα ο L. Hamran τόνισε «πως είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε συνδρομή σε περίπτωση που οι ελληνικές αρχές έχουν κάποιο ερώτημα για τη δικαστική συνεργασία ή για να ληφθούν αποδεικτικά στοιχεία από άλλες χώρες ή κράτη μέλη της ΕΕ».
Οπως τόνισε ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος «το σκάνδαλο των υποκλοπών και το συνακόλουθο σκάνδαλο επιχείρησης συγκάλυψης από την κυβέρνηση είναι ένα μείζον θέμα. Οι προσπάθειες υπονόμευσης των ανεξάρτητων ελεγκτικών θεσμών ήταν έντονες και διαρκείς. Η απαράδεκτη επίκληση του απορρήτου απέναντι στη Βουλή, που καταργεί τον θεσμικό της ρόλο και καθιστά την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ουσιαστικά ανέλεγκτη, είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα».
Ταυτόχρονα επεσήμανε την παρεμπόδιση του έργου της Δικαιοσύνης και των ανεξάρτητων Αρχών με επιθέσεις του ίδιου του πρωθυπουργού και κυβερνητικών στελεχών κατά του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, ο οποίος όπως είπε απλά προσπάθησε να επιτελέσει το καθήκον του όπως απορρέει από το Σύνταγμα και τους νόμους.
Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης του κ. Ξανθόπουλου
«Ηδη από το 2019 χαιρετίσαμε την ίδρυση της Eurojust και συμβάλαμε στο μέτρο του δυνατού στη λειτουργία της.
Η χώρα μου βρίσκεται στη δίνη ενός πολύ μεγάλου πολιτικού και θεσμικού ζητήματος που ταλανίζει τα δύο τελευταία χρόνια την πολιτική ζωή και υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς και το κράτος δικαίου. Αντιπροσωπεία της LIBE επισκέφθηκε την Ελλάδα για το συγκεκριμένο θέμα των υποκλοπών.
Το σκάνδαλο των υποκλοπών και το συνακόλουθο σκάνδαλο επιχείρησης συγκάλυψης από την κυβέρνηση είναι ένα μείζον θέμα. Οι προσπάθειες υπονόμευσης των ανεξάρτητων ελεγκτικών θεσμών ήταν έντονες και διαρκείς. Η απαράδεκτη επίκληση του απορρήτου απέναντι στη Βουλή, που καταργεί τον θεσμικό της ρόλο και καθιστά την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ουσιαστικά ανέλεγκτη, είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα.
Αλλά και η παρεμπόδιση του έργου της Δικαιοσύνης και των ανεξάρτητων Αρχών με επιθέσεις του ίδιου του πρωθυπουργού και κυβερνητικών στελεχών κατά του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, ο οποίος απλά προσπάθησε να επιτελέσει το καθήκον του όπως απορρέει από το Σύνταγμα και τους νόμους, είναι επίσης ενδεικτική. Το ίδιο και η απαράδεκτη κλήση σε εξηγήσεις στελεχών της ως άνω Αρχής ενώπιον της Δικαιοσύνης εξαίρετων κρατικών λειτoυργών για διαρροή κρατικών μυστικών.
Υπάρχει πρόθεση της Επιτροπής σας σε συνεργασία με τις κατά χώρα δικαστικές αρχές, διότι το σκάνδαλο αφορά και άλλες χώρες, να διερευνήσει την πορεία αυτής της υπόθεσης, η οποία βάλλει ευθέως κατά του κράτους δικαίου;
Σας ευχαριστώ πολύ.»
Πηγή: H AYΓΗ
0 Σχόλια