Recents in Beach

Ταγίπ Ερντογάν: “Επισκέφθηκα τελευταία φορά την Ελλάδα το 2017 (κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα). Ηταν η πρώτη φορά μετά από 65 χρόνια επίσκεψη Τούρκου στην Ελλάδα…” – “Μια φορά το χρόνο πλέον αυτή η συνάντηση” – Η τοποθέτηση Μητσοτάκη

 


Περισσότερο από μιάμιση ώρα κράτησε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνέχεια οι δύο ηγέτες έκαναν κοινές δηλώσεις στο πλαίσιο της συνεδρίασης του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη – Ερντογάν:

Αναφορά από Ερντογάν στην πρώτη επίσκεψη Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα μετά από 65 χρόνια επί κυβερνήσεως Αλέξη Τσίπρα!

Επισκέφθηκα τελευταία φορά την ελλαδα το 2017. Επισκέφθηκα τελευταία φορά την ελλαδα το 2017. Ηταν η πρώτη φορά μετά από 65 χρόνια επίσκεψη Τούρκου στην Ελλάδα. Αισθάνομαι ικανοποίηση που βρίσκομαι για δεύτερη φορά στη χώρα. Ευχαριστώ για την ευγενική υποδοχή που μου επιφυλάξατε.
Θα πραγματοποιούμε μια φορα το χρόνο αυτή τη συνάντηση. Με την ΠτΔ και τον πρωθυπουργό είχαμε οφέλειμες συζητήσεις. Με τον πρωθυπουργό συζητήσαμε για τα βήματα που μπορούν να γίνει. 
Στη συνάντηση με τον κ. Πρωθπουργό συμφωνήσαμε να ανεβάσουμε τα 10 δισ το διμερές εμπόριο που τώρα είναι στα 5. Τονίσαμε τη συμφωνία έργου-μεταφορών επιθυμούμε να αυξήσουμε τις σχέσεις σε τουριστικό πολιτιστικό τομέα.  ]
Ανταλλάξαμε απόψεις για το Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και ζητήσαμε από τους υπουργούς να το συζητήσουν. Ειλικρινή ευχή μας είναι να επιλύσουμε τα υφιστάμενα προβλήματα στο πλαίσιο του διαλόγου. Συζητήσαμε πως μπορούμε να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία, χαιρετήσαμε το κλείσιμο του καταυλισμού του Λαυρίου. Υπογράμμισα ότι χρειάζεται προσοχή για να μην δημιουργηθούν νέα τέτοια στρατόπεδα. 
Η τουρκική μειονότητα είναι δομικά στοιχεία του ανθρώπινου πλούτου. Η αύξηση της γαλήνης των μειονοτήτων θα επηρεάσει θετικά τις σχέσεις. Η επίτευξη μόνιμης βιώσιμης λύσης στο κυπριακό θα είναι προς όφελος όλου του νησιού. 

Μιλήσαμε για το δράμα στη Γάζα. Από την αρχή έχουμε πει ότι δεν εγκρίνουμε σε καμία περιπτωση να στοχοποιούνται άμαχοι. Το γεγονός ότι όλα αυτά τα συμβάντα εξελίχθηκαν σε συλλογική τιμωρία του λαού της Γάζας, η διεθνής κοινότητα δεν πρεπει να σιωπά στα εγκλήματα πολέμου. Με τις τελευταίες εξελίξεις η ίδρυση ανεξάρτητου κράτους είναι αναπόφευκτη. Ως Τουρκία είμαστε έτοιμοι να αναλαβάουμε το καθήκον μας ως εγγυήτρια. Είμαστε δύο γειτονικές χώρες που μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα, την ίδια γεωγραφία, το ίδιο κλίμα και τον ίδιο πολιτισμό. Είναι φυσικό να υπάρχουν προβλήματα ανάμεσα σε δυο χώρες, πόσο μάλλον σε αδέλφια, το θέμα είναι να υπάρχει η βούληση για επίλυση. Θέλουμε να γίνει το Αιγαίο να είναι θάλασσα ειρήνης. Δεν υπάρχει κανενα προβλημα μεταξύ μας που να μην μπορεί να επιλυθεί αρκεί να κινηθούμε με καλή πίστη να δούμε τη μεγάλη εικόνα και να μην γίνουμε από αυτούς που περνούν τη θάλασσα αλλά πνίγονται στο ποτάμι. Εχει την ίδια αντίληψη και ο Μητσοτάκης. Ευχαριστώ για τη φιλοξενία ελπίζω, οι συνομιλίες να βγουν σε καλό για τους δυο λαούς μας. 

Η απάντηση Μητσοτάκη για τα περί τουρκικής μειονότητας:

«Ενα σχόλιο για τις μειονότητες. Στη Θράκη έχουμε μουσουλμανική μειονότητα. Η Θράκη αποτελεί ένα παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων. Ισες ευκαιρίες για τους μουσουλμάνους της Θράκης. Ο όρος μουσουλμανική καθορίζεται από τη Συνθήκη της Λοζάνης. Να το διασφαλίσουμε και να ενισχύσουμε το καλό κλίμα και να διαβεβαιώσω πως προς αυτή την κατεύθυνση θα εξακολουθεί να δουλεύει η ελληνική κυβέρνηση».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι δύο χώρες οφείλουν να ζουν ειρηνικά -Ιστορικό χρέος να φέρουμε τα δυο κράτη δίπλα-δίπλα όπως και τα σύνορα μας

«Σήμερα πράγματι είναι μια μέρα ξεχωριστή, καθώς ύστερα από επτά χρόνια συνέρχεται το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος και Τουρκίας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αμέσως μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. «Ένα γεγονός το οποίο νομίζω από μόνο του σηματοδοτεί την πρόθεση των δύο χωρών μας να αναζητήσουν νέους δημιουργικούς δρόμους στις μεταξύ τους σχέσεις».

Επισήμανε ότι στο διάστημα στο οποίο μεσολάβησε αντιμετωπίσαμε πρωτόγνωρες προκλήσεις που δεν γνωρίζουν σύνορα, με ειδική αναφορά στην τριετή πανδημία, και σε έναν πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης που προκάλεσε ενεργειακή, πληθωριστική και επισιτιστική κρίση, αλλά και μεγάλες φυσικές καταστροφές. Επίσης, και στις περιφερειακές συγκρούσεις, που εγείρουν σοβαρή ανησυχία.

«Αλλά και οι διμερείς μας σχέσεις γνώρισαν διακυμάνσεις, που κάποιες στιγμές τις απείλησαν επικίνδυνα και μαζί τους την ασφάλεια και την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι τους τελευταίους μήνες οι δύο χώρες βαδίζουν σε ένα πιο ήρεμο μονοπάτι.

«Ελλάδα και Τουρκία, Τουρκία και Ελλάδα, οφείλουν να ζουν ειρηνικά. Να διατυπώνουν τις διαφορές τους που είναι γνωστές, να τις συζητούν με ειλικρίνεια και να αναζητούν συνέχεια λύσεις. Κι αν αυτές δεν γεφυρώνονται, πάντως να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις και κρίσεις», τόνισε.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας Μητσοτάκη:

Σας καλωσορίζω στην Αθήνα. Πρόθεση των δύο χωρών να αναζητήσουν νέους ρόλους στις μεταξύ τους σχέσεις. Αντιμετωπίσαμε πρωτόγνωρες προκλήσεις που δεν γνωρίζουν σύνορα. Πανδημία, πόλεμο που προκάλεσε κρίσεις, αλλά και καταστροφές. Ταυτόχρονα υπάρχουν και περιφερειακές συγκρούσεις. Οι διμερείς μας σχέσει;ς γνώρισαν διακυμάνσεις που κάποιες στιγμές τις απείλησαν επικίνδυνα την ασφάλεια και την ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε πιο ήρεμο μονοπάτι. Τουρκία και Ελλάδα οφείλουν να ζουν ειρηνικά. Και αν οι διαφορές δεν γεφυρώνονται να μην παράγουν εντάσεις.
Ο οδικός χάρτης περιλαμβάνει Πολιτικός διάλογος θετική ατζέντα και μέτρα εμπιστοσύνης
βρισκόμαστε για 3 φορά μέσα σε 6 μήνες.

Στο μεταναστευτικό διαπιστώσαμε τη μείωση των ροών το τελευταίο διάστημα και είναι αποτέλεσμα και της συνεργασίας των δύο χωρών. Η Ελλάδα ζήτησε και εξασφάλισε την έγκριση της ευρωπαϊκής επιτροπής οι Τούρκοι και οι οικογένειες τους να επισκέπτονται για 10 μέρες το χρόνο τα νησιά μας. Τα ελληνικά νησιά αποτελούν γέφυρα επικοινωνίας των δύο λαών. Γέφυρα επικοινωνίας είναι και οι μειονότητες των δύο λαών.

Συζητήσαμε τις εξελίξεις στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή, στον Καύκασο.
Απόλυτος σεβασμός στην εδαφική κυριότητα των κρατών, έμφαση στην προστασία των αμάχων.
Διαφωνούμε στο κυπριακό, για εμάς δεν υπάρχει άλλη λύση από τον ΟΗΕ, να συνεχιστεί ο διάλογος από το 2017.

Σήμερα 100 χρονιά μετά τη συνθήκη της Λοζάνης συνάπτεται διακήρυξη καλών σχέσεων και φιλίας.
Την υπογράψαμε πριν από λίγο επιβεβαιώνει μία σχέση φιλίας των δύο χωρών. Με βάση αυτές τις παραδοχές θα προχωρήσουμε και στα επόμενα βήμα. ΝΑ επεκτείνουμε τα μέτρα εμπιστοσύνης.
Να προχωρήσουμε στην οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ
Να επισκεφθώ την Αγκυρα μέσα στην άνοιξη.
Η γεωγραφία και η ιστορία μας έφεραν να ζούμε στην ίδια γειτονιά και βρεθήκαμε ο ένας απέναντι στον άλλο.

Αισθάνομαι ιστορικός χρέος να φέρουμε τα δύο κράτη δίπλα δίπλα όπως είναι τα σύνορά μας
Μετά τα ήρεμα νερά να χτίσουμε ένα άυριο ειρήνης προόδου και συνεργασίας και να φυσήξει ούριος άνεμος.

Πηγή: iefimerida.grΔημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">