Recents in Beach

Δήμος Θεσσαλονίκης: Με… πάταγο αποχωρεί η διοίκηση Ζέρβα – Έλλειμμα 22 εκατ. ευρώ στην Καθαριότητα

 


Με… πάταγο φαίνεται πως αποχωρεί η παράταξη Ζέρβα από τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης. Λίγο πριν την αλλαγή σκυτάλης στον δήμο στις αρχές Ιανουαρίου, η εικόνα του δημοτικού συμβουλίου, του ύψιστου οργάνου ενός δήμου, παρουσιάζει ξεκάθαρα εικόνα διάλυσης.

Απόδειξη, η τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η οποία αναβλήθηκε, την ώρα που στα θέματα συζήτησης συμπεριλαμβάνονταν θέματα που έχουν άμεση σχέση με την καθημερινότητα της πόλης για την χρονιά που έρχεται, όπως το τεχνικό πρόγραμμα, τα τέλη στάθμευσης, τα τέλη για τα τραπεζοκαθίσματα…

Πολλοί λίγοι είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η επόμενη συνεδρίαση όντως θα διεξαχθεί. Βοά το δημαρχείο ότι ούτε την επόμενη φορά – όταν μάλιστα θα πρέπει να ψηφιστεί και προϋπολογισμός για το 2024- θα υπάρξει απαρτία…

«Πάντως, αν ο δήμαρχος θέλει, μπορεί να συγκαλέσει συνεδρίαση διαδικτυακά…. Με τον τρόπο αυτό, ακόμη και όσοι είναι ασθενείς, μπορούν να συνδεθούν σε μια τόσο σημαντική συνεδρίαση, όπως αυτή του προϋπολογισμού», σχολιάζει μιλώντας στο TheOpinion έμπειρος αυτοδιοικητικός.

Η έλλειψη απαρτίας με την απουσία πολλών μελών της διοίκησης και αντιδημάρχων, που οδήγησε στην αναβολή της συνεδρίασης, σόκαρε όσους ασχολούνται με τα δημοτικά πράγματα, καθώς γνωρίζουν ότι οι συνεδριάσεις αυτές που έχουν να κάνουν με τέλη, με τεχνικό πρόγραμμα, αλλά και με προϋπολογισμό, είναι ύψιστης σημασίας για έναν δήμο.

Τι έγινε όμως στην τελευταία συνεδρίαση;

«Δύο είναι τα σενάρια: Ή αυτή η εικόνα διάλυσης της διοικούσας παράταξης είναι πραγματική ή είναι τεχνητή», λέει μιλώντας στο TheOpinion ο Βασίλης Γάκης, έμπειρος δημοτικός σύμβουλος, οικονομολόγος και επανεκλεγείς με την διοίκηση Αγγελούδη.

Και συνεχίζει: «Αν είναι πραγματική αυτή η εικόνα διάλυσης της διοικούσας παράταξης, τότε θα πρέπει να θυμίσουμε στους δημοτικούς της συμβούλους ότι έχουν ορκιστεί και είναι υποχρεωμένοι να διοικήσουν έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2023. Μήπως όμως όλο αυτό ήταν ένα τρικ; Ένα τρικ για να δώσουν την εντύπωση της διαλυμένης παράταξης έτσι ώστε να μην αναγκαστούν να φέρουν προς συζήτηση και να ψηφίσουν τον προβληματικό προϋπολογισμό για το 2024;», αναρωτιέται ο κ. Γάκης.

Γιατί όμως ο προϋπολογισμός είναι προβληματικός; Όπως εξηγεί ο κ. Γάκης, που όλο αυτό το διάστημα είναι μέλος της ομάδας Αγγελούδη που ενημερώνεται από την απερχόμενη διοίκηση, ήδη έχει εντοπιστεί ένα έλλειμμα σχεδόν 22 εκατ. ευρώ που αφορά τον τομέα της Καθαριότητας.

«Τα έξοδα για την καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό για τη χρονιά που διανύουμε ήταν 40 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα (που προέρχονται από τα τέλη) ήταν 29 εκατ. ευρώ. Υπάρχει έλλειμμα 11 εκατομμύρια. Από πού καλύφιηκαν; Από άλλους πόρους, όπως έργα στα σχολεία, έργα στην πόλη, από Κοινωνική Πολιτική, από άλλες δράσεις. Ενώ το 2019 η διοίκηση Ζέρβαπαρέλαβε από τη διοίκηση Μπουτάρη ένα αποθεματικό ύψους περίπου 18 εκατ. ευρώ, αυτό εξανεμίστηκε, χωρίς να υπάρχει τώρα αποθεματικό…», εξηγεί ο κ. Γάκης.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για τους δημότες;

«Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι η αρμόδια υπηρεσία που μετρά έσοδα και έξοδα για την καθαριότητα και τον ηλεκτροφωρισμό προτείνει για το νέο έτος αύξηση κατά 35% στα τέλη που πληρώνουμε όλοι μας στους λογαριασμούς του ρεύματος. Αυτό εισηγείται η υπηρεσία του δήμου και μένει να δούμε αν αυτό θα ψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο. Αν εγκριθεί το 35%, τότε το έλλειμμα στην καθαριότητα θα πέσει στα 14,7 εκατ. ευρώ! Πώς θα το καλύψουμε στη νέα διοίκηση, χωρίς ευρώ στο αποθεματικό;», προσθέτει ο κ. Γάκης.

Υπάρχει κάποιος κίνδυνος σε περίπτωση που δεν γίνει ούτε η επόμενη συνεδρίαση, στην οποία ψηφίζεται ο προϋπολογισμός;

«Θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του δήμου που δεν θα έχει ψηφισμένο προϋπολογισμό για τη νέα χρονιά. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τον καταρτίσει η νέα διοίκηση, αλλά όπως καταλαβαίνετε αυτό δεν μπορεί να γίνει τον Ιανουάριο, με την ανάληψη των καθηκόντων της. Έχουμε έως τα τέλη Μαρτίου διορία», λέει ο κ. Γάκης.

Μέχρι τα τέλη Μαρτίου, όμως, ο δήμος στην πράξη δεν θα λειτουργεί, καθώς χωρίς εγκεκριμένο προϋπολογισμό, θα μπορεί να κάνει μόνο πληρωμή μισθοδοσίας και ανελαστικές δαπάνες, όπως καύσιμα για τα απορριμματοφόρα κ.λπ. «Ο δήμος θα κάνει στάση πληρωμών σε όλα τα υπόλοιπα, δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα….», προσθέτει ο κ. Γάκης.
 
Πηγή: Theopinion.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">