Recents in Beach

Λευτέρης Αυγενάκης / Οδήγησε τελικά τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ σε παραίτηση

 


Σοβαρές ευθύνες καταλογίζονται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με το Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας για τη νέα ΚΑΠ 2023-2027

Δεκτή έκανε την παραίτηση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Βαγγέλη Σημανδράκου ο υπουργός Αγροτικης Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης μετά το φιάσκο με τις μειωμένες ενισχύσεις στους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης αφού απέδωσε τις ευθύνες στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις κουτσουρεμένες ενισχύσεις σε αγρότες και κτηνοτρόφους, χρησιμοποιώντας τον πρόεδρο του οργανισμού που ο ίδιος διόρισε ως «αποδιοπομπαίο τράγο», δεσμεύεται ότι θα υπάρξουν «οι απαραίτητοι έλεγχοι, ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη, η δικαιοσύνη και η διαφάνεια και να διορθωθούν τα λάθη». 

Στην πραγματικότητα υπάρχουν σοβαρές ευθύνες για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με το Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας για τη νέα ΚΑΠ 2023-2027.

Συγκεκριμένα με την ολοκλήρωση των πληρωμών στις 23 Δεκεμβρίου, οι άμεσες ενισχύσεις που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των αγροτών ήταν λιγότερες κατά 563 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2022, φτάνοντας τα 939 εκατ. ευρώ συνολικά έναντι 1,502 δισ. το 2022. 

Στις 30 Οκτωβρίου 2023 ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης με αφορμή το γεγονός της μη καταβολής της βασικής ενίσχυσης στους αγρότες είχε ζητήσει την παραίτηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη.

Ο Β. Κόκκαλης σε σχετική δήλωσή του υπογράμμιζε ότι η αδυναμία της κυβέρνησης «απλά να διεκπεραιώσει τις διαδικασίες ώστε οι αγρότες της χώρας να λάβουν τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις, αποτελεί ένα ακόμη ξεκάθαρο δείγμα πως αυτή η παρούσα ηγεσία της χώρας βυθίζει με την ανικανότητά της ακόμη περισσότερο στην απόγνωση τον πρωτογενή τομέα.

Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνιζε παράλληλα ότι «η προσπάθεια του υπουργού Λ. Αυγενάκη να μεταθέσει τις βαρύτατες ευθύνες του στους διορισμένους από τον ίδιο στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν πείθει κανέναν, ούτε φυσικά απονέμει την επιβεβλημένη δικαιοσύνη για ένα πρώτου μεγέθους έγκλημα σε βάρος εκείνων που παράγουν τον πρωτογενή πλούτο στη χώρα μας», επισημαίνοντας ότι «το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει, είναι να υποβάλλει την παραίτησή του (..)

Η δήλωση του Λευτέρη Αυγενάκη μετά την παραίτηση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ

«Έχω δεσμευτεί ότι θα υπάρξουν οι απαραίτητοι έλεγχοι, ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη, η δικαιοσύνη και η διαφάνεια και να διορθωθούν τα λάθη στο μέτρο του δυνατού. Στόχος μας είναι, να χτίσουμε άμεσα έναν Οργανισμό που θα λειτουργεί σωστά, οργανωμένα, σύγχρονα κι εναρμονισμένα με τις υποδείξεις της κοινότητας, με έναν και μοναδικό σκοπό: την εξυπηρέτηση των αγροτών. Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τάξη, να υπάρξει νοικοκυροσύνη και διαφάνεια!».

Πηγή: H AYΓΗ


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">